Desery z truskawkami

Podziel się

Idealne na zbliżające się upały są owocowe desery. Polecamy desery z truskawkami 🙂

Sprawdź e-booki dostępne w naszym sklepie. To m.ini.:

 

Przepisy na desery z truskawkami

TRUSKAWKOWE POLE

Ciasto, a właściwie deser na kruchym cieście, bardzo soczysty, z duuuużą ilością truskawek 😉

Spód:

  • 100g margaryny; jajko;
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej;
  • 2/3 szklanki cukru;
  • 2 łyżki cukru waniliowego;
  • szczypta soli

Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, sól. Wbić jajko, dodać margarynę. Całość posiekać, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 24 cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180 C°. Ostudzić, lecz nie zdejmować obręczy tortownicy!

Dodatkowo:

  • 1,5 kg truskawek;
  • 2 galaretki truskawkowe;
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów w karmelu;
  • 4 łyżki konfitury truskawkowej;
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 5 g startej czekolady

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Ostudzić. Umyte i osuszone truskawki rozłożyć na zimnym cieście. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na całą noc.

Brzegi ciasta oddzielić nożem i zdjąć obręcz tortownicy. Boki ciasta posmarować konfiturą i obsypać zmielonymi orzeszkami. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przy pomocy szprycy wycisnąć dekoracyjne rozetki. Wierzch posypać zmielonymi orzeszkami oraz startą czekoladą.

 

TARTA Z MUSEM RABARBAROWO-TRUSKWKOWYM

Pyszna tarta z musem o smaku bardzo truskawkowym 🙂 Taki deser z truskawkami trzeba przygotować w większych ilościach, bo szybko znika 😉

Spód:

  • 250g herbatników kakaowych;
  • 120g masła

Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze na pył, dodać masło, krótko zmiksować do połączenia składników. Masą wylepić dno i boki formy na tarte. Schłodzić.

Mus truskawkowy:

  • 400g truskawek;
  • 400g rabarbaru;
  • 2 czubate łyżki żelatyny;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka śmietanki 30%

Rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem i zalać 1/2 szklanki wody. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Przestudzić. Z truskawek usunąć szypułki, przełożyć do blendera i zmiksować na puree. Dodać rabarbar, zmiksować.

Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Przestudzić i dodać do masy. Krótko zmiksować, ostudzić. Masę wylać na schłodzony spód. W masę wetknąć kilka przepołowionych truskawek. Wstawić na całą noc do lodówki.

 

To były przepisy na desery z truskawkami. A na naszym portalu możesz znaleźć jeszcze więcej smakowitych artykułów:

Domowe ciasta – najlepsze na deser (przepisy)

Mazurki wielkanocne – przepisy

Sadzenie truskawek w sierpniu i we wrześniu

Truskawki mrożone i na przetwory

Jedzmy owoce sezonowe

 

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

Fot. Shutterstock.com

Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Wpisz swój komentarz :)x