Wysiew warzyw – sposoby i rodzaje nasion

Wiosna to czas siewów. Jak powinien wyglądać wysiew warzyw?

Wiele warzyw uprawia się, wysiewając ich nasiona wprost do gruntu. Nasiona do siewu powinny być dobrej jakości, zdrowe i o wysokiej zdolności kiełkowania, istnieje ścisły związek między jakością nasion a wysokością uzyskanego plonu. Na wielkość plonu w pewnym stopniu ma też wpływ sposób siewu.

Wysiew warzyw – sposoby

  • Rzędowo – siew w przygotowane rzędy. Nasiona są równomiernie rozmieszczone w rowku na powierzchni, wschody są w miarę możliwości równomierne. Tak najczęściej sieje się nasiona drobne i średnie (marchew, pietruszka, pasternak, szpinak, skorzonera, sałata, buraki, koper). Siew rzędowy zwykle wykonuje się ręcznie, a pewnym ułatwieniem będzie użycie małego ręcznego siewniczka. Przy siewie w trochę dłuższych rzędach w warzywniku o większej powierzchni, wygodnie jest wykorzystać siewnik z rączkami, z zasobnikiem do nasion (regulowane wypadanie nasion) i kółkiem ugniatającym rowek. Siewnik zapewnia równomierny wysiew nasion w rzędzie.  
  • Gniazdowo – w dołku wysiewa się po 2–3 nasiona w określonej odległości. Ten sposób jest najczęściej stosowany w przypadku nasion większych, grubych (dynia, bób, fasola, kukurydza, cukinia, czasem ogórek). Po wzejściu można zostawić jedną najsilniejszą siewkę (lub dwie). 
  • Rzutowo – wysiew stosowany często na małych powierzchniach na działce oraz w pojemnikach. Sprawdza się przy nasionach drobnych oraz takich, które nie potrzebują być przykrywane i dobrze kiełkują na świetle. Tak sieje się najczęściej rzeżuchę, nasiona kopru, mieszankę nasion sałat, rzodkiewkę. Nasiona można przykryć warstwą przesianego torfu. Wadą jest nieco utrudnione zwalczanie chwastów, szczególnie w początkowym okresie.  
  • Punktowo – nasiona są rozmieszczone po jednym w rzędach w określonej odległości od siebie (kilka centymetrów). Po wzejściu nie jest wymagana przerywka siewek. Tak najczęściej siejemy fasolę, groch, buraki, ogórki, bób, kukurydzę. Nasiona muszą być bardzo dobrej jakości, z gwarancją, że każde wzejdzie i nie będzie luk w rzędzie.  

Wysiew warzyw – rodzaje nasion  

Otoczkowane – są wysiewane także punktowo, otoczka ułatwia ten sposób siewu w przypadku nasion drobnych. Otoczka na nasionach jest mieszaniną startowej dawki nawozów i zapraw nasiennych na specjalnym nośniku. Nasiona takie mają zwykle wyższą cenę. Po wysiewie wymagają bardziej uwilgotnionej gleby. 

Na taśmie wysiewnej – nasiona drobne (np. marchew, sałata, pietruszka) są umieszczone na taśmie celulozowej lub skrobiowej w odpowiedniej odległości od siebie. Taśmę rozwija się i rozkłada w przygotowanym rowku, uciska lekko i zasypuje warstwą ziemi. Po przyklepaniu ziemi tak obsianą grządkę trzeba obficie podlać, gdyż w tym przypadku do rozłożenia się taśmy i napęcznienia nasion potrzeba jest więcej wilgoci (podobnie jak przy otoczce). Wadą taśm z nasionami jest ich wysoka cena oraz mała ilość krótkich odcinków do siewu (przeciętnie 3–5 m), ale na potrzeby małego ogrodu to i tak wystarcza.  

Głębokość siewu warzyw

Jak głęboko siejemy nasiona, zależy od wielkości nasion i rodzaju gleby. Przyjmuje się, że warstwa przykrycia nasion powinna się równać 3-krotnej średnicy nasienia. Jednak bardzo drobne nasiona (np. marchew, szczaw, cząber) przykrywa się warstwą ziemi około 0,5 cm (do 1 cm). Nasiona duże, takie jak: bób, groch, fasola, kukurydza, dynia – siejemy głębiej – około 5 cm. Na glebach cięższych nasiona umieszczamy płycej, na lżejszych – nieco głębiej.

 

Co robić, jeśli pietruszka po wschodach więdnie i zasycha? Podajemy rozwiązanie we wpisie Choroba pietruszki

 

Inni czytali także:

Wczesny wysiew warzyw korzeniowych – marchew i pietruszka

Jakie warzywa zbieramy w sierpniu?

Wysiew kwiatów w kwietniu – które gatunki najlepsze?

Kiedy wysiewać kwiaty dwuletnie rabatowe

 

 

Źródło: miesięcznik “działkowiec”

Fot. Shutterstock.com