Wiosenne przekąski na zimno i na ciepło
Wiosna w pełni, warto podjąć się przyrządzania potraw lekkich i smacznych, pełnych witamin i składników odżywczych. Oto przepisy na wiosenne przekąski na zimno i na ciepło.
Sprawdź dostępne w naszym sklepie nagrania webinarów – dzięki zawartej w nich wiedzy, zdecydujesz się na na uprawę własnych warzyw. A te, przecież będą idealne jako składniki do przekąsek 🙂
-
Przekąski na zimno – serowo w liściach botwinki
SKŁADNIKI:
10-12 dużych liści botwinki
SOS:
- 150 ml gęstego jogurtu naturalnego;
- 70 g tłustego sera feta;
- 1 średni buraczek;
- ząbek czosnku;
- sól,
- pieprz
Ugotowanego buraka obrać i zmiksować z jogurtem, fetą i czosnkiem. Doprawić odrobiną soli i pieprzem.
FARSZ:
- 2 małe buraczki ok. 3-4 cm średnicy;
- 2 ugotowane na twardo jajka;
- 1 średniej wielkości świeży ogórek;
- 5 rzodkiewek;
- 200 g serka wiejskiego;
- 140 g sera sałatkowego tłustego typu feta;
- świeży koperek
Buraczki ugotować w bardzo małej ilości wody, aby nadal były chrupiące (jednak nie surowe). Liście zanurzyć we wrzątku na ok. 1 min, usunąć ogonki. Skropić octem, delikatnie posolić, pozostawić do ostygnięcia. Liście ułożyć spodem do góry, rozsmarować na nich masę serową (serek wiejski + fetę + koperek + pieprz) Na serku ułożyć pokrojone w słupki warzywa (rzodkiewka, ogórek, buraczki), jajka i zawinąć. Podawać na zimno z sosem. Na widok takiej przekąski na zimno aż ślinka leci 🙂
-
Na ciepło – zupa krem z cieciorki
SKŁADNIKI:
- 2 ząbki czosnku;
- 1/2 małej cebuli;
- 1 puszka pomidorów;
- 1 puszka cieciorki;
- duża garść liści bazylii;
- kilka igiełek świeżego rozmarynu;
- oliwa z oliwek;
- 1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody;
- 1/2 łyżeczki cukru;
- sól;
- pieprz;
- makaron (najlepiej długi)
Czosnek oraz cebulę drobno posiekać, podsmażyć w rondelku na oliwie. Kolejno dodać posiekane liście bazylii i bardzo drobniutko posiekane igiełki rozmarynu, a także pomidory. Gotować przez 15 minut. Następnie dodać – wcześniej ugotowany bulion lub wodę, pół puszki odcedzonej cieciorki i wszystkie przyprawy, po czym zmiksować. Do przygotowanego kremu dodać resztę cieciorki i wymieszać. Gotować jeszcze 5 minut. W międzyczasie ugotować makaron. Dodatkowo zupę można skropić oliwą i posypać parmezanem.
-
Przekąski na zimno – sałata z pęczaku
SKŁADNIKI:
- 100 g kaszy pęczak;
- 1 cebula czerwona;
- pęczek natki pietruszki;
- 1 ogórek zielony;
- 2 upieczone czerwone papryki,
- garstka siemienia lnianego;
- 3 łyżki oliwy,
- ½ ząbku czosnku;
- sól;
- pieprz
Umytą i wysuszoną oraz oczyszczoną paprykę przecinamy na pół i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 200°C przez ok. 20 min. Kiedy skórka przypiecze się na czarno, paprykę wkładamy do woreczka foliowego i szczelnie zamykamy. Z wystudzonej papryki łatwo zdjąć cieniutką skórkę.
Do gotującej się osolonej wody wrzucamy przepłukany pęczak. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. Gotową kaszę przekładamy do miski, dodajemy do niej pokrojoną paprykę, cebulę, ogórek, siemię lniane i natkę pietruszki, wszystko polewamy dressingiem – olej, sól, pieprz i pokrojony drobno czosnek. Można też dodać 1 łyżkę musztardy lub 1 łyżkę płynnego miodu, ewentualnie ser kozi.
Inni czytali także:
Zdrowe przekąski z nasion, owoców i warzyw
Zupa krem z dyni i papryki – przepis
Świetne przepisy z kiełkami i mikroliśćmi
Czosnek, cebula, por – uprawa (warzywa cebulowe cz.2)
Przepisy na wigilijne potrawy z różnych stron Polski
Uprawa papryki w gruncie i w pojemnikach
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot. Shutterstock.com