Jedzmy owoce sezonowe

Podziel się

Owoce sezonowe to nie tylko cała baza witamin, ale również produkty wolne od środków konserwujących – zapobiegających ich psuciu się w czasie transportu.

W sezonie lato – jesień warto sięgać po rodzime owoce, ponieważ zrywane są one w pełni dojrzałe, a więc posiadają największą wartość odżywczą.

Dlaczego warto jeść owoce sezonowe:

  1. Są cennym źródłem antyoksydantów – bioflawonoidów, polifenoli, antocjanów, witaminy C, a niektóre również beta-karotenu i witaminy E, chroniących komórki organizmu przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników.
  2. Są znakomitym źródłem błonnika, a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji, czyli pektyn (zawartych m.in. w porzeczkach, agreście, żurawinach, jabłkach), niezbędnego do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego i odpowiedniego składu flory jelitowej oraz eliminacji metali ciężkich z organizmu.
  3. Zawierają sporo składników mineralnych, a zwłaszcza potasu – wpływającego korzystnie na ciśnienie tętnicze krwi.

Dietetyczne rady:

  • Owoce jagodowe charakteryzują się dużą zawartością witaminy C i innych antyutleniaczy. Swoje walory zachowują przede wszystkim owoce nieprzetworzone, czyli jadane na surowo. Dlatego owoce jagodowe – borówki, maliny, poziomki, czerwone i czarne porzeczki, jeżyny, truskawki – należy jeść prosto z krzaka (dobrze o tym wiedzą ptaki, utrapienie ogrodników – ale mamy tez garść rad w artykule Jak chronić owoce przed ptakami?).
  • Według WHO jedną z dwóch porcji owoców w ciągu dnia powinny stanowić owoce jagodowe. Drugą – mogą być owoce bogate w beta-karoten: morele, arbuzy, brzoskwinie, a także jabłka, gruszki i śliwki, które oprócz walorów odżywczych i smakowych dostarczają sporej ilości błonnika, najskuteczniejszego naturalnego środka przeczyszczającego.
  • Owoce sezonowe powinny być spożywane codziennie – jako smaczny i zdrowy deser lub przekąska. Natomiast owoce egzotyczne w tym cytrusy zachowajmy na okres zimowy. Nie zapominajmy jednak o bardzo istotnym elemencie – o myciu tych owoców. Polecamy nasz artykuł: Jak myć owoce? Róbmy to dobrze

 

Owoce sezonowe – wartość odżywcza i energetyczna wybranych owoców.

Rodzaj owocu Beta-karoten (mcg/100 g) Witamina E (mg/100 g) Witamina C (mg/100 g) Błonnik (g/100 g) Energia (kcal/100 g)
Brzoskwinia 524 0,8 2 1,7 41
Jagody 33 1,8 14 3,1 44
Jabłko 18 0,03 7 1,5 34
Maliny 16 0,5 31 6,7 29
Melon 561 0,05 10 0,5 19
Morele 1386 0,5 6 1,5 43
Porzeczki czarne 79 1 177 7,7 35
Śliwki 277 0,8 5 1,5 43
Truskawki 13 0,1 63 1,7 27
Winogrona 20 0,7 5 1,5 68
Wiśnie 216 0,12 11 0,9 43

 

 

Inni czytali także:

Krzewy owocowe łatwe w uprawie

Rośliny jagodowe – najlepsze odmiany

Jagoda kamczacka – polskie odmiany

Najlepsze odmiany porzeczki czarnej

Kiedy sadzić rośliny w ogrodzie? Kalendarz sadzenia

Słoneczna witamina D

 

Sprawdź, co w bieżącym wydaniu miesięcznika „działkowiec”

 

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

Fot. Shutterstock.com

Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Wpisz swój komentarz :)x