Wczesny wysiew warzyw korzeniowych – marchew i pietruszka
Korzystna aura i słoneczne dni marcowe umożliwiają pierwsze prace przy zagospodarowaniu grządek warzywnych. Po uprawkach wiosennych czas na pierwsze siewy warzyw. Wśród nich – korzeniowe – marchew i pietruszka.
Dlaczego warzywa korzeniowe wysiewamy wcześnie?
- Ich nasiona wschodzą długo (około 3 tygodni), siewki początkowo wolno rosną. Do pierwszego zbioru korzeni upłynie sporo czasu.
- Im wcześniej wiosną, tym więcej będzie wilgoci w glebie, tak potrzebnej w okresie kiełkowania. Zwłaszcza pietruszka jest bardzo wrażliwa na niedobory wody po wschodach.
- Gatunki te nie boją się chłodu, małe siewki dobrze znoszą kilkustopniowe przymrozki.
Jak siejemy warzywa korzeniowe?
Wyrównanie powierzchni
Spulchnione grządki dla korzeniowych bardzo dokładnie wyrównujemy grabiami – to bardzo istotne dla drobnych nasion – wyznaczamy znacznikiem płytkie rowki, w które siejemy nasiona. Dobrze jest je wymieszać z nasionami sałaty lub rzodkiewki (szybciej wzejdą), które wyznaczą rzędy – wówczas łatwiej będzie zwalczać chwasty w międzyrzędziach. Nasiona siejemy na głębokość ok. 1 cm.
![wysiew warzyw korzeniowych - grządki dokładnie wyrównujemy grabiami](https://mojogrodek.pl/wp-content/uploads/2021/05/1-wyrownujemy-grabiami_optimized-300x200.jpg)
Wilgotność gleby
Gleba powinna być umiarkowanie wilgotna. Nie siejemy w zbyt wilgotną ziemię ani za suchą.
Wysiew warzyw korzeniowych – rozstawa rzędów – co 30 cm.
W przypadku marchwi obsiewamy co drugi rząd. Wolny rząd przeznaczmy o sadzenia cebuli dymki. W ten sposób odstraszymy szkodniki tych warzyw – połyśnicę marchwiankę i śmietkę cebulankę.
![Nasiona wysiewamy w wyznaczone rzędy](https://mojogrodek.pl/wp-content/uploads/2021/05/2-wysiewamy-w-wyznaczone-rzedy_optimized-300x200.jpg)
Po siewie
Lekko przyciskamy ziemię w rowkach, nagarniając ją grabiami i uciskamy odwrotną stroną grabi. Starajmy się jak najmniej deptać tam, gdzie gleba była wzruszona. Wszelkie ślady stóp należy zagrabić.
Wysiew warzyw korzeniowych – okrywanie zasiewów
Można zastosować osłony płaskie, kładziemy na obsiane grządki agrowłókninę wiosenną, mocując ją ziemią, deskami lub kamieniami tak, by nie zwiał jej wiatr.
![wysiew warzyw korzeniowych - zasiewy okrywamy wiosenną włókniną](https://mojogrodek.pl/wp-content/uploads/2021/05/3-okrywamy-wloknina_optimized-300x208.jpg)
Podlewanie
Gdy wiosną jest sucho, zasiewy podlewamy konewką z sitkiem o drobnych otworkach. Nie wolno dopuścić do przeschnięcia wierzchniej warstwy gleby, w której znajdują się napęczniałe nasiona. Czekamy, aż nasiona wykiełkują i pojawia się siewki.
Wysiew warzyw korzeniowych – warto wiedzieć, że…
Oprócz warzyw korzeniowych siejemy: koper, rzodkiewkę, sałatę, szpinak, groch, bób, cebulę szczypiorową, szczypiorek (potem go przesadzimy na miejsce stałe). Nieco później buraki ćwikłowe.
A co powoduje, że pietruszka po wschodach więdnie i zasycha? Piszmey o tym we wpisie „Choroba pietruszki”
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot. Shutterstock.com