Uprawa papryki w gruncie i w pojemnikach

Podziel się

Uprawa papryki – jaką odmianę wybrać? Jest taka różnorodność odmian papryki, że często są trudności z ich wyborem.

Wiele nasion różnych odmian papryki znajdziesz w naszym sklepie! Sprawdź! 

Papryka

W ogrodzie na ogół paprykę uprawiamy albo w odkrytym gruncie, albo pod osłonami wysokimi lub niskimi albo w pojemnikach ustawionych na tarasie, balkonie, w ogrodzie. Do upraw amatorskich poleca się głównie takie odmiany papryki, które nie wymagają cięcia, podwiązywania ani podpór. Są w miarę plenne, dość smaczne i równomiernie dojrzewają ich owoce.

Owoce mogą być zróżnicowane w kształcie, barwie i smaku. Są odmiany o owocach słodkich, ostrych oraz półostrych.

Kształt: spiczasty krótki lub dłuższy, stożkowy, pomidorowy, trapezowaty, dzwonkowaty, cylindryczny, kulisty.

Wielkość: mogą być duże, z grubą ścianką miąższu oraz całkiem miniaturowe.

Barwa: w fazie dojrzałości użytkowej może być: zielona, seledynowa, jasnozielona, żółta, pomarańczowa, czerwona, karminowa, fioletowa, fioletowo-brązowa, prawie czarna.

Przeznaczenie owoców

Świeże do spożycia na surowo, w potrawach gorących po obróbce kulinarnej (jako danie główne lub dodatki), na przetwory słodkie, słone, pikantne, kwaszone, do mrożenia, suszenia, jako przyprawa.

Niezależnie od tego, jaką wybierzemy spośród kilkudziesięciu najrozmaitszych odmian (znajdujących się w Krajowym Rejestrze Odmian) i w jakim miejscu będziemy paprykę uprawiać, trzeba wiedzieć, że zawsze wymaga ona żyznego podłoża, z dostateczną ilością próchnicy, dlatego dobrze jest dysponować dobrym, dojrzałym w pełni kompostem. Na słabszych glebach jest także możliwa jej uprawa przy zastosowaniu odpowiednich ilości nawozów mineralnych lub specjalnych nawozów tylko dla papryki.

Uprawa papryki w gruncie i w w pojemnikach

Kiedy siać paprykę?

Wyłącznie z rozsady, wcześniej przygotowanej, bo gatunek ten ma długi okres wegetacji – na miejsce stałe rośliny sadzi się dopiero w drugiej połowie maja. Lubi miejsca ciepłe i zaciszne, z wystawa południową. Na balkonie postawmy ją w zacisznym spokojnym kącie (nie lubi wiatru).

Jako warzywo wybitnie ciepłolubne dobrze reaguje na ściółkowanie gleby. W gruncie zagęszczenie roślin zwykle wynosi 4–6 szt. na 1 m2. Po 3 tygodniach od posadzenia paprykę można już zacząć dokarmiać średnio co 14 dni (pół łyżeczki od herbaty na roślinę nawozu azotowego – saletra amonowa lub wapniowa.

Saletra wapniowa jest szczególnie zalecana w początkowym okresie wzrostu, gdyż w ten sposób zapobiega się występowaniu suchej zgnilizny wierzchołkowej owoców. Paprykę można również dokarmiać nawozami uniwersalnymi płynnymi. W mało sprzyjających warunkach uprawy niekiedy stosuje się dokarmianie dolistne.

Kiedy zaczynają się zawiązywać owoce, wzrasta zapotrzebowanie na wodę. Papryka wymaga umiarkowanego podlewania, dość częstego (zwłaszcza uprawiana w pojemnikach). Jednocześnie należy zwracać uwagę na to, by nie utrzymywać za dużej wilgotności powietrza i gleby (nie zalewać podłoża w doniczkach), gdyż wzrasta ryzyko porażenia roślin szarą pleśnią i innymi chorobami. Na 6 tygodni przed planowanym zakończeniem zbiorów owoców papryki słodkiej usuwa się wszystkie kwiaty i małe zawiązki owoców, które i tak nie zdążą dojrzeć do jesieni.

Polecane odmiany papryki

  • Słodkie czerwone owoce – Roberta F1, Robertina, Ożarowska, Mercedes, Kometa, Caryca F1, Oleńka (owoce „pomidorowe”)

Papryka słodka do uprawy w gruncie Roberta F1 0,5g

  • Żółte owoce – Mira, Marta Polka

Papryka słodka Marta Polka (0,5 g)

  • Pomarańczowe – Elf Zielonki, Etiuda
  • Fioletowe – Oda
  • Ciemnowiśniowe – Nokturn
  • Ostre – Cyklon, Cayenne
  • Półostre – Rokita, Padron

W doniczkach

Z papryczek uprawianych w doniczkach najczęściej spotkać można popularne odmiany: Fiesta (spiczaste żółte i czerwone owoce), Christmas Greeting (żółte, fioletowe lub czerwone owoce), Fireball (owoce kuliste o barwie kremowej, poprzez pomarańczową, do czerwonej), Red Missible (duże, stożkowate, czerwone owoce).

 

Inni czytali również:

Jakie warzywa zbieramy w sierpniu?

Zupa krem z dyni i papryki – przepis

Wiosenne przekąski na zimno i na ciepło

Świetne przepisy z kiełkami i mikroliśćmi

Słodkie maseczki własnego wyrobu

 

 

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

Fot. Shutterstock.com

Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Wpisz swój komentarz :)x