Kiedy bieli się drzewa? Czy robimy to wiosną?

Podziel się

Kiedy bieli się drzewa? Wielu osobom wydaje się, że wiosna to dobry moment na tę aktywność. Nic bardziej mylnego.

Bielenie drzew owocowych wiosną nie ma dla roślin żadnego ochronnego znaczenia. Można je wtedy traktować tylko jako zabieg dekoracyjny.

Wyjaśnijmy zatem jak, kiedy i czym wykonać bielenie pni drzew owocowych? Bielenie drzew zapobiega powstawaniu uszkodzeń mrozowych na pniach i nasadach konarów.

Polecamy e-booki z oferty naszego sklepu. Dodatkowej wiedzy nigdy za mało!

Kiedy bieli się drzewa?

W naszych warunkach klimatycznych drzewa i krzewy owocowe najwyższą wytrzymałość na mróz osiągają w grudniu–styczniu. Później powoli ją tracą. Dla roślin bardzo niebezpieczne są długotrwałe ocieplenia, które występują zimą coraz częściej. Następuje wtedy częściowa utrata wytrzymałości na mróz nadziemnych części roślin. Przy ponownych, zwłaszcza gwałtownych spadkach temperatury, w rozhartowanych komórkach dochodzi do powstawania lodu wewnątrz komórek i ich śmierci.

Do typowych uszkodzeń mrozowych należą rany zgorzelinowe powstające na pniach i konarach drzew owocowych. Najbardziej sprzyjające warunki do ich powstawania są w styczniu i lutym, gdy podczas pogodnych i słonecznych dni silna operacja słoneczna powoduje podniesienie się temperatury tkanek okrywających pień nawet powyżej 20oC. Prowadzi to do ich rozhartowywania, zwiększenia zawartości wody, a nocą, podczas szybkiego spadku temperatury, pobudzone do życia tkanki przemarzają.

Grzybki w trawniku – jak się ich pozbyć?

Uszkodzenia tego typu powstają najczęściej na południowej i południowo-zachodniej części pnia, tam, gdzie działanie promieni słonecznych jest najsilniejsze. Zamiera wówczas warstwa młodego drewna oraz przylegająca do niej miazga. Nawet częściowo uszkodzone przez mróz tkanki nie mogą przewodzić z korzeni do korony wody i składników pokarmowych, a w kierunku odwrotnym związków organicznych. Uszkodzona warstwa kory odstaje od drewna, wysycha, pęka, złuszcza się i odpada, odsłaniając drewno. Często na wiosnę u drzew pestkowych, zwłaszcza brzoskwiń i moreli, w miejscach uszkodzeń mrozowych występują gumozy.

Jak wykonać bielenie pni drzew?

Powstawaniu uszkodzeń mrozowych na pniach i nasadach konarów można zapobiegać przez ich bielenie. Ten stary i prosty zabieg nie zawsze jest stosowany w praktyce, a skutecznie chroni drzewa przed uszkodzeniami mrozowymi pod warunkiem, że zostanie wykonany w odpowiednim terminie. Najczęściej popełnianym błędem jest zbyt późne wykonanie bielenia.

Bielenie pni i konarów można wykonać już na przełomie listopada i grudnia, a jeśli ochronna warstwa wapna zostanie zmyta, trzeba je później powtórzyć. Wapno do bielenia pni drzew dostępne jest w większości sklepów ogrodniczych.

Zgodnie z podanym przepisem rozpuszczamy je w wodzie, aby uzyskać gęstość śmietany i szerokim pędzlem nanosimy na korę drzew. Do wapna można dodać (5–10%) białej farby emulsyjnej, która jest trudniej zmywalna i zapewnia dłuższą trwałość mieszaniny na korze.

Szczególnie dokładnie należy pomalować południową i południowo-zachodnią stronę pni, tam, gdzie nagrzewanie kory jest najsilniejsze. Mimo zróżnicowanej podatności poszczególnych gatunków na te uszkodzenia, warto pomalować przygotowanym roztworem pnie wszystkich drzew owocowych. Szczególnie bielenia wymagają grusze azjatyckie. Większość odmian tego gatunku posiada ciemne zabarwienie kory, co sprzyja silnemu nagrzewaniu się nasłonecznionej strony pnia i może być przyczyną ich przemarzania. Bielenie przeprowadzamy w dzień pogodny, z dodatnią temperaturą.

To ważne!

  • Błędne jest przekonanie, że wapno niszczy szkodniki zimujące w spękaniach kory.

 

Inni czytali / oglądali również:

Odstająca kora na jabłoni ’Antonówka’

Sadzenie czereśni karłowych jesienią

Drzewa owocowe – jak przygotować miejsce?

Odrosty korzeniowe u drzew owocowych – czym są i co z nimi zrobić?

Doceńmy rośliny

Kuliste krzewy i drzewka

 

Źródło: miesięcznik “działkowiec”

Fot. Shutterstock.com

Podziel się