Jak dbać o drzewa owocowe – przerzedzanie kwiatów
Jak dbać o drzewa owocowe – jednym z zabiegów jest przerzedzanie kwiatów drzew owocowych. Poprawia ono regularność plonowania oraz jakość uzyskanych owoców.
Sprawdź nasze poradniki na temat cięcia drzew i krzewów owocowych:
Podejmując po raz kolejny temat na naszym portalu jak dbać o drzewa owocowe, tym razem odpowiemy sobie tutaj na pytanie – czy warto podjąć trud przeprowadzenia zabiegu na kilku drzewach w ogródku?
Nawet niewielkie mrozy na przedwiośniu mogą być przyczyną dużych uszkodzeń pąków i młodych pędów. Wiosenne przymrozki również uszkadzają kwiaty i zawiązki owoców. Dlatego drzewa wytworzyły zdolność do zawiązywania ogromnej ilości kwiatów i owoców. W razie niekorzystnej pogody – część z nich przeżyje. Jednak, gdy w danym roku pogoda jest sprzyjająca – wtedy obfitość kwitnienia i zawiązywania owoców jest, z naszego punktu widzenia, mniej korzystna. Duża liczba kwiatów i zawiązków wiąże się bowiem z drobnieniem owoców. W przypadku drzew ziarnkowych dochodzi obawa wystąpienia przemienności owocowania (co drugi rok), związana z brakiem równowagi między plonowaniem a rozwojem pędów i liści.
Zjawisko drobnienia owoców wiąże się z konkurencją o wodę i składniki pokarmowe. Im więcej jest zawiązków, tym konkurencja między nimi jest silniejsza. Dlatego w lata sprzyjające plonowaniu należy stosować przerzedzanie kwiatów drzew owocowych, co poprawi końcową jakość owoców. Im wcześniej wykonamy ten zabieg, tym lepsze uzyskamy efekty. Na działkach ręczne przerzedzanie kwiatów nie będzie problemem.
Termin przerzedzania kwiatów drzew owocowych
Ponieważ efekt zabiegu jest tym lepszy, im wcześniej go wykonamy, najlepszym terminem powinno być przerzedzanie kwiatów. Liczne doświadczenia i obserwacje to potwierdzają. Usunięcie nadmiaru pąków najlepiej jest wykonać na początku kwitnienia. W fazie zielonego/białego pąka możemy łatwo dotrzeć do obiektu, który chcemy usunąć. W czasie, gdy kwiaty będą w pełni rozwinięte, nie będzie to już tak łatwe.
Polecamy doskonałej jakości narzędzia do cięcia / przerzedzania drzew i krzewów owocowych
Jakie rośliny wymagają przerzedzanie kwiatów drzew owocowych?
Przerzedzanie kwiatów drzew owocowych wykonujemy na drzewach dojrzałych, a nawet „starzejących się”. Oczywiście przy założeniu, że zima była łagodna, a wiosna jest ciepła i słoneczna. Ponadto przerzedzania mogą potrzebować drzewa rosnące na podkładkach karłowych. Natomiast rzadko zachodzi konieczność przerzedzania u drzew szczepionych na podkładkach silnie rosnących. Karłowe drzewa ziarnkowe (jabłoń i grusza) mogą wymagać corocznego przerzedzania. Znacznie rzadziej potrzeba uciekać się do przerzedzania u drzew pestkowych, z wyjątkiem karłowych czereśni i brzoskwini.
Jak dbać o drzewa owocowe – sposób przerzedzania kwiatów drzew owocowych
Usuwamy pąki zostawiając część szypułki. Zabezpieczamy tak pozostawione kwiaty przed ewentualnym wniknięciem patogenów przez świeżą ranę po wycięciu wybranego pąka z całą szypułką. Z czasem pozostawiona część szypułki zaschnie i odpadnie.
Usuwając zbędne pąki/kwiaty uważajmy, aby nie wyciąć pąka liściowego. Liście to główne źródło asymilatów, każdy z nich jest niezbędny dla utrzymania dobrej kondycji drzewa.
Budowa pąka kwiatostanowego jabłoni wskazuje nam, który kwiat powinien zostać, a który można usunąć. Pierwszy rozwijający się w kwiatostanie jest pąk „królewski”. On jest najsilniejszy i z niego powstanie największy owoc. Z pozostałych można usunąć kilka, usunięcie wszystkich byłoby zbyt ryzykowne. Są one bowiem niezbędną „rezerwą” na wypadek niekorzystnego splotu czynników zewnętrznych.
Nie ma ogólnych zasad co do liczby usuwanych pąków/kwiatów. Zawsze jest to sprawa indywidualnej oceny ogrodnika. W przypadku karłowych czereśni podstawą decyzji o usunięciu niektórych kwiatów jest oszacowanie liczby pąków w powiązaniu z kondycją danego drzewa. Czereśnie zawiązują bardzo dużo pąków. W pierwszej kolejności należy przerzedzić te wyrastające na starszych gałęziach (3- i 4-letnich). Na młodszych pędach stosunek liści do kwiatów jest z reguły optymalny. Tam nie potrzeba przerzedzać kwiatów.
Jak dbać o drzewa owocowe – brzoskwinia – przypadek szczególny
Biologia owocowania brzoskwini jest inna od pozostałych gatunków. Pąki i owoce powstają tu na najmłodszych, ubiegłorocznych pędach. Ponadto wykazuje ona bardzo silną tendencję do utrzymania wszystkich zawiązanych owoców. W konsekwencji, w sprzyjającym roku, owoce silnie drobnieją. U tego gatunku najlepsze efekty uzyskamy przerzedzając „na odległość” (zostawiamy je co 15–25 cm). Silniej (20–25 cm) przerzedzamy zawiązki odmian wczesnych, drobnoowocowych. Odmiany późno dojrzewające (wielkoowocowe) można przerzedzić słabiej (15–20 cm). Bardzo ważną rolę odgrywa przy tym prawidłowe cięcie pędów, z wykorzystaniem cięcia krótkiego. Podobnie jest w przypadku czereśni karłowych.
Inni czytali / oglądali również:
Kędzierzawość liści brzoskwini, czyli deformacja liści brzoskwini
Pielęgnacja drzew i krzewów owocowych
Drzewa owocowe – jak przygotować miejsce?
Jak przycinać drzewa i krzewy owocowe?
Sadzenie czereśni karłowych jesienią
Źródło: miesięcznik „działkowiec”
Fot. H. Morgaś