Najlepsze odmiany porzeczki czarnej

Podziel się

Porzeczki od dawna są chętnie uprawiane w ogrodach. Największą popularnością cieszy się porzeczka czarna. Jakie są najlepsze odmiany?

Czarna porzeczka popularnością cieszy ze względu na stosunkowo łatwą uprawę, wysokie właściwości odżywcze i zdrowotne owoców oraz szerokie możliwości ich wykorzystania.

Porzeczki czarne są bardzo bogate w witaminę C, antocyjany, polifenole i flawonoidy, które działają przeciwutleniająco. Zawierają także witaminy z grupy A, B i E oraz kwasy organiczne (foliowy i luteina, garbniki), makro- i mikroelementy, takie jak magnez, wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, jod, mangan i bor oraz olejki eteryczne, pektyny i błonnik. Mają one wysokie właściwości lecznicze i korzystny wpływ na zdrowie człowieka i są zaliczane do „super owoców”. Należy podkreślić, że bezpośrednie ich spożywanie gwarantuje zachowanie wszystkich ww. bioaktywnych związków, w porównaniu do owoców przetworzonych.

Polecane odmiany porzeczki czarnej

Na działkach uprawiane są starsze odmiany porzeczki czarnej (‘Titania’, ‘Triton’, ‘Ben Sarek’, ‘Ben Alder’) oraz nowsze, polskie odmiany hodowli IO (‘Tisel’, ‘Tiben’, ‘Ores’, ‘Tines’, ‘Ruben’). Nowsze odmiany uzyskane w IO to ‘Gofert’, ‘Polares’ i ‘Tihope’, są one godne plecenia ze względu na wysokie plonowanie, podwyższoną jakość owoców i zawartość związków prozdrowotnych oraz odporności na groźne choroby grzybowe i szkodniki, w tym wielkopąkowca.

Odmiany uzyskane w IO są głównie przemysłowe, ich owoce są wykorzystywane do przetwórstwa domowego np. na dżemy, soki, nalewki i wina. Nadają się także do suszenia, jako dodatek do ciast zamiast rodzynek. Mogą być także zamrożone, wtedy zachowują więcej związków bioaktywnych, w porównaniu do produktów przetworzonych. Warte polecenia są odmiany deserowe, które powinny mieć atrakcyjny wygląd (duże, wyrównane w gronie owoce), dobry, słodkawy smak, wysoką jędrność i dłuższy okres trwałości pozbiorczej, długie grona, a także wysokie wartości odżywcze i prozdrowotne. Mogą być uprawiane tradycyjnie, jako krzewy lub bardziej innowacyjnie, w formie piennej lub szpaleru.

Stara, polska odmiana porzeczki czarnej ‘Bona’ jest typową odmianą deserową. Główne jej zalety to atrakcyjne, duże, smaczne i słodkie owoce. Niestety posiada też wady – krótkie grona owocowe, średnią zawartość związków bioaktywnych (prozdrowotnych), a także dużą wrażliwość na szkodnika – wielkopąkowca i choroby grzybowe, słaby wzrost roślin i rozłożysty pokrój krzewów.

Odmiana ‘Gofert’ wytwarza silnie rosnące krzewy. To odmiana wczesna, owoce dojrzewają na pocz. VII. Owoce są smaczne, słodkawe, średniej wielkości i duże (1–1,2 g), bogate w witaminę C i ekstrakt, o średniej zawartości barwników antocyjanowych. Krzewy plonują obficie i regularnie. Owoce mają uniwersalne przeznaczenie, mogą być wykorzystane do przetwórstwa domowego, mrożenia, a także spożycia na świeżo. Zaletą tej odmiany porzeczki czarnej jest wysoka mrozo-wytrzymałość roślin, a także niska podatność na amerykańskiego mączniaka agrestu i rdzę wejmutkowo-porzeczkową, średnio podatna na antraknozę liści i wielkopąkowca.

Porzeczka czarna – uprawa

U odmiany porzeczki czarnej ‘Tihope’ krzewy rosną silnie, tworząc średnio wzniosły i otwarty pokrój. Odmiana średnio wczesna, owoce dojrzewają 5–7 dni później od odmiany ‘Gofert’. Są duże (1,2–1,8 g), atrakcyjne, słodkawo-kwaskowe, jędrne, o średniej zawartości witaminy C, ekstraktu i antocyjanów. Odmiana bardzo plenna. Owoce mają uniwersalne przeznaczenie, szczególnie są przydatne do mrożenia, ale także na przetwory, w pełni dojrzałe – do spożycia jako deserowe. Rośliny są mrozowytrzymałe oraz odporne na amerykańskiego mączniaka agrestu i rdzę wejmutkowo-porzeczkową, średnio podatne na antraknozę liści i wielkopąkowca porzeczkowego.

U odmiany porzeczki czarnej ‘Polares’ krzewy rosną słabo. To odmiana późna, owoce dojrzewają 10–14 dni po odmianie ‘Gofert’. Są małe i średniej wielkości, o wysokiej jakości i przydatności do przetwórstwa (doskonałe na syrop, sok, nalewkę, wino). Zawierają średnio dużo ekstraktu, ale dużo kwasowości, barwników antocyjanowych i wit. C. Odmiana plonuje dobrze na glebach żyznych i przy odpowiedniej pielęgnacji. Główną zaletą odmiany jest genetyczna odporność na wielkopąkowca. Rośliny są wytrzymałe na mróz, mają wysoką polową odporność na amerykańskiego mączniaka, są średnio wrażliwe na inne choroby.

Charakterystyka polskich odmian porzeczki czarnej

 

Inni czytali także:

Porzeczka czarna – uprawa

Krzewy owocowe łatwe w uprawie

Rośliny jagodowe – najlepsze odmiany

Owocowe rośliny do ogrodu o niskim poziomie wody gruntowej

Wiosenna ochrona roślin – co zwalczać w marcu i kwietniu

Uprawa pod osłonami – problemy z glebą

Truskawki mrożone i na przetwory

 

Sprawdź, co w bieżącym wydaniu miesięcznika “działkowiec”

 

Źródło: miesięcznik „działkowiec”

Fot. S. Pluta / Shutterstock.com

Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Wpisz swój komentarz :)x