Desery z truskawkami
Idealne na zbliżające się upały są owocowe desery. Polecamy desery z truskawkami 🙂
Sprawdź e-booki dostępne w naszym sklepie. To m.ini.:
Przepisy na desery z truskawkami
TRUSKAWKOWE POLE
Ciasto, a właściwie deser na kruchym cieście, bardzo soczysty, z duuuużą ilością truskawek 😉
Spód:
- 100g margaryny; jajko;
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej;
- 2/3 szklanki cukru;
- 2 łyżki cukru waniliowego;
- szczypta soli
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, sól. Wbić jajko, dodać margarynę. Całość posiekać, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 24 cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180 C°. Ostudzić, lecz nie zdejmować obręczy tortownicy!
Dodatkowo:
- 1,5 kg truskawek;
- 2 galaretki truskawkowe;
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów w karmelu;
- 4 łyżki konfitury truskawkowej;
- 1/2 szklanki śmietanki 30%;
- 2 łyżki cukru pudru;
- 5 g startej czekolady
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Ostudzić. Umyte i osuszone truskawki rozłożyć na zimnym cieście. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na całą noc.
Brzegi ciasta oddzielić nożem i zdjąć obręcz tortownicy. Boki ciasta posmarować konfiturą i obsypać zmielonymi orzeszkami. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przy pomocy szprycy wycisnąć dekoracyjne rozetki. Wierzch posypać zmielonymi orzeszkami oraz startą czekoladą.
TARTA Z MUSEM RABARBAROWO-TRUSKWKOWYM
Pyszna tarta z musem o smaku bardzo truskawkowym 🙂 Taki deser z truskawkami trzeba przygotować w większych ilościach, bo szybko znika 😉
Spód:
- 250g herbatników kakaowych;
- 120g masła
Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze na pył, dodać masło, krótko zmiksować do połączenia składników. Masą wylepić dno i boki formy na tarte. Schłodzić.
Mus truskawkowy:
- 400g truskawek;
- 400g rabarbaru;
- 2 czubate łyżki żelatyny;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka śmietanki 30%
Rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem i zalać 1/2 szklanki wody. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Przestudzić. Z truskawek usunąć szypułki, przełożyć do blendera i zmiksować na puree. Dodać rabarbar, zmiksować.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Przestudzić i dodać do masy. Krótko zmiksować, ostudzić. Masę wylać na schłodzony spód. W masę wetknąć kilka przepołowionych truskawek. Wstawić na całą noc do lodówki.
To były przepisy na desery z truskawkami. A na naszym portalu możesz znaleźć jeszcze więcej smakowitych artykułów:
Domowe ciasta – najlepsze na deser (przepisy)
Mazurki wielkanocne – przepisy
Sadzenie truskawek w sierpniu i we wrześniu
Truskawki mrożone i na przetwory
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot. Shutterstock.com