Soczewica – przepisy na zupę i pastę
Soczewica to jedno ze zdrowszych warzyw strączkowych. Warto stosować je w kuchni! Oto sprawdzone przepisy!
Planując chociażby dietę dostosowaną do swojego wieku, warto pamiętać o właściwościach soczewicy. Zawiera ona m.in. fitohormony, które obniżają zawartość „złego” cholesterolu we krwi. Jeśli chcesz dowiedzieć się o diecie dostosowanej do wieku i poznać więcej wskazówek – sięgnij po artkuł na naszym portalu: Dieta dostosowana do wieku.
Możesz również wyhodować kiełki – zawierają one dużo żelaza, magnezu oraz witaminę C. Jeśli nie wiesz od czego zacząć, przeczytaj artykuł Jak wyhodować kiełki?
Przekonaliśmy cię, prawda? 🙂 W takim razie kup nasiona – nie musisz nawet wychodzić z domu. Zamów już dziś na dzialkowiecsklep.pl – BIO Nasiona na kiełki soczewica 30 g
Soczewica – przepisy
-
Zupa gulaszowa
Taka zupa gulaszowa najlepsza jest na drugi dzień, gdy dokładnie przejdzie przyprawami. Idealna na rozgrzewkę podczas ponurych, deszczowych dni.
SKŁADNIKI:
- 500g soczewicy;
- 700g szynki wieprzowej bez kości;
- 3 ziemniaki;
- średnia cukinia;
- czerwona papryka;
- 3 marchewki; pietruszka;
- łyżeczka słodkiej papryki;
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
- 1/2 łyżeczki curry;
- 1/2 łyżeczki bazylii;
- 1/2 łyżeczki oregano;
- sól, pieprz
Soczewicę zalać wodą i odstawić na 12 godzin, by napęczniała. Następnie dodać umyte i pokrojone w kostkę mięso oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i pietruszkę. Gotować około godziny na małym ogniu. Dodać obrane ziemniaki i pokrojone w kostkę. Gotować około 20 minut. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy. Gotować jeszcze jakieś 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Soczewica – przepisy. Tym razem coś na zimno:
-
Pasta z soczewicy i słonecznika
Doskonała szybka pasta na pieczywo lub tosty – zamiast żółtego sera lub wędliny. Można ją przechowywać w lodówce przez 3 dni.
SKŁADNIKI:
- 1 puszka soczewicy;
- 1/3 szklanki słonecznika;
- 1 awokado;
- 2 łyżki oleju rzepakowego, lub oliwy z oliwek;
- 1 ząbek czosnku;
- sól i pieprz
Najpierw należy uprażyć słonecznik na patelni. Po jego wystygnięciu wrzucamy go do miski i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy do słonecznika odcedzoną soczewicę, obrany czosnek i awokado a także sól i pieprz. Wszystko razem miksujemy blenderem. Jeśli konsystencja jest zbyt zbita i sucha możemy dodać łyżkę oleju/oliwy lub wody.
Inni czytali również:
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot.: Shutterstock.com