Domowe ciasta – najlepsze na deser (przepisy)

Podziel się

Wiadomo – słodkości zrobione w domu jak ciasta – to najsmaczniejsze i najzdrowsze desery! Oto przepisy, których realizacja, no i oczywiście kosztowanie przyniosą poprawę humoru 😉

Polecamy związane ze zdrowym odżywianiem e-booki w naszym sklepie:

 

Sprawdzone pomysły na domowe ciasta:

DIETETYCZNY SERNIK

SKŁADNIKI:

  • 800 g chudego twarogu;
  • 6 jaj;
  • 5-6 łyżek stewii;
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej;
  • 1 szklanka chudego mleka;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Zmielony twaróg łączymy w makutrze (lub misce mikserowej) z żółtkami. Następnie dodajemy stewię, wanilię i mąkę kukurydzianą. Ucieramy lub miksujemy na jednolitą masę. Dolewamy następnie mleko i ponownie wymieszamy. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka (z odrobiną soli) i mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy do nagrzanego piekarnika – 180°C. Pieczemy przez ok. 60 min, aż sernik będzie odpowiednio wypieczony, zwłaszcza na środku.

TARTA Z BUDYNIEM

Deser z gruszkami i jabłkami oraz pianką z białek

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki;
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3 żółtka;
  • 3-4 łyżki cukru kryształu;
  • 100 g kostki masła

Składniki ciasta siekamy i szybko zagniatamy. Następnie wkładamy do lodówki – owinięte w folię na 1-2 godziny. Po wyjęciu rozwałkujemy je i układamy na tortownicy – spód i boki tortownicy. Robimy otwory widelcem. Wykładamy papierem i wsypujemy groch, aby ciasto się nie podnosiło. Zapiekamy w 180ºC, aby nie było surowe.

Masa

SKŁADNIKI:

  • 1,2 l mleka;
  • 3 budynie śmietankowe;
  • 100 g masła;
  • 1 jabłko;
  • 1 gruszka na wierzch;
  • 2 białka;
  • 0,5 szklanki cukru

Na mleku gotujemy budyń z dodatkiem masła i cukru, ewentualnie z laską. Po kilku minutach – jak lekko wystygnie, przekładamy go na wierz tarty. Następnie układamy na nim na przemian plasterki pokrojonego jabłka i gruszki. Po wierzchu polewamy białkami ubitymi na sztywną pianę z ½ szklanki cukru.

Ciasto pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C, tak aby piana z białek stała się złota z wierzchu i chrupiąca. Tatrę najlepiej kroić po ostudzeniu, aby masa budyniowa stężała.

Pomysł

Kwiatek na środku można zrobić z namoczonych w cukrze i kwasku cytrynowym plasterków jabłek. Dzięki temu łatwo się formuje oraz zachowuje kolor po upieczeniu.

DOMOWE CIASTO BANANOWE

SKŁADNIKI:

  • 3 duże dojrzałe banany – prawie brązowe;
  • 2 jajka;
  • 175 g mąki pszennej;
  • 150 g drobnego cukru;
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 6 łyżek mleka

Banany rozdrabniamy dokładnie widelcem w dużej misce. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy jajka. Mieszamy. Przesianą mąkę dodajemy razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy następnie mleko i zgniecione banany. Wszystko razem miksujemy blenderem na jednolitą masę. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Pieczemy przez ok. 1 godzimy. Deser gotowy!

 

Inni czytali również:

Karnawałowe przysmaki – przepisy z figami

Mazurki wielkanocne – przepisy

Desery z truskawkami

Poziomki – przepisy na nalewkę, koktajl i ciasto

Zdrowe przekąski z nasion, owoców i warzyw

Wiosenne surówki i inne potrawy z nietypowych roślin

Słodkie maseczki własnego wyrobu

 

 

Źródło: miesięcznik “Mój Ogródek”

Fot. Shutterstock.com

Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Wpisz swój komentarz :)x