Zwalczanie szkodników – wykorzystaj pędy i liście pomidorów

Podziel się

Zwalczanie szkodników można prowadzić przy pomocy wielu różnych metod. Czy pędy i liście i pomidorów też można wykorzystać w tym celu?

Wszystko, co potrzebne do uprawy pomidorów znajdziesz w nagraniu webinaru „Pomidory od A do Z” z dr hab. Elżbietą Jędrszczyk, praktykiem i ekspertem z zakresu warzywnictwa. Pod tekstem znajdziesz link do fragmentu.

 

Czy możne przygotować z nich preparaty roślinne do ochrony roślin lub ich wzmacniania? Odpowiedź brzmi: jak najbardziej!

Usunięte zdrowe boczne pędy i liście pomidorów można wykorzystać do przygotowania preparatów do zwalczania szkodników. Jak to zrobić? To proste, wystarczy wykonać z nich wywar, wyciąg lub gnojówkę.

Wzmocnienie pomidorów – przepis na gnojówkę

  • 150 g liści i pędów zalać 10 l wody.
  • Stosować po zakończonej fermentacji.

To doskonały nawóz do zasilania pomidorów. Rośliny podlewa się kilkakrotnie podczas wzrostu w rozcieńczeniu 1:10.

Zwalczanie szkodników – pędy i liście pomidorów – przepis na wywar

  • 100 g świeżych liści i 1 l wody gotować przez 30 min,
  • odstawić na 2 godz.,
  • stosować w rozcieńczeniu 1:4,
  • dodać szare mydło.

Preparat jest skuteczny przeciwko szkodnikom na drzewach i krzewach owocowych, ozdobnych oraz warzywach (przędziorki, gąsienice motyli – zwójkówki, owocówki, bielinki, tantniś krzyżowiaczek) i pchełki.

Zwalczanie szkodników – pędy i liście pomidorów – przepis na wyciąg

  • 150 g liści i pędów zalać 10 l wody,
  • pozostawić na 2 godz.

Bez rozcieńczenia stosować do odstraszania: motyli rolnic, bielinka kapustnika i pachówki strąkóweczki. Opryskiwać kilkakrotnie podczas ich wylotu.

 

Inni czytali / oglądali również:

Webinar „Pomidory od A do Z” – fragment

Jak uprawiać pomidory? (wideo)

Pomidory jesienią – przedłużona uprawa

Chemiczna ochrona roślin – słowniczek 

Rośliny odstraszające szkodniki

 

 

Źródło: miesięcznik „działkowiec”

Fot.: Shutterstock.com

Podziel się

Dodaj swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.