Dereń jadalny – roślina o cennych właściwościach
Dereń jadalny (Cornus mas L.) z uwagi na wczesne i obfite kwitnienie może pełnić funkcję rośliny ozdobnej, a z powodu owoców o właściwościach leczniczych jest cenną rośliną użytkową.
Sięgnij po e-booki dostępne w naszym sklepie:
Dereń znany jest ze swoich właściwości ściągających, tonizujących, przeciwgorączkowych, przeciwszkorbutowych, przeciwreumatycznych, przeciwcukrzycowych, itd. Właściwości odżywcze i lecznicze owoców derenia wynikają z obecność pektyn, łatwo przyswajalnych cukrów, witamin (zwłaszcza C), soli mineralnych (żelaza, potasu, wapnia, fosforu, magnezu), polifenoli i składników bioaktywnych (np. antocyjanów, flawonów).
WARTO WIEDZIEĆ
Cenne właściwości mają nie tylko owoce, ale też inne części rośliny: pędy, liście, kora, korzenie i pestki. Wywary z różnych organów rośliny są pomocne w leczeniu wielu chorób m.in. szkorbutu, anemii, zaburzeń żołądkowo-jelitowych, stanów zapalnych wątroby, nerek i woreczka żółciowego.
Dereń jadalny – owoce
To pestkowce, których wielkość i barwa zależą od odmiany. Owoce odmian uprawnych mogą osiągać nawet do 7 g. Najczęściej spotyka się owoce w różnych odcieniach czerwieni. Zdarzają się także odmiany o innym zabarwieniu skórki, np. ‘Egzotycznyj’ (oberżynowy) czy ‘Jantarnyj’ (żółty). Zbiór owoców trwa od połowy sierpnia do końca września, w zależności od typu i odmiany. Często dojrzewanie jest nierównomierne i rozciągnięte w czasie. Plonowanie jest bardzo zróżnicowane i w głównej mierze zależy od odmiany i wieku rośliny. Około 10-letnie drzewo daje plon 5–25 kg.
Dereń jadalny – wykorzystanie
Smaczne kwaskowato-słodkie owoce ze swoistym aromatem nadają się do spożycia w stanie świeżym lub przygotowania wielu przetworów. W stanie surowym mogą być traktowane jako dodatek do potraw. Świeże owoce przetarte z cukrem lub tylko nim zasypane utrzymują dobrą jakość przez dłuższy czas. Bardzo smaczne są mrożone owoce lub zaprawione w syropie a także podawane w postaci konfitur, galaretek, dżemów, soków, kompotów, nalewek itp. Schłodzony sok dereniowy jest szczególnie ceniony, gdyż doskonale gasi pragnienie zwłaszcza w upalne dni. Z owoców derenia można zrobić również ocet, marynaty, herbatę, a z suszonych liści i kory – odwary.
Dereń w cukrze
Z umytych owoców usuwamy pestki, miąższ przecieramy przez sito lub rozdrabniamy w malakserze, dokładnie mieszamy z cukrem w proporcji 2 kg cukru na 1 kg owoców. Następnie wkładamy do czystych słoików, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Syrop z owoców derenia
1 kg owoców derenia jadalnego, 7–8 szklanek wody, 2 kg cukru. Umyte, wysuszone owoce, rozcieramy i odstawiamy na 24 h, otrzymaną masę przecedzamy, dodajemy cukier, wodę i podgrzewamy na silnym ogniu do zagotowania. Gorący syrop przelewamy w wyparzone, suche butelki. Następnego dnia butelki szczelnie zamykamy.
Likier
2 kg zielonych owoców derenia jadalnego, 1 kg cukru, laskiej wanilii, cynamon. Z owoców usuwamy pestki, miąższ wkładamy do butelek z szeroką szyjką lub do szklanego słoja, zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon i wanilię. Trzymamy na słońcu przez 8–10 dni, potem dodajemy ¾ części wódki. Po 4–5 tygodniach przecedzamy likier przez bibułę filtracyjną, wlewamy do butelek i korkujemy. Dla polepszenia aromatu i smaku przechowujemy likier przez dłuższy czas.
Polecamy inne artykuły na naszym portalu:
Inni czytali także:
Jadalne rośliny – ozdobne drzewa i krzewy na talerzu
Lecznicze kwiaty i ich zastosowanie
Syrop z kwiatów czarnego bzu i placki z kwiatów akacji
Krzewy dla leniwych – małe nakłady, maksimum efektów
Jakie warzywa zbieramy w sierpniu?
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot.: Shuttertsock.com