Sezam, siemię lniane, płatki owsiane – zdrowe dodatki
Sezam, siemię lniane, płatki owsiane są często przez nas niedoceniane, a nawet zapomniane. Teraz przeżywają swój renesans.
Możemy więc sięgać po nie jako wartościowe, zdrowe dodatki do naszych potraw np. w postaci panierek stosowanych do smażonych potraw czy jako dodatki zagęszczające, a tym samym wzbogacające dania w wartościowe składniki.
Polecamy e-booki dostępne w naszym sklepie:
LEN
Znany jako siemię lniane, jest nie tylko źródłem cennego oleju, ale i wykorzystywany w ziołolecznictwie. Siemię lniane charakteryzuje się cennymi walorami odżywczymi. Nasiona lnu są źródłem łatwo przyswajalnego i wysokowartościowego białka. Związki śluzowe zawarte w nasionach powlekają błony śluzowe przełyku, żołądka i części dwunastnicy – ma to znaczenie w owrzodzeniach układu pokarmowego, a także w zatruciach substancjami żrącymi.
Nasiona lnu mają również działanie delikatnie przeczyszczające, przyspieszają perystaltykę jelit. Zawierają witaminy A, E i F oraz mikroelementy. Korzystna wzajemna proporcja kwasów omega-3 i omega-6 sprawia, że siemię lniane i olej lniany, jest polecane w przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu, w schorzeniach serca i naczyń krwionośnych, chorobie wieńcowej, stanach związanych z zakrzepami i zatorami. Wzbogacanie produktów spożywczych dodatkiem nasion lnu wpływa na poprawę ich wartości odżywczej.
DOBRA RADA
Siemię lniane własnoręcznie zmielone w młynku do kawy możemy dodawać do zup mlecznych i jogurtu. Można je być zmieszać np. z migdałami lub sezamem, zastępując klasyczną panierkę z bułki tartej.
WARTO WIEDZIEĆ
W sprzedaży dostępny jest gotowy, mielony len, także w wersji odtłuszczonej. Nie posiada on takich wartości zdrowotnych jak ten o pełnym składzie.
OWIES
Doskonałym źródłem błonnika w naszej diecie może być owies i jego przetwory, które pod tym względem górują nad innymi zbożami. Produkty owsiane zawierają substancje obniżające poziom cholesterolu we krwi, związki o właściwościach przeciwutleniających, obniżających poziom cukru, zapobiegających otyłości.
Posiłki na bazie pełnoziarnistych przetworów owsianych mają wysoką wartość odżywczą i stosunkowo niewielką gęstość energetyczną, dając jednocześnie długotrwałe uczucie sytości. Bogate w rozpuszczalne składniki błonnika pokarmowego przetwory owsiane mogą być również istotnym elementem diety w nadciśnieniu tętniczym czy profilaktycznie zapobiegając nowotworom jelita grubego.
DOBRA RADA
Z płatków owsianych można zrobić zdrowe ciastka, koktajle lub ubogacić nimi dania mięsne i warzywne.
PAMIĘTAJ!
W sprzedaży są różne rodzaje płatków owsianych. Z punktu widzenia zdrowotnego nie ma to znaczenia, czy je się płatki zwykłe, błyskawiczne czy górskie. Ważne jest jedna, aby płatki przed podaniem były zmiękczone, tzn. krócej lub dłużej gotowane, lub przynajmniej zalane ciepłą wodą lub mlekiem. Jednym słowem unikajmy jedzenia surowych płatków.
SEZAM
Nasiona sezamu od wiek wieków stosowane są w tradycyjnej medycynie chińskiej. Zawierają one cenne składniki odżywcze z bogactwem witamin i składników mineralnych z wapniem i magnezem na czele. Fitosterole występujące w sezamie obniżają poziom niezdrowego cholesterolu. Sezam zawiera także lecytynę, która pomaga w utrzymaniu sprawnego umysłu.
Sezam swą odporność na procesy utleniania zawdzięcza obecności sezamolu i jego pochodnych – naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegają procesom starzenia się skóry. Olej sezamowy dodany nawet w bardzo małych ilościach do innych olejów roślinnych może znacznie zwiększać ich trwałość.
DOBRA RADA
Nasiona sezamu można podobnie jak len wykorzystać jako panierkę. Doskonale smakują w sałatach i pieczonych warzywach.
CHIA
Po nasiona chia zapraszamy do naszego sklepu.
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) to pochodząca z Meksyku i Gwatemali roślina, której owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion, nazywanych nasionami chia. Były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą. Nic dziwnego, zawierają one więcej kwasów omega-3 niż hodowlany łosoś atlantycki. Są także bogate w wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, białko, błonnik i antyoksydanty.
DOBRA RADA
Możemy dodać je do koktajlu, muesli, mlecznego puddingu, racuchów, dżemu lub tradycyjnej mlecznej zupy.
Inni czytali / oglądali również:
Smoothie – najlepsze przepisy na zielone, żółte i różowe
Przepisy na wigilijne potrawy z różnych stron Polski
Owocowe rośliny do ogrodu o niskim poziomie wody gruntowej
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot.: Shutterstock.com