Przepisy na wigilijne potrawy z różnych stron Polski

Podziel się

Zbliżają się Święta. W każdym domu pieczołowicie przygotowuje się uroczystą kolację wigilijną.

Składa się ona z wielu charakterystycznych i ulubionych potraw – często podobnych (np. śledź, kapusta z grzybami, karp, barszcz czy pierogi),a jednocześnie jakże innych, co zależy i od rodzinnych tradycji i od regionu. Co podaje się w różnych domach?

Przepisy na wigilijne potrawy z różnych stron Polski – Sandomierz

Barszcz grzybowy z kaszą

SKŁADNIKI: 

  • 2 szklanki suszonych borowików (może być część podgrzybków),
  • 2 szklanki wrzącej wody,
  • 3 szklanki wywaru z warzyw,
  • 1-2 łyżki soku  z cytryny, sól, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru,
  • 1 średnia cebula pokrojona w cienkie piórka,
  • 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej (albo pęczaku),
  • 1 łyżka oleju rzepakowego albo masła

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin (lub na noc) do namoczenia. Po namoczeniu grzyby pokroić w paski, zalać wodą z moczenia i wywarem warzywnym, posolić. Gotować na małym ogniu aż będą miękkie (około 20 minut). Doprawić solą i pieprzem, odrobiną cukru, sokiem z cytryny.   Cebulę zeszklić na maśle lub na oleju, na chwile wrzucić ugotowaną kaszę, aby się zagrzała. Podawać z barszczem. Jedni lubią kaszę dodać do barszczu, inni wolą jeść również razem – ale na oddzielnych talerzach.

Piróg z Biłgoraja

SKŁADNIKI:

  • 50 dag ziemniaków,
  • 50 dag kaszy gryczanej,
  • 2 szklanki śmietany,
  • 25 dag białego sera (tłustego),
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oleju,
  • bułka tarta do posypania formy
  • oraz jak kto lubi, trochę przyprawy typu vegeta

Ugotować kaszę w dużej ilości osolonej wody (z dodatkiem przyprawy warzywnej), dokładnie odsączyć. Obrane ziemniaki ugotować do miękkości i odparować. Ziemniaki, kaszę i ser przepuścić przez maszynkę i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułą tartą formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (około 200C). Piec około 1 godziny. Potrawę podaje się na ciepło lub na zimno – pokrojona na grubsze plastry. Tak przygotowaną masę można też owinąć ciastem, dla ułatwienia kupując płaty gotowego ciasta francuskiego – i upiec. Potrawa ma wyjątkowy smak.

Przepisy na wigilijne potrawy z różnych stron Polski – Rzeszów

Kisiel owsiany

SKŁADNIKI:

  • 30 dag płatków owsianych,
  • 1 litr wody,
  • 1–3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • sól do smaku
  • opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny

Płatki owsiane zalać ciepłą wodą i pozostawić 24 godziny w ciepłym miejscu. Następnie przecedzić, płatki dobrze wycisnąć, dodać sól i cukier. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż wytworzy się dość gęsta galaretka. Dodać masło. Można też doprawić sokiem z cytryny, wlać do miseczek i wstawić do lodówki.

Przepisy na wigilijne potrawy z różnych stron Polski – Skierniewice

Zapiekanka z kapustą i grzybami

SKŁADNIKI:

  • kluski łazanki (lub szerszy makaron) – około 250 g,
  • po 2 szklanki kapusta kiszonej i białej słodkiej,
  • 1–2  średnie cebule,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 szklanki suszonych podgrzybków lub borowików

Makaron ugotować al dente. Grzyby moczyć przez kilka godzin i ugotować je do miękkości, wyjąc, pokroić w paseczki. W wywarze, w którym gotowały się grzyby, kapustę kiszoną, a oddzielnie słodką.  Kapusty i grzyby zmieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać zeszkloną na tłuszczu cebulę. Chwilę jeszcze poddusić. Ugotowany makaron (1 warstwę) wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Na makaron wyłożyć warstwę kapusty z grzybami, następnie znów makaron/łazanki. Nakryć naczynie i zapiec w piekarniku około 15–20 minut.

Mazowieckie borowiki panierowane

SKŁADNIKI:

  • suszone całe kapelusze borowików (10–12 szt.), 
  • olej do smażenia, 
  • panierka (mąka, roztrzepane jajko, bułka tarta),
  • sól, pieprz

Suszone borowiki namoczyć dzień wcześniej. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić. Wywar z grzybów wykorzystać do przygotowania np. Barszczu grzybowego. Ugotowane kapelusze posolić, posypać pieprzem i panierować. Usmażyć na złoty kolor panierki. Podawać zaraz gorące.

Przepisy na wigilijne potrawy z różnych stron Polski – Poznań

Sałatka śledziowa z burakami ćwikłowymi

SKŁADNIKI:

  • 25 dag filetów śledziowych,
  • 1 burak,
  • 1 kwaskowe jabłko,
  • 1 cebula,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • ½ cytryny,
  • sól, pieprz

Śledzie pokroić na małe kawałki. Buraka ugotować, ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Ogórki pokroić w kostkę, a obraną cebulę w cienkie krążki. Wszystkie składniki umieścić w salaterce i polać sosem przygotowanym z oleju, musztardy i soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem i delikatnie wymieszać.

Przepisy na wigilijne potrawy z różnych stron Polski – Szczecin

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

SKŁADNIKI:

  • 50 dag ziemniaków,
  • 1–2 średnie cebule,
  • 2–3 płaty śledziowe,
  • 3–4 łyżki oleju (albo puszka śledzi w oleju, wówczas wykorzystuje się ten olej),
  • 2 średniej wielkości kiszone ogórki,
  • pieprz,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • suszone ziele kurdybanka (może być świeże, jeśli o tej porze jeszcze znajdziemy go w ogrodzie)

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach tak, aby się nie rozpadały. Ostudzić, obrać, pokroić w grubszą kostkę. Śledzie pokroić w niewielkie kawałki (około 1,5 cm). Jeśli śledzie są z puszki, rozgnieść je widelcem i dodać do ziemniaków razem z częścią oleju. Obraną cebulę drobno pokroić w kosteczkę, zaś obrane ogórki w grubszą kostkę. Doprawić pieprzem i ziołami.

 

Inni czytali również:

Zupa krem z dyni i papryki – przepis

Świetne przepisy z kiełkami i mikroliśćmi

Jak modnie udekorować mieszkanie roślinami?

Jak zbudować ogród zimowy?

Zgniłe owoce pod drzewami – co z nimi robić?

Ogród po sezonie – dr hab. inż. Marta Monder (09.12.2021) – wideo

 

 

 

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

Fot. Shutterstock.com

Podziel się