Soczewica – przepisy na zupę i pastę

Podziel się

Soczewica to jedno ze zdrowszych warzyw strączkowych. Warto stosować je w kuchni! Oto sprawdzone przepisy!

Planując chociażby dietę dostosowaną do swojego wieku, warto pamiętać o właściwościach soczewicy. Zawiera ona m.in. fitohormony, które obniżają zawartość „złego” cholesterolu we krwi. Jeśli chcesz dowiedzieć się o diecie dostosowanej do wieku i poznać więcej wskazówek – sięgnij po artkuł na naszym portalu: Dieta dostosowana do wieku.

Możesz również wyhodować kiełki – zawierają one dużo żelaza, magnezu oraz witaminę C. Jeśli nie wiesz od czego zacząć, przeczytaj artykuł Jak wyhodować kiełki?

Przekonaliśmy cię, prawda? 🙂 W takim razie kup nasiona – nie musisz nawet wychodzić z domu. Zamów już dziś na dzialkowiecsklep.plBIO Nasiona na kiełki soczewica 30 g

Soczewica – przepisy

  1. Zupa gulaszowa

Taka zupa gulaszowa najlepsza jest na drugi dzień, gdy dokładnie przejdzie przyprawami. Idealna na rozgrzewkę podczas ponurych, deszczowych dni.

SKŁADNIKI:

  • 500g soczewicy;
  • 700g szynki wieprzowej bez kości;
  • 3 ziemniaki;
  • średnia cukinia;
  • czerwona papryka;
  • 3 marchewki; pietruszka;
  • łyżeczka słodkiej papryki;
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
  • 1/2 łyżeczki curry;
  • 1/2 łyżeczki bazylii;
  • 1/2 łyżeczki oregano;
  • sól, pieprz

Soczewicę zalać wodą i odstawić na 12 godzin, by napęczniała. Następnie dodać umyte i pokrojone w kostkę mięso oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i pietruszkę. Gotować około godziny na małym ogniu. Dodać obrane ziemniaki i pokrojone w kostkę. Gotować około 20 minut. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy. Gotować jeszcze jakieś 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Soczewica – przepisy. Tym razem coś na zimno:

  1. Pasta z soczewicy i słonecznika

Doskonała szybka pasta na pieczywo lub tosty – zamiast żółtego sera lub wędliny. Można ją przechowywać w lodówce przez 3 dni.

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka soczewicy;
  • 1/3 szklanki słonecznika;
  • 1 awokado;
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, lub oliwy z oliwek;
  • 1 ząbek czosnku;
  • sól i pieprz

Najpierw należy uprażyć słonecznik na patelni. Po jego wystygnięciu wrzucamy go do miski i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy do słonecznika odcedzoną soczewicę, obrany czosnek i awokado a także sól i pieprz. Wszystko razem miksujemy blenderem. Jeśli konsystencja jest zbyt zbita i sucha możemy dodać łyżkę oleju/oliwy lub wody.

 

Inni czytali również:

Świetne przepisy z kiełkami i mikroliśćmi

Wiosenne surówki i inne potrawy z nietypowych roślin

Bób – bogate źródło białka roślinnego i błonnika

 

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

Fot.: Shutterstock.com

Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Wpisz swój komentarz :)x