Smoothie – najlepsze przepisy na zielone, żółte i różowe

Podziel się

Smoothie jest odpowiedzią na coraz większe przywiązywanie uwagi do zdrowego trybu życia i odżywiania. I oczywiście do ilości spożywanych kalorii. 

Ten orzeźwiający napój ze zmiksowanych owoców i warzyw, który sam w sobie jest bombą witaminową i na dodatek jest niskokaloryczny. A jeśli dodamy odpowiednie składniki przyspieszające przemianę materii może stać się nawet napojem odchudzającym.

Z własnych warzyw i owoców jest jeszcze pyszniejsze! Sprawdź nasiona warzyw i owoców w naszym sklepie

Smoothie z kilku powodów:

  1. Przygotowanie napoju jest banalnie proste i nie wymaga wysiłku, wystarczy wrzucić wszystkie składniki do blendera (oczywiście umyte, bez skórki, pestek i gniazd nasiennych) i zmiksować;
  2. Nie trzeba się zastanawiać co zdrowego zjeść na śniadanie, a nawet drugie śniadanie;
  3. Można pić smoothie ile się chce – na pewno nie przesadzisz z kaloriami;
  4. W smoothie daje się dzieciom przemycić nawet to czego nie lubią, a jeść powinny. Smoothie dla dzieci to doskonały pomysł!

Każdy z nas może stworzyć sobie smoothie z ulubionych składników. Warto eksperymentować. Na dobry początek podaję kilka sprawdzonych przepisów. Jak zrobić smoothie?

Smoothie różowy

Propozycja 1.

SKŁADNIKI: garść truskawek; seler naciowy – 2, 3 łodygi; sałata (kilka liści); garstka siemienia lnianego; płatków owsianych; natka pietruszki

Propozycja 2.

SKŁADNIKI: garść malin; 2 liście cykorii; sałata; natka pietruszki

Smoothie zielony

Propozycja 1.

SKŁADNIKI: garść szpinaku; kilka listków sałaty; kiwi; gruszka; 2 łodygi selera naciowego; ogórek

Propozycja 2.

SKŁADNIKI: banan; kiwi; garść jarmużu; natka pietruszki

Smoothie żółty

Propozycja 1.

SKŁADNIKI: 1 mango; 3 brzoskwinie lub nektarynki; sok z 1 pomarańczy; natka pietruszki; garstka siemienia lnianego; płatków owsianych; natka pietruszki

Propozycja 2.

SKŁADNIKI: 6 moreli, mango; ½ szklanki jaglanej; natka pietruszki

RADY

  • Warto do smoothie dodać produkty przyspieszające metabolizm lub bogate w błonnik np. imbir, cynamon płatki owsiane, suszone śliwki.
  • Jeśli koniecznie musimy smoothie dosłodzić użyjmy cukru ze stewi – jest dużo słodszy niż cukier, a nie zawiera kalorii.
  • Sałatę i inną zieleninę najlepiej „przemyca” się w owocach jagodowych.
  • Do smoothie warto dodać wodę lub kostki lodu. Ilość zależy od oczekiwanej konsystencji napoju.
  • Smoothie można przechowywać w lodówce do 24 godzin.

 

Wartościowe dodatki:

Imbir – ułatwia trawienie, rozgrzewa, leczy przeziębienia, wspomaga koncentrację, polepsza krążenie krwi

Płatki owsiane – źródło błonnika, dodają energii, wspomagają metabolizm, opóźniają procesy starzenia, stabilizują poziom cukru, obniżają poziom złego cholesterolu

Siemię lniane – działanie osłaniające i regenerujące błonę przewodu pokarmowego, łagodzi objawy menopauzy, wspomaga odchudzanie,

Nasiona chi – na lepszą pamięć, koncentrację, bogate w wapń i żelazo

Banan – jeśli chcemy bardziej się „najeść”, ale uwaga 1 banan to 162 kalorie

Natka pietruszki – bogactwo witaminy C, a przy tym niezauważalna w smaku

Kasza jaglana gotowana na sypko – lekkostrawna, niskokaloryczna, poprawia pamięć i koncentrację, działa przeciwwirusowo.

 

 

Źródło: miesięcznik “Mój Ogródek”

Fot. Shutterstock.com

 

Inni czytali również:

Sezam, siemię lniane, płatki owsiane – zdrowe dodatki

Świetne przepisy z kiełkami i mikroliśćmi

Sałata – na grządkach w każdym ogrodzie

Ukwiecone wejście do domu (propozycje projektów)

Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Wpisz swój komentarz :)x