Świetne przepisy z kiełkami i mikroliśćmi

Podziel się

Dania z udziałem kiełków i mikroliści z własnej uprawy mogą być bardzo różnorodne. Dodatek tych zdrowych warzyw odmieni zwykłą kanapkę i nada oryginalny smak nawet zupie pomidorowej (kiełki stir-fry na patelnię).

Można je dodać do sałatek, dań z jajek, jogurtu, koktajli, a nawet przygotować pyszne pesto. Krótko obsmażone na rozgrzanym tłuszczu kiełki są smacznym składnikiem dań azjatyckich. Zarówno kiełki, jak i mikroliście najwięcej wartości mają w stanie surowym. Oto kilka ciekawych propozycji – przepisy z kiełkami i przepisy z mikroliśćmi na szybkie i proste w przygotowaniu potrawy.

Wiele nasion na kiełki oraz na mikroliście dostępnych jest w naszym sklepie. Dostępne są również kiełkownice w różnych rozmiarach znacznie ułatwiające uprawę.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą.

A gdybyś chciał mieć wszystkie informacje o kiełkach i mikroliściach – właściwościach i ich uprawie – w naszym sklepie dostępny jest materiał wideo – nagranie z webinaru z naszą ekspertką, Elżbietą Jędrszczyk.

Przepisy z kiełkami

Carpaccio z pieczonych buraków, koziego sera i kiełkami

Porcja dla 2 osób

Składniki: 2 upieczone buraki, 100 g sera koziego, garść kiełków rzodkiewki, garść orzechów (ziemnych, pinii lub nerkowca), 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego, sól, cukier, ewentualnie sok z 1/2 cytryny.

Wykonanie: Upieczone buraki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i układamy na talerzu. Ser kroimy cienko i układamy na plastrach buraków. Posypujemy kiełkami i rozgniecionymi orzechami. Polewamy sosem winegret przygotowanym z wymieszania oliwy, octu winnego, soli, cukru i soku z cytryny.

Przepisy z kiełkami – roladki z warzywami i kiełkami

Porcja dla 2–4 osób

Składniki: 1 awokado, 1/2 żółtej i zielonej papryki, 2 ogórki sałatkowe, 40 g różnych kiełków np.: rzodkiewki, lucerny lub fasoli mung, łyżka marynowanego imbiru (do sushi), garść kawałków wędzonego łososia, paluszków krabowych i ugotowanych krewetek, łyżeczka ziaren czarnego sezamu, sos sojowy, łyżeczka octu ryżowego, świeża mięta do przybrania.

Wykonanie: Awokado i paprykę kroimy w słupki. Ogórki kroimy wzdłuż na cienkie, długie pasma. Parzymy je w osolonym wrzątku, skrapiamy zalewą z imbiru. Odkładamy do wystudzenia. W paski ogórka zawijamy po kilka kawałków awokado, papryki oraz kiełki, dokładamy po kawałku łososia, paluszka krabowego lub krewetkę i po 2 płatki marynowanego imbiru. Roladki możemy spiąć wykałaczkami. Podajemy je z sosem sojowym zmieszanym z octem ryżowym i posypane sezamem.

Przepisy z kiełkami – lassi

Porcja dla 2–3 osób

Składniki: 1 l jogurtu naturalnego, szczypta curry, sól, 4 łyżki posiekanych kiełków lucerny, rzeżuchy lub buraków i trochę do dekoracji.

Wykonanie: Mieszamy jogurt z curry, solą i 2 łyżkami posiekanych kiełków. Wlewamy do szklanek do połowy wysokości, wsypujemy resztę kiełków, wlewamy jogurt i dekorujemy.

Przepisy z kiełkami – sałatka z kurczakiem i kiełkami soczewicy

Porcja dla 2–3 osób

Składniki: 1 pierś kurczaka, 2 łyżki oliwy, kawałek świeżego imbiru, 1 ząbek czosnku, 2 szczypty łagodnej papryki, 1/2 szklanki soczewicy, 30 g kiełków soczewicy, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, 1/2 małej czerwonej papryki, szczypta soli i pieprzu. Do przygotowania sosu cytrynowego 4 łyżki oliwy, 1 roztarty ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny.

Wykonanie: Pierś kroimy w paski i pozostawiamy na 2 godz. w marynacie z oliwy, startego imbiru, rozgniecionego czosnku i papryki. Soczewicę gotujemy do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy kiełki, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Przygotowujemy sos cytrynowy i mieszamy z sałatką. Smażymy kawałki kurczaka i pozostawiamy do ostygnięcia. Sałatkę rozkładamy do miseczek, na wierzchu kładziemy kurczaka.

 

Przepisy z mikroliśćmi

Pesto z mikroliści słonecznika i bazylii

Porcja dla 2–3 osób

Składniki: 2 filiżanki microgreens słonecznika, 1 szklanka listków bazylii, 1 ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny, 1/4 szklanki prażonych orzeszków piniowych, 1/2 szklanki oliwy, sól i pieprz, ewentualnie 1/3 szklanki parmezanu.

Wykonanie: Zblendować na pastę mikroliście, liście bazylii i czosnek dodać sok z cytryny i oliwę. Dodać sól, pieprz, oliwę z oliwek i więcej soku z cytryny, aby uzyskać pożądaną konsystencję i smak. Spożywać od razu lub przechowywać do 5 dni w hermetycznym pojemniku w lodówce.

Przepisy z mikroliśćmi – wrapy sałatowe z microgreens

Porcja dla 2 osób

Składniki: liście sałaty lodowej, duża garść microgreens, 4–6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w plastry, 4–6 oliwek pokrojonych w plastry, 2 łyżki hummusu, sól i pieprz.

Wykonanie: Rozłożyć hummus na liściach sałaty, położyć pokrojone w plasterki pomidory i oliwki, dodać microgreens. W razie potrzeby przyprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Sałatka z mikroliści i pieczonego kopru włoskiego

Porcja dla 4 osób

Składniki: 1 bulwa kopru włoskiego 1/2 małej paczki pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół, 5 garści mikroliści, 4 garście liści szpinaku, 1 awokado, 1/4 szklanki kaparów, sól, pieprz i oliwa z oliwek.

Wykonanie: Przeciąć bulwę kopru włoskiego na pół i pokroić na plastry o grubości 2 cm. Rozłożyć plasterki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać solą. Piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 40–45 min., aż zmiękną, a brzegi będą złociste. Przygotować w dużej misce sałatkę ze szpinaku, mikroliści i pieczonego kopru, awokado, pomidorków i kaparów. Dodać sól i pieprz do smaku. Skropić oliwą z oliwek. Wymieszać w razie potrzeby.

Sałatka z brzoskwiniami i mikroliśćmi

Porcja dla 4 osób

Składniki: 1 brzoskwinia, 1/2 awokado, 1/4 szklanki fety, 3–4 garści mieszanych mikroliści, posiekane orzechy nerkowca, nasiona sezamu, 4 gałązki mięty, oliwa z oliwek, sok z 1/4–1/2 cytryny, sól i pieprz.

Wykonanie: Rozłożyć mikroliście w misce, a na to wyłożyć pokrojoną brzoskwinię z posiekanymi liśćmi mięty. Pokroić awokado, włożyć do miski z fetą i wymieszać z solą i pieprzem. Dodać mieszankę awokado i fety, posypać sezamem i posiekanymi orzechami. Sałatkę skropić oliwą i sokiem z cytryny, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.

Tosty pod pierzynką z mikroliści

Porcja dla 2 osób

Składniki: 2 kromki chleba, 1/2 awokado, 2 plastry wędzonego łososia, garść mikroliści mizuny, sól i pieprz.

Wykonanie: Chleb lekko podpiec. Zetrzeć awokado, położyć kawałek łososia i posypać mikroliśćmi. Dodać sól i pieprz.

 

Inni czytali także:

Jak wyhodować kiełki?

Przesilenie wiosenne – co i jak jeść?

Wiosenne surówki i inne potrawy z nietypowych roślin

Wiosenne przekąski na zimno i na ciepło

Dlaczego buraki nie rosną?

Uprawa papryki w gruncie i w pojemnikach

Przepisy na wigilijne potrawy z różnych stron Polski

 

 

Fot. Shutterstock.com

Podziel się