Przepisy na wigilijne potrawy z różnych stron Polski
Zbliżają się Święta. W każdym domu pieczołowicie przygotowuje się uroczystą kolację wigilijną.
Składa się ona z wielu charakterystycznych i ulubionych potraw – często podobnych (np. śledź, kapusta z grzybami, karp, barszcz czy pierogi),a jednocześnie jakże innych, co zależy i od rodzinnych tradycji i od regionu. Co podaje się w różnych domach?
Przepisy na wigilijne potrawy z różnych stron Polski – Sandomierz
Barszcz grzybowy z kaszą
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki suszonych borowików (może być część podgrzybków),
- 2 szklanki wrzącej wody,
- 3 szklanki wywaru z warzyw,
- 1-2 łyżki soku z cytryny, sól, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru,
- 1 średnia cebula pokrojona w cienkie piórka,
- 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej (albo pęczaku),
- 1 łyżka oleju rzepakowego albo masła
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin (lub na noc) do namoczenia. Po namoczeniu grzyby pokroić w paski, zalać wodą z moczenia i wywarem warzywnym, posolić. Gotować na małym ogniu aż będą miękkie (około 20 minut). Doprawić solą i pieprzem, odrobiną cukru, sokiem z cytryny. Cebulę zeszklić na maśle lub na oleju, na chwile wrzucić ugotowaną kaszę, aby się zagrzała. Podawać z barszczem. Jedni lubią kaszę dodać do barszczu, inni wolą jeść również razem – ale na oddzielnych talerzach.
Piróg z Biłgoraja
SKŁADNIKI:
- 50 dag ziemniaków,
- 50 dag kaszy gryczanej,
- 2 szklanki śmietany,
- 25 dag białego sera (tłustego),
- sól, pieprz do smaku,
- 1 łyżka oleju,
- bułka tarta do posypania formy
- oraz jak kto lubi, trochę przyprawy typu vegeta
Ugotować kaszę w dużej ilości osolonej wody (z dodatkiem przyprawy warzywnej), dokładnie odsączyć. Obrane ziemniaki ugotować do miękkości i odparować. Ziemniaki, kaszę i ser przepuścić przez maszynkę i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułą tartą formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (około 200C). Piec około 1 godziny. Potrawę podaje się na ciepło lub na zimno – pokrojona na grubsze plastry. Tak przygotowaną masę można też owinąć ciastem, dla ułatwienia kupując płaty gotowego ciasta francuskiego – i upiec. Potrawa ma wyjątkowy smak.
Przepisy na wigilijne potrawy z różnych stron Polski – Rzeszów
Kisiel owsiany
SKŁADNIKI:
- 30 dag płatków owsianych,
- 1 litr wody,
- 1–3 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła,
- sól do smaku
- opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny
Płatki owsiane zalać ciepłą wodą i pozostawić 24 godziny w ciepłym miejscu. Następnie przecedzić, płatki dobrze wycisnąć, dodać sól i cukier. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż wytworzy się dość gęsta galaretka. Dodać masło. Można też doprawić sokiem z cytryny, wlać do miseczek i wstawić do lodówki.
Przepisy na wigilijne potrawy z różnych stron Polski – Skierniewice
Zapiekanka z kapustą i grzybami
SKŁADNIKI:
- kluski łazanki (lub szerszy makaron) – około 250 g,
- po 2 szklanki kapusta kiszonej i białej słodkiej,
- 1–2 średnie cebule,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 łyżki oleju,
- 2 szklanki suszonych podgrzybków lub borowików
Makaron ugotować al dente. Grzyby moczyć przez kilka godzin i ugotować je do miękkości, wyjąc, pokroić w paseczki. W wywarze, w którym gotowały się grzyby, kapustę kiszoną, a oddzielnie słodką. Kapusty i grzyby zmieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać zeszkloną na tłuszczu cebulę. Chwilę jeszcze poddusić. Ugotowany makaron (1 warstwę) wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Na makaron wyłożyć warstwę kapusty z grzybami, następnie znów makaron/łazanki. Nakryć naczynie i zapiec w piekarniku około 15–20 minut.
Mazowieckie borowiki panierowane
SKŁADNIKI:
- suszone całe kapelusze borowików (10–12 szt.),
- olej do smażenia,
- panierka (mąka, roztrzepane jajko, bułka tarta),
- sól, pieprz
Suszone borowiki namoczyć dzień wcześniej. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić. Wywar z grzybów wykorzystać do przygotowania np. Barszczu grzybowego. Ugotowane kapelusze posolić, posypać pieprzem i panierować. Usmażyć na złoty kolor panierki. Podawać zaraz gorące.
Przepisy na wigilijne potrawy z różnych stron Polski – Poznań
Sałatka śledziowa z burakami ćwikłowymi
SKŁADNIKI:
- 25 dag filetów śledziowych,
- 1 burak,
- 1 kwaskowe jabłko,
- 1 cebula,
- 2 ogórki kiszone,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka musztardy,
- ½ cytryny,
- sól, pieprz
Śledzie pokroić na małe kawałki. Buraka ugotować, ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Ogórki pokroić w kostkę, a obraną cebulę w cienkie krążki. Wszystkie składniki umieścić w salaterce i polać sosem przygotowanym z oleju, musztardy i soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem i delikatnie wymieszać.
Przepisy na wigilijne potrawy z różnych stron Polski – Szczecin
Sałatka ziemniaczana ze śledziem
SKŁADNIKI:
- 50 dag ziemniaków,
- 1–2 średnie cebule,
- 2–3 płaty śledziowe,
- 3–4 łyżki oleju (albo puszka śledzi w oleju, wówczas wykorzystuje się ten olej),
- 2 średniej wielkości kiszone ogórki,
- pieprz,
- szczypta ziół prowansalskich,
- suszone ziele kurdybanka (może być świeże, jeśli o tej porze jeszcze znajdziemy go w ogrodzie)
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach tak, aby się nie rozpadały. Ostudzić, obrać, pokroić w grubszą kostkę. Śledzie pokroić w niewielkie kawałki (około 1,5 cm). Jeśli śledzie są z puszki, rozgnieść je widelcem i dodać do ziemniaków razem z częścią oleju. Obraną cebulę drobno pokroić w kosteczkę, zaś obrane ogórki w grubszą kostkę. Doprawić pieprzem i ziołami.
Inni czytali również:
Zupa krem z dyni i papryki – przepis
Świetne przepisy z kiełkami i mikroliśćmi
Jak modnie udekorować mieszkanie roślinami?
Zgniłe owoce pod drzewami – co z nimi robić?
Ogród po sezonie – dr hab. inż. Marta Monder (09.12.2021) – wideo
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot. Shutterstock.com