Szparagi – przepisy

Podziel się

Szparag to wspaniałe warzywo delikatesowe, które zbiera się z gruntu wiosną przez kilka tygodni, prawie do końca czerwca.

Sprawdź e-booki dostępne w naszym sklepie:

 

Właśnie zaczyna się sezon na szparagi 🙂

Szparagi we własnym ogródku?

Uprawa szparaga nie jest wcale taka trudna. Tylko z początku wymaga nieco cierpliwości, ponieważ od momentu założenia „ogródkowej plantacji” do pierwszych zbiorów trzeba czekać trzy lata, a to dla niecierpliwych jest zbyt długo… Przygotowanie stanowiska pod uprawę musi być bardzo staranne ( już od jesieni poprzedzającej wiosenne sadzenie materiału rozmnożeniowego), ponieważ będzie zajmowane przez tę roślinę przez kilkanaście lat. Ale to się opłaci, gdyż później co roku przez wiele lat zbieramy co roku wiosną smaczne i zdrowe wypustki szparaga!

Zbiór

Można zbierać szparagi bielone, które wyrastają w ziemi w specjalnie usypanych wiosną wałach ziemnych. Ale nie zawsze się je formuje – okrycie rzędów czarną folią przed zbiorem również daje wybielone pędy. Można zbierać wypustki zielone. Te są delikatniejsze, bardziej smaczne i mają wyższą wartość biologiczną. Nie wymagają też obierania skórki, tak jak wypustki białe. Zbieramy je rano (co 2–3 dni), zaraz po zbiorze powinny być schłodzone zimną wodą i trzymane w lodówce do czasu ich przyrządzenia.

W kuchni

Najbardziej popularne są szparagi z wody – polane roztopionym masłem ze zrumienioną tartą bułką. Ale jest wiele innych sposobów ich przygotowania, wówczas mogą stanowić bardzo atrakcyjne i wykwintne danie.

Szparagi – przepisy

Omlet

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2–3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz do smaku,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • 0,5 kg zielonych szparagów

Szparagi gotujemy do miękkości w osolonej i posłodzonej wodzie. Z jaj i pozostałych składników przyrządzamy ciasto o konsystencji gęstej śmietany i smażymy 4 rumiane omlety. Rozkładamy na nich ugotowane wypustki, skrapiając sokiem z cytryny, składamy omlety na pół i podajemy.

Zapiekane z szynką

Ugotowane szparagi owinięte cienkim plasterkiem szynki układamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy sosem beszamelowym, przyprawionym gałką muszkatołową, posypujemy tartym żółtym, ostrym serem. Zapiekamy w piekarniku około 15–20 minut. Przed podaniem można posypać zieloną pietruszką lub innymi ziołami.

 

Inni czytali również:

Zbiory warzyw w czerwcu

10 rad na udane zbiory warzyw

Jakie warzywa zbieramy w sierpniu?

Kiedy zbierać poplony?

Kalendarz zbioru warzyw – kwiecień

 

 

Źródło: miesięcznik “Mój Ogródek”

Fot. Shutterstock.com

Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Wpisz swój komentarz :)x