Syrop z kwiatów czarnego bzu i placki z kwiatów akacji

Podziel się

Wszystko kwitnie, także dla naszego podniebienia 🙂 Oto przepisy na bardzo zdrowy syrop z kwiatów czarnego bzu i pyszne placki z kwiatów akacji.

Sięgnij po e-booki dostępne w naszym sklepie:

Wystarczy je tylko opłukać, osuszyć (w ręczniku papierowym), usmażyć i zjeść ze smakiem.

Placuszki z kwiatami akcji

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka,
  • szklanka mleka,
  • 0,5 szklanki wody,
  • szklanka mąki,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju;
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (np. mikserem). Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Przelać je do miseczki. Grona kwiatowe zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem z odrobiną cynamonu, a jak kto lubi, może dodać „kleks” z jogurtu lub śmietany.

Podobnie przyrządza się kwiaty bzu czarnego, a także kwiaty cukinii (męskie). Z nich usuwa się pręciki i zieloną łodyżkę. Te kwiaty lepiej smakują, kiedy są pikantne, zatem do ciasta można dodać curry, mieloną paprykę, odrobinę czosnku albo placuszki te podawać polane pikantnym sosem (pomidorowy, paprykowy, czosnkowy).

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Warto go przygotować. Syrop z kwiatów czarnego bzu przyda się do herbaty w okresie jesieni i wiosny, gdy jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Podnosi odporność organizmu.

W pełni kwitnienia bzu czarnego zebrać baldachy (30–40 szt). Trzeba je lekko otrząsnąć, by nie było w nich owadów. Nożyczkami obciąć grubsze ogonki. Zagotować 1 litr wody razem z 1 kg cukru, jak się rozpuści, lekko ostudzić i ciepłym syropem zalać w garnku kwiaty bzu. Zostawić na 24 godziny, a po tym czasie odcedzić, dodać sok z 2 cytryn, zagotować, przelać do słoiczków i pasteryzować około 15 minut.

 

Inni czytali także:

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

Fot. Shutterstock.com

Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Wpisz swój komentarz :)x