Alergia – objawy, co uczula?

Podziel się

Alergia to słowo, które coraz częściej pojawia się w naszych rozmowach. Jakie są objawy alergii? Co może być alergenem?

Niektórzy nazywają ją „dżumą XXI wieku”. W Europie co czwarty dorosły i co trzecie dziecko cierpi z jej powodu.

Nazwa pochodzi z języka greckiego – allos – odmienny, ergos – reakcja. I tak jest w rzeczywistości. Oznacza ono nieprawidłową, patologiczną reakcję na docierający do organizmu bodziec, który w normalnych warunkach nie jest szkodliwy.

Sprawdź e-booki dostępne w naszym sklepie. Polecamy m.in.:

 

Alergia – objawy

Nasz organizm, który broni nas przed różnymi zewnętrznymi czynnikami chorobotwórczymi występującymi w środowisku, jak np. bakterie, wirusy reaguje czasem zbyt gwałtownie i nadmiernie na nieszkodliwe czynniki środowiska zwane alergenami. Z tego powodu alergię nazywamy też nadwrażliwością. Dochodzi wówczas do powstania różnych objawów chorobowych – rozwija się choroba alergiczna, która może dotyczyć skóryoczuukładu oddechowegoukładu pokarmowego

TO WAŻNE! Nasilenie objawów alergii i czas ich występowania mogą być różne. Jeśli występują bardzo szybko po kontakcie z alergenem, są gwałtowne – mogą prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, prowadzącego do bezpośredniego zagrożenia życia. Osoby nią zagrożone powinny być zabezpieczone przez lekarza w odpowiednie leki i instrukcję, co robić w takim wypadku. 

Alergia – objawy. Co może być alergenem?  

Alergeny mogą być obecne stale w naszym otoczeniu lub tylko okresowo – nazywamy je wtedy sezonowymi. Dotyczy to alergenów roślinnych, które zależnie od pory roku będą się kolejno pojawiać w powietrzu od wczesnej wiosny do późnej jesieni – pyłki drzew, potem traw, zbóż, pleśnie i chwasty. 

Biorąc pod uwagę drogę dostania się alergenu do naszego organizmu rozróżnia się 

  1. alergeny wziewne (czyli zewnątrzpochodne)  obecne są w powietrzu i dostają się z nim do dróg oddechowych lub działają bezpośrednio na skórę. Mogą to być pyłki roślin, takich jak trawy, drzewa, chwasty, roztocza, zarodniki grzybów pleśniowych, naskórek i ślina zwierząt; 
  2. pokarmowe – najczęstsze to białka mleka, jaja, orzechy, ryby, owoce i warzywa, ale pamiętajmy –nie ma produktu pokarmowego, o którym możemy powiedzieć, że nigdy nie uczula, są tylko te, które częściej lub rzadziej są uczulające, 
  3. kontaktowe – metale takie jak np. nikiel, substancje zapachowe, konserwanty, barwniki, tworzywa sztuczne,
  4. infekcyjne – jad owadów błonkoskrzydłych, leki (np. antybiotyki).

 

Alergia – kto jest nią zagrożony? 

  • Osoby, które mają genetycznie uwarunkowaną skłonność do takich reakcji, czyli objawy alergiczne pojawiały się już u ich bliskich. Mówimy wtedy o atopii, czyli alergii wrodzonej 
  • Długotrwałe i intensywne narażenie na dany alergen może u osób predysponowanych wywołać wystąpienie objawów nadwrażliwości. Przykładem może być tzw. alergia zawodowa. Zawody, których to dotyczy częściej to piekarz, rolnik, pracownicy przemysłu chemicznego, pracownicy ochrony zdrowia. Do uczulenia może dochodzić w wyniku ekspozycji na alergen drogą pokarmową, oddechową lub przez skórę.

Kontaktowe zapalenie skóry – to schorzenie stanowi coraz częstszy problem – szczególnie w krajach rozwiniętych. Ma to związek z wieloma substancjami chemicznymi obecnymi w naszym otoczeniu – w pokarmach, kosmetykach, odzieży lub środkach piorących i czyszczących. Na skórze pojawiają się wówczas bąble jak po oparzeniu pokrzywą, drobne wysypki, pęknięcia, zaczerwienienia i złuszczanie skóry, nasilony mniej lub bardziej świąd. Nie zapominajmy jednak, że nie każda zmiana na skórze to alergia. Istnieją też inne choroby – warto poradzić się lekarza.

Ciekawostka

Zdarza się, że osoba uczulona na pyłek brzozy zauważy, że nie może jeść jabłek – drapie go wówczas gardło, pojawia się kaszel, zdarzyło się nawet opuchnięcie wargi. Za te objawy odpowiada alergia krzyżowa. To tylko jeden przykład takiej alergii. Jest ich wiele, dotyczą różnych pyłków i pokarmów. Dzieje się tak z powodu takich samych bardzo drobnych cząsteczek obecnych w tych alergenach. 

WARTO WIEDZIEĆ! 

  • Epidemia alergii związana jest przede wszystkim ze zmianą naszego stylu życia. Uciekamy ze wsi do miast. Pyłek, który na wsi pada na ziemię, rzekę czy staw – znika. W mieście musi spaść deszcz, który zmyje pyłki do kanalizacji. Dlatego tak ważna jest w projektowaniu miejskim tzw. błękitno-zielona infrastruktura, czyli zieleń i woda. Eliminacja pyłków będzie szybsza, a rozwój alergii wolniejszy. 
  • W Polsce zapada na alergię ok. 15 mln ludzi. Pięć razy częściej występuje ona w miastach niż na wsi. Według niektórych autorów prawie 70% dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym w dużych miastach ma objawy alergii. 

Alergia – objawy – co zrobić jeśli zauważymy coś podejrzanego w reakcjach organizmu?

  1. Najlepiej w pierwszej kolejności naszego lekarza rodzinnego. Na podstawie szczegółowego wywiadu chorobowego i badania lekarskiego potwierdzi on lub wykluczy nasze podejrzenia.
  2. Jeśli rozpoznanie alergii będzie tym prawdopodobnym rozpoznaniem dostaniemy skierowanie do alergologa. Tam lekarz wykona nam testy skórne punktowe, może zalecić oznaczenie przeciwciał klasy IgE – całkowitych i swoistych, testów płatkowych czy prób prowokacyjnych.

Niestety nie ma jednego badania, które u każdego bez względu na jego wiek, dałoby nam jednoznaczną odpowiedź. Rozpoznanie alergii opiera się więc często na występowaniu charakterystycznych objawów, ich powtarzalności w określonym czasie i miejscu lub po kontakcie z określonymi alergenami oraz pozytywnej reakcji na stosowane w alergii leki.

 

Inni czytali również:

Uczulenie na słońce (fotouczulenie) – jak sobie z nimi radzić?

Letnie uczulenia – jak je powstrzymać?

Barszcz Sosnowskiego – niebezpieczna roślina

Własnoręczne zabawki dla dzieci

Dzik, jeleń, wilk – co zrobić, gdy spotkamy dzikie zwierzęta w lesie? (wideo)

Urban farm – uprawa warzyw i owoców w centrach miast

 

 

 

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

FOT.: SHUTTERSTOCK.COM

Podziel się