10 rad na udane zbiory warzyw

Podziel się

Ogród daje nam szczególnie dużo radości, kiedy nadchodzi czas zbiorów. Kiedy zbierać warzywa i jak to robić dobrze, aby czasem uniknąć rozczarowań?

Oto najważniejsze rady na czas zbiorów warzyw:

Zapraszamy do naszego sklepu, w którym znajdą Państwo duży wybór nasion wielu gatunków warzyw.

1. Kiedy zbierać warzywa – rano czy wieczorem?

Pora dnia, która jest najodpowiedniejsza do zbioru warzyw, w przypadku wielu gatunków ma też znaczenie. Główki sałaty lepiej jest wyciąć przed wieczorem. Badania wykazały, że sałata zebrana w godzinach przedwieczornych zawiera znacznie mniej azotanów, niż zbierana rano. Portulaka ścięta rano jest bardziej pikantna w smaku niż wieczorem (ma łagodniejszy posmak). Ogórki zaleca się zebrać rano i dobrze byłoby je w tym samym dniu zakisić, jeśli takie jest ich przeznaczenie.  

Sałatę zbierajmy przed wieczorem, ale gdy trzeba – wycinamy ją rano
Sałatę zbierajmy przed wieczorem, ale gdy trzeba – wycinamy ją rano

2. Zbiory warzyw – Suche czy mokre?

Liście szpinaku, buraka liściowego i główki sałaty można zebrać i mokre (np. po deszczu), ale tylko pod warunkiem, że będą natychmiast przyrządzone, zaraz i tak będziemy je płukać. Ale jeśli potrawa ma być przygotowywana za kilka godzin, warzywa liściowe powinny być obeschnięte z rosy. Zebrane mokre mogą się zaparzyć. Zioła do suszenia ścinamy w godzinach rannych,  po obeschnięciu rosy.

3. Zbiory warzyw – twarde czy miękkie?

Ziarno w strąkach grochu cukrowego i zielonego w momencie zbioru powinno być jeszcze miękkie, ale już wyrośnięte. Strąki fasoli szparagowej, a także fasolnika najlepiej zrywać, kiedy ziarno jest w nich miękkie i niezupełnie  wyrośnięte. Bób na zielono powinien być wtedy zebrany, gdy wyściółka w strąku będzie miękka, natomiast ziarno już prawie twarde.

zbiory warzyw - ziarno zielonego groszku
Ziarno zielonego groszku powinno być jeszcze miękkie w strąkach, gdy stwardnieje jest przerośnięte i już niesmaczne

4. Kiedy zbierać warzywa – wyrośnięte czy nie?

Na zbiór rzodkiewki, rzepy, rzodkwi, kalarepy czy też na główki sałaty możemy czekać, aż wyrosną do właściwych sobie rozmiarów – ale z powodzeniem gatunki te można zbierać jeszcze niewyrośnięte, w młodej fazie wzrostu. Rzepowate, np. kalarepkę można jeść wraz z liśćmi. Z grządki z sałatą można wycinać co drugą (niewyrośnięte główki), aby pozostałe lepiej się rozrastały, lub zrobić miejsce dla kolejnych sadzonych gatunków. Marchew wczesną powinniśmy też wyrywać wtedy, gdy jest już w miarę wyrośnięta i dobrze wybarwiona na pomarańczowo (słabo wybarwiona jest niesmaczna, ma niski poziom cukrów, zawiera za mało karotenu, a jeszcze za dużo azotanów).   

5. Czerwone czy zapalone?

W przypadku pomidorów kolor jest jednoznacznym wskaźnikiem, czy warzywo dojrzało. Najczęściej jednak pierwsze owoce są zbierane zbyt wcześnie, ponieważ właściciele ogrodu są niecierpliwi i zrywają je zapalone. Najsmaczniejsze są owoce czerwone, dobrze dojrzałe, zwłaszcza wtedy, gdy chcemy je przeznaczyć na przetwory. Podobnie jest z papryką.

zbiory warzyw - dojrzewające pomidory
Dojrzewające pomidory – za kilka dni wszystkie będą czerwone

6. Zbiory warzyw – góra czy dół?

Latem z warzyw, u których użytkujemy część podziemną i nadziemną (np. pietruszka, pory), bardzo często obrywamy tylko górną część. Potrzebna nam jest natka pietruszki, aromatyczne liście selera bądź zielona część pora jako składnik włoszczyzny – nic prostszego jak pozyskać je na bieżąco wprost z grządki. Obrywa się je ostrożnie, z kilku roślin po trochu, aby zbytnio im nie zaszkodzić, gdyż nadal rosną i tworzą jadalną część podziemną.

7. Kiedy zbierać warzywa – młode czy starsze?

Wiele odmian warzyw, np. ogórki, cukinie, smakują najlepiej, gdy są młode. Stare, dojrzałe ogórki – z wykształconymi twardymi nasionami już się nie nadają do jedzenia. U ogórków, cukinii i patisonów nie należy zostawiać na roślinach niezebranych owoców nawet wówczas, jeśli w danym momencie ich nie spożytkujemy – ich dalszy wzrost będzie hamował wytwarzanie nowych zawiązków (w rezultacie spadek plonu).  Dynie olbrzymie i zwyczajne, melony i kawony zbiera się po ich całkowitym dojrzeniu.

8. Duże czy małe?

Owoce, np. cukinie, patisony, przeznaczone do faszerowania lub grillowania – lepsze są duże, natomiast do marynowania i kiszenia w całości – całkiem małe.  

9. Zbiory warzyw – całe rośliny czy tylko część?

Warzywa liściowe na ogół często się na początku tylko „podskubuje” – rokietta siewna, sałaty (zwłaszcza te na „baby leaves”), burak liściowy, liście buraka ćwikłowego na botwinę, szczaw, rzeżucha, portulaka, szczypiorek, koper. Ale w wielu przypadkach zbiera się i wykorzystuje już całe warzywa: będą to na przykład: cebula z zielonym szczypiorem lub już dojrzała, główki czosnku, marchew wczesna (z wczesnego siewu), kapusta głowiasta, rzodkiewka, główki sałat. Po zebraniu wszystkich strąków warzyw bobowatych – całe rośliny wyrywamy.  

10. Kwiaty czy owoce?

U cukinii oraz dyń obficie kwitnących można zebrać kwiaty (przeważnie męskie) i przeznaczyć je do dekorowania (i spożywania) oryginalnych potraw. U innych dyniowatych oraz warzyw psiankowatych, strączkowych zbieramy owoce.

 

 

Inni czytali / oglądali również:

Sałata – na grządkach w każdym ogrodzie

Kędzierzawość liści brzoskwini, czyli deformacja liści brzoskwini

Kiedy bieli się drzewa? Czy robimy to wiosną?

Jak wyhodować kiełki?

 

 

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

FOT.SHUTTERSTOCK.COM/ABOIKIS; J.HERA; N.CORFE; D.POGOSTIN

Podziel się