Jak rozcieńczać nawozy?

Podziel się

Efektywną i wygodną formą nawożenia pogłównego roślin jest wykorzystanie roztworów nawozów służących do ich podlewania.

Nawozy te są w większości płynnymi stężonymi koncentratami, ale występują też w postaci stałej – granul lub płatków. Charakteryzuje je dobra rozpuszczalność w wodzie. Nawozy takie, zawierające wszystkie niezbędne roślinom składniki pokarmowe, mają charakter uniwersalny – mogą być stosowane do dokarmiania większości roślin ogrodowych lub przeznaczone dla poszczególnych grup bądź gatunków roślin. Dla tych grup skład został zbilansowany pod konkretne uprawy (do warzyw, pomidorów i papryki, ogórków, roślin ozdobnych z liści, kwitnących, róż, kaktusów, iglaków itd.).

Jak rozcieńczać nawozy – właściwe przygotowanie roztworów

Istotnym elementem stosowania nawozów wraz z podlewaniem jest sporządzenie pożywki o odpowiednim stężeniu, a także częstotliwość jej podawania. Informacje te powinny znajdować się na opakowaniu produktu.

Jeżeli chcemy otrzymać roztwór 2,0%, wówczas na każdy litr wody dodajemy 20 ml lub 20 g nawozu.

Określenie ilości nawozu na potrzebną objętość wody
Kliknij w obrazek, żeby go powiększyć

 

  • Rozcieńczanie nawozów dla doniczkowych

W przypadku upraw w mieszkaniu, wbrew ogólnej opinii, najważniejszym czynnikiem decydującym o powodzeniu uprawy nie jest nawożenie, lecz światło, którego ilość zazwyczaj jest ograniczona i niewystarczająca. Dlatego ich nawożenie dostosowuje się do poziomu światła, jako czynnika będącego w minimum. Zasila się roztworami o niskich stężeniach 0,05–0,1% (0,5–1 ml/g nawozu na 1 litr wody), nie częściej niż co 14 dni.

  • Jak rozcieńczać nawozy dla roślin na balkonach i tarasach

Rośliny te rosną w ograniczonej ilości podłoża. Jednak ze względu na ich intensywniejszy wzrost (więcej światła), zasilać trzeba je częściej, zwykle raz w tygodniu. Wyjątek stanowią pelargonie bluszczolistne, zasilane 2–3 razy na tydzień oraz surfinie (nawozi się je z każdym podlewaniem roztworem 0,1–0,2% – 1–2 ml/g/1 l wody).

  • Warzywa i zioła w pojemnikach

Powinny być zasilane regularnie co 7 dni. W ich uprawie znacznie bezpieczniejsze i zdrowsze jest stosowanie nawozów naturalnych, np. na bazie biohumusu w stężeniu 0,05–0,2% (0,5–2,0 ml/g na 1 l wody).

  • Jak rozcieńczać nawozy – warzywa w gruncie

Nawozi się je co 7–10 dni. Stężenie roztworu nawozów waha się, w zależności od składu nawozu, od 0,5% do 5,0% (5,0–50 ml/g/1 l wody Rośliny rosnące pojedynczo (np. pomidor, papryka) zasila się nawozem w promieniu ok. 30 cm. Uprawy w rzędach (np. korzeniowe), nawozi się z obu stron roślin, starając się nie zwilżać liści. Ilość cieczy na 1 mb lub dla 1 rośliny ustala się dla konkretnego gatunku, tak by dostatecznie nawilżyć glebę, ale po zabiegu nie może być zastoisk wody.

  • Krzewy i drzewka (świeżo posadzone)

Postępuje się podobnie jak z warzywami, zasilając glebę w promieniu ich koron.

  • Dokarmianie dolistne

Większość nawozów do podlewania można użyć dolistnie. Często zawierają one związki powierzchniowo czynne, poprawiające przyczepność. Jeżeli producent nie podał na etykiecie zalecanej dawki, to stężenie cieczy do opryskiwania musi być co najmniej 2 razy mniejsze niż cieczy do podlewania.

 

Inni czytali również:

„Wiosenne nawozy zielone – uprawa i polecane gatunki”

„Stosujemy nawozy wiosną”

„Nawóz ekologiczny do warzyw”

„Zakładanie trawnika – jakie trawy wybrać?”

„Dodatki do oprysku”

„Spektakularna celozja do letnich i jesiennych kompozycji”

„Cięcie winorośli latem”

„Sadzenie truskawek w sierpniu i we wrześniu”

„Rokitnik – co warto o nim wiedzieć?”

 

 

 

 

 

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

Fot. Shutterstock.com

Podziel się