Kalendarz zbioru warzyw – kwiecień
Wiosna to początek wielu prac w ogrodzie. Siejemy i sadzimy, by sezon zbiorów warzyw rozpocząć jak najwcześniej.
Kto był bardziej zapobiegliwy, może nawet już w kwietniu wybrać się do ogrodu po warzywa z koszykiem.
Kalendarz zbioru warzyw – jakie warzywa zbieramy w kwietniu?
- Można już ścinać zielony szczypior cebuli siedmiolatki i szczypiorku ogrodowego. Jeśli posadziliśmy pod osłonami cebulę dymkę, np. na początku III, to w IV już ją zbierzemy (na zielono).
- Dorasta rzodkiewka, pierwsze jej zbiory mamy spod osłon, następnie z gruntu. Najwcześniej dorastają zgrubienia odmian superwczesnych (rzodkiewka 18-dniowa) i wczesnych, dobrych do zbioru po 30–35 dniach od siewu. Niecierpliwi mogą zbierać rzodkiewkę wcześniej, tj. przed dorośnięciem zgrubień do oczekiwanej wielkości. Po dokładnym umyciu możemy zjadać całe rośliny z liśćmi i korzonkami. Zielone liście są bogatsze w witaminy niż same zgrubienia. Nie bójmy się azotanów w młodej rzodkiewce, wszak zjadamy tylko niewielkie jej ilości, ponadto nie nawozimy jej nawozami azotowymi.
- Smaczna młoda rzodkiewka
- Sałata masłowa i krucha wprawdzie nie wytworzyła jeszcze główek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby na początek zbierać tylko jej pojedyncze liście. Podobnie można zbierać liście szpinaku (wiosennego). W IV dorasta szpinak jesienny, wycinamy już całe rozety, by zwolnić grządkę pod kolejne warzywa.
- Podskubujemy szpinak
- Pojedyncze listki sałat zbieramy już od wiosny
- W kalendarzu zbioru warzyw na kwiecień – nie mogło zabraknąć wzmianki o szczawiu. Zaczyna się zielenić. Z jego liści przygotujmy pyszną, wiosenną zupę lub sos szczawiowy – potrawy atrakcyjne dla smakoszy, zwłaszcza po zimie.
- Wiosenny szczaw
- Na grządkach rośnie rokietta siewna, zazwyczaj w IV wymaga ona przerwania. Usunięte liście i małe rozetki wykorzystajmy do sałatek.
- Pietruszka korzeniowa i naciowa, zostawiona w gruncie na okres zimy, kusi na grządkach zieloną i kędzierzawą natką, zaprasza, by z niej korzystać! Jest świeża i aromatyczna. Stosujemy ją do różnych potraw, past, zup i sałatek.
- W k. IV można też już wyrywać młode ogonki rabarbaru. Są delikatne, jeszcze bezwłókniste, smaczne. Zawierają mniej szczawianów niż te pozyskiwane z roślin starszych późną wiosną.
- Sałaty i rabarbar to jedne z pierwszych warzyw z ogrodu
- Kalendarz zbioru warzyw w tym czasie dotyczy także szparagów. Pokazują się już pierwsze wypustki szparagów. Okrycie szparagowej grządki czarną włókniną (lub folią) sprzyja szybszemu nagrzewaniu się gleby, a tym samym przyspiesza wzrost wypustek. Szparagi to doskonałe nowalijki gruntowe.
Jakie zioła zbieramy w kwietniu?
- Już w IV ścinamy pędy estragonu. Ta wieloletnia roślina wcześnie po zimie wznawia wzrost. Wiosną jej pędy dorastają do 20–25 cm. Są wyjątkowo smaczne, dobre do sałatek, polecane głównie dla osób, które powinny unikać soli. Łodyżki są miękkie, a liście delikatne (u starszych roślin łodyga drewnieje, listki stają się skórzaste), dlatego młody estragon jest najlepszy.
- Z ziół wieloletnich, wiosną szybko odrasta lubczyk. Wykorzystujemy na bieżąco po kilka młodych pędów, nie eksploatując zbytnio całych roślin. Lubczykiem przyprawiamy zupy, potrawy mięsne, farsze, pasty, sałatki.
- Odrastający po zimie lubczyk ma czerwonawe ogonki
- Na słonecznych, zacisznych stanowiskach odrasta melisa lekarska i oregano. Z młodych roślin podskubujemy tylko pojedyncze listki, a w miarę pojawiania się nowych pędów pozwalamy sobie na większą ilość.
Kalendarz zbioru warzyw – zobacz co się zbiera w późniejszym okresie – „Zbiory warzyw w czerwcu”
Inni czytali również:
Kalendarz ogrodnika – maj w ogrodzie
Rzodkiew i rzodkiewka – właściwości i odmiany
Biodynamiczny kalendarz księżycowy
Kompozycja ogrodowa – wielkość, kształt i kolor
Źródło: miesięcznik „Działkowiec”
Fot. Shutterstock.com