Zbiory warzyw w czerwcu

Podziel się

Czerwiec to miesiąc obfitości w naszych ogrodach. Zbieramy jeszcze warzywa wczesne i jednocześnie pierwsze plony letnie.

Zbiory warzyw w czerwcu – liściowe

Kończą się zbiory warzyw liściowych, sałat, rukoli oraz szpinaku. Zbierając warzywa liściowe, najlepiej robić to w godzinach porannych lub wieczornych, wówczas dłużej zachowują jędrność i wigor. Mają one krótki okres przechowywania, najlepiej zebrane główki sałaty, lekko zroszone wodą, przechowywać w lodówce do tygodnia, a szpinak, jeśli go nie wykorzystamy, można sparzyć i zamrozić. Zbieramy na bieżąco zielony koper, jeśli jest go więcej, można go zamrozić w małych porcjach.

Szparagi

Czerwiec to też koniec zbiorów tych warzyw. Warto spożywać je na bieżąco, gdyż świeże są najsmaczniejsze, ale również możemy je przechować w lodówce zawinięte w mokrą ściereczkę.

Cebula, rzodkiewka

Sukcesywnie zbieramy także cebulę z zielonym szczypiorem oraz cebulę zimującą z siewu sierpniowego. Cebula taką można krótko przechować – w chłodnym i przewiewnym miejscu kilka dni. Kończymy zbiory rzodkiewek, powinny być zebrane już wszystkie z grządek.

Buraki ćwikłowe, kalarepa

Wyrywamy buraki ćwikłowe na pęczki zbiorów oraz kalarepę. Kalarepa i buraczki najlepiej smakują, gdy są młode i delikatne. Z czasem stają się włókniste i niezbyt smaczne, szczególnie kalarepa, która ma tendencję do parcenia. Zebrane młode kalarepy oraz buraczki dobrze przechowają się w lodowce nawet do tygodnia i dłużej.

Kalarepa (4 g) – Microgreens

Zbiory warzyw na początku lata

Wraz z końcem wegetacji warzyw wczesno wiosennych rozpoczynają się zbiory pierwszych warzyw dyniowatych, jak: ogórki, cukinie, kabaczki oraz wczesne odmiany pomidorów karłowych. Ogórki, cukinie, kabaczki zbieramy w fazie jeszcze niedojrzałej, gdyż są delikatne i smaczne, pomidory – gdy są w pełni dojrzałe i wybarwione.

Zrywamy groch cukrowy i łuskowy, a także strąki wczesnych odmian bobu z upraw przyspieszonych (z rozsady). Warzywa strączkowe zbieramy sukcesywnie w miarę dojrzewania, w fazie dojrzałości zbiorczej. Można je przechować kilka dni w lodówce, ale najsmaczniejsze są świeże zaraz po zbiorze.

Zbiory warzyw w czerwcu – zasady krótkiego przechowywania warzyw

  1. Warzywa powinny być świeże, bez oznak uszkodzeń mechanicznych oraz objawów żerowania szkodników.
  2. Warzywa przechowujemy w całości, w odpowiedniej temperaturze i wilgotności powietrza w zależności od gatunku. Warto pamiętać, że szybko schłodzone warzywa bezpośrednio po zbiorze dłużej się przechowają.
  3. Dla większości warzyw optymalną temperaturą przechowywania jest temperatura 0°C (warzywa liściowe, kapustne, cebulowe, rzepowate), w przypadku ciepłolubnych, temperatura waha się w granicach 5–13°C.
zbiory warzyw - optymalne temperatury krótkiego przechowywania wybranych warzyw
Kliknij w obrazek, żeby go powiększyć

 

 

Wiele nasion warzyw dostępnych jest w naszym sklepie. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą.

Inni czytali także:

Dlaczego buraki nie rosną?

Czerwiec w ogrodzie – kalendarz ogrodnika

 

Źródło: miesięcznik „działkowiec”

Fot. Shutterstock.com

Podziel się