Pesto z bazylii
Główną substancją czynną bazylii są olejki eteryczne. Ziele zawiera ponadto garbniki, taniny i sole mineralne. Najbardziej znanym wykorzystaniem bazylii w kuchni jest pesto.
Nasiona bazylii świetnej jakości dostaniesz w naszym sklepie – sprawdź ofertę.
Domowe pesto z bazylii
Składniki:
- 10 dag świeżych listków bazylii;
- 10 dag startego parmezanu;
- 4-5 ząbków czosnku;
- 5 dag nasion pinii (można zastąpić nasionami słonecznika lub dyni);
- ćwierć szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron
Przepis:
Posiekane liście bazylii, ząbki czosnku wraz z rozdrobnionymi nasionami i parmezanem miksujemy razem w blenderze.
Stopniowo dodajemy oliwę. Uzyskane pasta powinna mieć dosyć gęsta konsystencję.
Pesto można przechować w zamkniętym słoiczku w lodówce około dwóch tygodni.
Pomyły na wykorzystanie pesto z bazylii:
- można ją używać do makaronów, tostów, zup, duszonych mięs
- wykorzystać jako farsz do pierogów
- dodać do pizzy
Olej ziołowy
Składniki:
- 1 l dobrego oleju;
- 4-6 pędów bazylii;
- 2 gałązki lebiodki lub tymianku
Przepis:
Świeże zioła opłukać, osuszyć i włożyć do czystej butelki. Zalać olejem i zamknąć. Odstawić do przemacerowania w jasne i ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas butelką potrząsnąć. Następnie olej przecedzić przez gęste sitko. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
DOBRA RADA
Na bieżący użytek można uszczykiwać młode liście i pędy w trakcie całego sezonu wegetacyjnego. Zbiór ziela na susz przeprowadzamy na początku kwitnienia, ścinając całe pędy około 10-15 cm nad ziemią.
Inni czytali / oglądali również:
„Świetne przepisy z kiełkami i mikroliśćmi”
Sposoby i ekologiczne środki ochrony roślin (wideo)
„Budki lęgowe dla ptaków – wymiary, wskazówki do montażu”
„Domowe ciasta – najlepsze na deser (przepisy)”
„Mszyce na jodle – jak z nimi walczyć?”
„Ekologiczne wyciągi na mszyce”
„Rokitnik – co warto o nim wiedzieć?”
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot.: Shutterstock.com