Zupa krem z dyni i papryki – przepis

Podziel się

Czas na dynię! Można z niej przyrządzić ekspresową, aksamitną i bardzo smaczną rozgrzewającą zupę, o pięknym intensywnym, pomarańczowym kolorze. Zupa krem z dyni – oto przepis na doskonałe danie.

A może marzy Ci się własna dynia? Wyhoduj ją u siebie razem z nami – sprawdź nasiona różnych odmian dyni – zwyczajnej, piżmowej, olbrzymiej albo ozdobnej. Zapraszamy do naszego sklepu. 

 

ZUPA KREM Z DYNI – SKŁADNIKI:

  • 900 g dyni
  • 3 czerwone papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • około 600 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego imbiru
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • olej z pestek winogron
  • ewentualnie uprażone płatki migdałów
  • dodatkowo – kromki chleba; żółty ser

ZUPA KREM Z DYNI – SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Umytą i oczyszczoną dynię oraz paprykę pokroić w kostkę.
  • Obrany czosnek i cebulę drobno posiekać i przesmażyć na 2-3 łyżkach oleju.
  • Następnie dodać przygotowaną paprykę oraz dynię, wymieszać i krótko podsmażyć.
  • Kolejno dodawać przyprawy i zalać wodą lub bulionem. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, około 25 minut.
  • Po tym czasie zmiksować na gładką masę.
  • Można doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Zupę przed podaniem posyp pestkami dyni (można też użyć płatków migdałowych), pysznie smakuje podana z podpieczonymi kromkami, np. żółtym serem.

SMACZNEGO!

 

Mamy też wskazówki co do uprawy własnej dyni:

Wysiew warzyw – sposoby i rodzaje nasion

Żywopłot z warzyw

Warzywa pnące – to nie tylko fasola!

Webinar „Ogórek i spółka, czyli warzywa dyniowate w Twoim ogrodzie”

Polecamy również inne artykuły z działu „Kuchnia”:

Dereń jadalny – roślina o cennych właściwościach

Pigwowiec – ozdobny i owocowy

Gdzie znajdziemy kwasy omega? (wideo)

Zioła kontra cholesterol (infografika)

Wiosenne przekąski na zimno i na ciepło

 

 

 

 

 

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

Fot. Shutterstock.com

Podziel się