Patent na kuchnię w ogrodzie

Wiosenne, ciepłe dni zachęcają do spędzania czasu poza wnętrzem. Dużym łukiem omijamy miejsca ciemne i zamknięte. Szukamy instynktownie słonecznych, ciepłych zakątków, gdzie odpoczniemy i coś dobrego zjemy. Takim idealnym miejscem do spotkań i relaksu może stać się „ogrodowa kuchnia”. Odpowiednio zaaranżowana – wyposażona i obsadzona roślinami, będzie atrakcją zarówno ogrodu, jak i tarasu. 

Patent na kuchnię w ogrodzie 

Ogrodowa kuchnia kojarzy nam się najczęściej z zadaszoną wiatą i kominkiem z grillem, ale czy to tylko jedyny pomysł na takie miejsce?  

Aby stworzyć coś wyjątkowego, wystarczy wprowadzić kilka oryginalnych patentów: 

 

  1. Wszystko na wyciągnięcie ręki

Doskonałym pomysłem na idealną kuchnię w ogrodzie jest zaplanowanie rabat z jadalnymi roślinami w bliskim sąsiedztwie miejsca, w którym przygotowywać będziemy posiłki. Sprawdzą się tu zarówno nasadzenia z ziół, jak i warzyw. Szczypior, mięta, rozmaryn, koper, bazylia, nasturcja dobrze komponują się z krzakami papryki i pomidorków koktajlowych. Taką aromatyczną rabatę można stworzyć komponując ze sobą wiele doniczek,

donic np.:  

lub planując jedną większą skrzynię np.:    

W mniejszych przestrzeniach możemy rabaty ulokować w pionie – powiesić 

w doniczkach na drewnianym stelażu np.:  

posadzić w europaletach lub wsadzić w ogrodowe kieszonki np.:  

  1. Pomysłowe triki w ogrodowej kuchni

Trzy w jednym, czyli zlew, blat i ruszt połączone ze sobą sprawdzą się w miejscu, w którym tylko sezonowo rozstawiamy kuchnię – na tarasie lub w kąciku wypoczynkowym. Po sezonie taki „kombajn” kuchenny możemy schować do szopy, piwnicy lub garażu. 

Innym ogrodowym trikiem jest połączenie blatu – stołu z „rabatą” ziołową. Wystarczy wyciąć dziurę – prostokątną lub kilka otworów okrągłych (wszystko zależy od wielkości i kształtów doniczek) i wsadzić w nią lub nie gotowe smakowe kompozycje.

  1. Zadaszenie na życzenie 

Wiosną nie myślimy o lecie. Cieszymy się nowo kwitnącymi roślinami i przyjemnie świecącym słońcem, i wcale nie chcemy się przed nim chować. Jednak, jeśli zapragniemy cienia, możemy go sobie sami szybko wyczarować 

Parasol, markiza, rozciągnięte płótno lub zadaszenie wykonane z desek ustawionych na sztorc sprawią, że ogrodowa kuchnia pomimo zacienienia nadal będzie przepełniona miłym słonecznym ciepłem. 

  1. Kolor

Kuchnia w ogrodzie może być w kolorze jaskrawym

np. niebieskim  Ogrodowa kuchnia w kolorze jaskrawym

lub stonowanym – np. brązowym  Ogrodowa kuchnia w kolorze stonowanym

W pierwszym przypadku, tak „krzycząca” kolorem kuchnia sprawdzi się w ogrodach rustykalnych, gdzie wtopi się w bogactwo barw otaczającej ją roślinności. Natomiast kuchnia w naturalnym, brązowym odcieniu idealnie wkomponuje się w ogrody w stylu formalnym i nowoczesnym.  

 

 

Źródło: „Mój Ogródek”

Fot. Shutterstock