Domowe sposoby na rośliny doniczkowe

Podziel się

W jaki sposób dbać o rośliny doniczkowe? Wielu miłośników roślin doniczkowych zwraca się obecnie ku ekologicznym, domowym metodom pielęgnacji, w czym może być bardzo pomocna okazać się… kuchnia, a szczególnie kuchenne resztki.

Zadbać o rośliny doniczkowe wykorzystując kuchenne resztki

Cenne fusy

Interesującą propozycją nawozu dla roślin doniczkowych mogą być fusy z kawy lub herbaty. Są one bogate są w azot, potas i inne makro- i mikroelementy. Ponieważ mają odczyn lekko kwaśny, z powodzeniem można nimi nawozić większość roślin tropikalnych i sukulentów.

Zrób to sam: 1–2 łyżeczki fusów zalej 1 szklanką letniej wody i odstaw do ich napęcznienia. Po tym czasie roztwór można przefiltrować i podlać nim rośliny. Same fusy można również dodawać do podłoża. Pod typowe rośliny doniczkowe wystarczy 1 łyżeczka na 1 litr podłoża.

Skorupki

Innym prostym sposobem zasilania roślin są skorupki jaj. Zawierają one 80% łatwo przyswajalnego wapnia, ale bogate są też w azot, fosfor, siarkę, cynk, fluor i krzem. Doskonale nadają się do nawożenia większości roślin doniczkowych, jednak nie należy podawać go paprociom i storczykom, preferującym niskie pH.

Zrób to sam: rozdrobnij skorupki i rozsyp na podłożu. Możesz też przygotować roztwór do podlewania: skorupki zalej wrzącą wodą i odstaw na tydzień (powinny się rozpuścić). Przed użyciem roztwór trzeba wstrząsnąć.

Banany

Przejrzałe banany lub ich skórki są bogate w potas, bardzo potrzebny doniczkowym roślinom kwitnącym.

Zrób to sam: banany pokrój w kostkę, umieść w zamykanym naczyniu (np. słoiku), zalej gorącą wodą i odstaw na 24 godziny. Powstałym roztworem podlewaj rośliny.

Drożdże

Piekarskie drożdże są nie tylko cennym nawozem, ale również ekologicznym preparatem grzybobójczym. Są bogate w węglowodany, witaminy z grupy B, żelazo, aminokwasy i mikroelementy. Ponadto wchodzą w symbiozę z korzeniami roślin, wzmacniając je. Mogą być również stosowane w postaci oprysku. Po rozpyleniu na roślinę doniczkową zasiedlają jej liście, wypierając szkodliwe mikroorganizmy.

Zrób to sam: 1 kostkę drożdży (100 g) zasyp 1 szklanką cukru i zalej 10 litrami letniej wody. Wymieszaj i odstaw na tydzień. Rośliny nawozi się w proporcji 1 szklanka roztworu na 10 l wody. Do oprysków należy rozpuścić 100 g drożdży w 0,5 l tłustego mleka i dodać 1 łyżeczkę startego, szarego mydła.

Po gotowaniu

Doskonałą pożywką dla roślin doniczkowych może być też ostudzona woda z gotowanych ziemniaków lub innych warzyw. Jest ona bogata w skrobię, makro- i mikroelementy oraz witaminy. Taki nawóz stosujemy raz na 2 tygodnie. Pamiętajmy, aby woda nie była mocno osolona. Odpowiednia jest też woda po kaszy lub ryżu. Zawiera m.in. krzem, żelazo, magnez i fosfor – bardzo potrzebne roślinom do obfitego kwitnienia.

Łuski cebuli

Woda z łusek cebuli jest bogata w makro- i mikroelementy.

Zrób to sam: około 50 łupin cebuli zalej 2 l wody i gotuj przez kilka minut. Po wystygnięciu rośliny można opryskać albo podlać.

Mleko w proszku

Przeterminowane mleko jest m.in. bogatym źródłem białka i wapnia. Obecne w nim cukry dodatkowo wpłyną na szybsze korzenienie się młodych roślin.

Zrób to sam: mleko wymieszaj z ziemią (przed posadzeniem roślin) lub rozpuść je w letniej wodzie i raz na dwa tygodnie podlewaj lub opryskuj liście roślin. Taka terapia jest szczególnie wskazana zimą, gdy liście tracą intensywny zielony kolor.

Żelatyna

Doskonałym źródłem azotu dla roślin doniczkowych jest żelatyna spożywcza.

Zrób to sam: 1 stołową łyżkę żelatyny rozpuść w filiżance gorącej wody. Po wystygnięciu rozcieńcz 3 szklankami zimnej wody (ok. 750 ml). Gotowym roztworem podlewaj rośliny raz w miesiącu.

 

Inni czytali również:

“Fikus benjamina – opadające liście oplecione pajęczynką”

“Rośliny doniczkowe oczyszczające powietrze w domu”

“Żywopłot z warzyw”

“Wczesne warzywa – jak wysiać na szybki zbiór?”

“Spektakularna celozja do letnich i jesiennych kompozycji”

“Sezam, siemię lniane, płatki owsiane – zdrowe dodatki”

“Czy warto kupować zioła latem?”

“Jak zapobiegać chorobom i szkodnikom róż?”

 

 

 

 

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

Fot. Shutterstock.com

Podziel się