Zupa krem z dyni i papryki – przepis
Czas na dynię! Można z niej przyrządzić ekspresową, aksamitną i bardzo smaczną rozgrzewającą zupę, o pięknym intensywnym, pomarańczowym kolorze. Zupa krem z dyni – oto przepis na doskonałe danie.
A może marzy Ci się własna dynia? Wyhoduj ją u siebie razem z nami – sprawdź nasiona różnych odmian dyni – zwyczajnej, piżmowej, olbrzymiej albo ozdobnej. Zapraszamy do naszego sklepu.
ZUPA KREM Z DYNI – SKŁADNIKI:
- 900 g dyni
- 3 czerwone papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- duża cebula
- około 600 ml wody lub bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- sos sojowy
- sól
- pieprz
- olej z pestek winogron
- ewentualnie uprażone płatki migdałów
- dodatkowo – kromki chleba; żółty ser
ZUPA KREM Z DYNI – SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Umytą i oczyszczoną dynię oraz paprykę pokroić w kostkę.
- Obrany czosnek i cebulę drobno posiekać i przesmażyć na 2-3 łyżkach oleju.
- Następnie dodać przygotowaną paprykę oraz dynię, wymieszać i krótko podsmażyć.
- Kolejno dodawać przyprawy i zalać wodą lub bulionem. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, około 25 minut.
- Po tym czasie zmiksować na gładką masę.
- Można doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Zupę przed podaniem posyp pestkami dyni (można też użyć płatków migdałowych), pysznie smakuje podana z podpieczonymi kromkami, np. żółtym serem.
SMACZNEGO!
Mamy też wskazówki co do uprawy własnej dyni:
Wysiew warzyw – sposoby i rodzaje nasion
Warzywa pnące – to nie tylko fasola!
Webinar „Ogórek i spółka, czyli warzywa dyniowate w Twoim ogrodzie”
Polecamy również inne artykuły z działu „Kuchnia”:
Dereń jadalny – roślina o cennych właściwościach
Gdzie znajdziemy kwasy omega? (wideo)
Zioła kontra cholesterol (infografika)
Wiosenne przekąski na zimno i na ciepło
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot. Shutterstock.com