Domowe ciasta – najlepsze na deser (przepisy)
Wiadomo – słodkości zrobione w domu jak ciasta – to najsmaczniejsze i najzdrowsze desery! Oto przepisy, których realizacja, no i oczywiście kosztowanie przyniosą poprawę humoru 😉
Polecamy związane ze zdrowym odżywianiem e-booki w naszym sklepie:
Sprawdzone pomysły na domowe ciasta:
DIETETYCZNY SERNIK
SKŁADNIKI:
- 800 g chudego twarogu;
- 6 jaj;
- 5-6 łyżek stewii;
- 3 łyżki mąki kukurydzianej;
- 1 szklanka chudego mleka;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Zmielony twaróg łączymy w makutrze (lub misce mikserowej) z żółtkami. Następnie dodajemy stewię, wanilię i mąkę kukurydzianą. Ucieramy lub miksujemy na jednolitą masę. Dolewamy następnie mleko i ponownie wymieszamy. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka (z odrobiną soli) i mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy do nagrzanego piekarnika – 180°C. Pieczemy przez ok. 60 min, aż sernik będzie odpowiednio wypieczony, zwłaszcza na środku.
TARTA Z BUDYNIEM
Deser z gruszkami i jabłkami oraz pianką z białek
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki;
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 żółtka;
- 3-4 łyżki cukru kryształu;
- 100 g kostki masła
Składniki ciasta siekamy i szybko zagniatamy. Następnie wkładamy do lodówki – owinięte w folię na 1-2 godziny. Po wyjęciu rozwałkujemy je i układamy na tortownicy – spód i boki tortownicy. Robimy otwory widelcem. Wykładamy papierem i wsypujemy groch, aby ciasto się nie podnosiło. Zapiekamy w 180ºC, aby nie było surowe.
Masa
SKŁADNIKI:
- 1,2 l mleka;
- 3 budynie śmietankowe;
- 100 g masła;
- 1 jabłko;
- 1 gruszka na wierzch;
- 2 białka;
- 0,5 szklanki cukru
Na mleku gotujemy budyń z dodatkiem masła i cukru, ewentualnie z laską. Po kilku minutach – jak lekko wystygnie, przekładamy go na wierz tarty. Następnie układamy na nim na przemian plasterki pokrojonego jabłka i gruszki. Po wierzchu polewamy białkami ubitymi na sztywną pianę z ½ szklanki cukru.
Ciasto pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C, tak aby piana z białek stała się złota z wierzchu i chrupiąca. Tatrę najlepiej kroić po ostudzeniu, aby masa budyniowa stężała.
Pomysł
Kwiatek na środku można zrobić z namoczonych w cukrze i kwasku cytrynowym plasterków jabłek. Dzięki temu łatwo się formuje oraz zachowuje kolor po upieczeniu.
DOMOWE CIASTO BANANOWE
SKŁADNIKI:
- 3 duże dojrzałe banany – prawie brązowe;
- 2 jajka;
- 175 g mąki pszennej;
- 150 g drobnego cukru;
- 3 łyżki oleju słonecznikowego;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody;
- 6 łyżek mleka
Banany rozdrabniamy dokładnie widelcem w dużej misce. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy jajka. Mieszamy. Przesianą mąkę dodajemy razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy następnie mleko i zgniecione banany. Wszystko razem miksujemy blenderem na jednolitą masę. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Pieczemy przez ok. 1 godzimy. Deser gotowy!
Inni czytali również:
Karnawałowe przysmaki – przepisy z figami
Mazurki wielkanocne – przepisy
Poziomki – przepisy na nalewkę, koktajl i ciasto
Zdrowe przekąski z nasion, owoców i warzyw
Wiosenne surówki i inne potrawy z nietypowych roślin
Słodkie maseczki własnego wyrobu
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot. Shutterstock.com