Jak myć owoce? Róbmy to dobrze

Podziel się

Kolor i zapach są dla niektórych osób taką pokusą, że zjadają owoce zaraz po kupieniu zapominając, a czasem nie wiedząc lub nie chcąc wiedzieć jakie mogą być następstwa dla ich zdrowia zjadając niemyte owoce. Jak myć owoce?

Nie powinniśmy więc jeść owoców bez wcześniejszego ich umycia. Dotyczy to wszystkich owoców – także tych małych, drobnych takich jak jagody, poziomki, maliny czy jeżyny. Jak myć owoce? Należy je dobrze wypłukać – KONIECZNIE pod bieżącą wodą.

Groźne zatrucie

objawy zatrucia po owocach

  • Jeśli na niemytych, zjedzonych owocach znajdowały się bakterie lub zanieczyszczenia chemiczne, to dość szybko mogą pojawić się objawy zatrucia.

OBJAWY – ból brzucha, wymioty, biegunka, gorączka, złe samopoczucie.

POMOC – koniecznie skontaktujmy się z lekarzem, który zaleci odpowiednie postępowanie, zależnie od nasilenia objawów chorobowych.

  • Jeśli zjedzone owoce były zanieczyszczone odchodami zwierząt to największym zagrożeniem jest zakażenie bąblowcem. Jest to rodzaj tasiemca bytującego w jelitach lisów, które coraz częściej pojawiające się także w rejonach miejskich. Jaja tego pasożyta wydalane są z kałem zarażonego zwierzęcia. Mogą znajdować się wszędzie – na trawie, w leśnych jeziorkach lub w innych miejscach, gdzie znajdą się zwierzęce odchody. Do naszego organizmu trafiają one głównie po zjedzeniu leśnych jagód, poziomek, borówek lub jeżyn. Mogą one być również przenoszone przez psy, przyczepione do ich sierści.

OBJAWY – po dostaniu się do organizmu z jaj pasożyta w jelicie cienkim uwalniają się larwy. Zagnieżdżają się one w wątrobie, płucach lub mózgu wywołując bąblowicę wielojamową. W poszczególnych narządach powstają torbiele, które mogą mieć średnicę nawet do 30 cm. Przez długi czas – nawet 10–15 lat – choroba może przebiegać bezobjawowo, dlatego wykrycie jej i rozpoznanie jest trudne. Pojawiające się stopniowo objawy mogą sugerować nowotwór.

POMOC – pełne wyleczenie następuje przez hospitalizację – poprzez chirurgiczne wycięcie pasożyta z zaatakowanego narządu.

Jak myć owoce – pamiętaj!

Latem zjadamy mniej cytrusów, gdyż jest dużo naszych rodzimych owoców. Warto jednak przypomnieć, że cytrusy sprowadzane są do nas z południowej Europy i a także z innych kontynentów. Dojrzewają one w transporcie i aby dotarły do nas w „dobrej formie” czyli nie zepsuły się i nie spleśniały, muszą być na czas podróży zakonserwowane różnymi środkami chemicznymi – konserwantami, nabłyszczaczami, środkami grzybobójczymi.

Dlatego koniecznie musimy je umyć przed obraniem, ponieważ jeśli tego nie zrobimy, to do naszych ust, wraz z owocem dotrze to to co było na skórce. A z pewnością nie są to dobrze tolerowane i pożądane przez nasz organizm substancje. Dodatkowo trzeba również umyć ręce po obraniu ze skórki owocu, a następnie dopiero go konsumować. W tym wypadku, nadgorliwość jest tu mile widziana, gdyż lepiej cieszyć się smakiem cytrusów niż walczyć z objawami zatrucia.

myjmy owoce mimo, że kuszą barwą i zapachem, by zjeść je od razu

 

Inni czytali także:

Jedzmy owoce sezonowe

Alergia – objawy, co uczula?

Rośliny jagodowe – najlepsze odmiany

Krzewy owocowe łatwe w uprawie

Różanecznik – choroby i szkodniki

 

Sprawdź, co w aktualnym wydaniu miesięcznika „działkowiec”

 

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

Fot.: Shuterstock.com

Podziel się