Przepisy na karnawał

Oto kolorowe przepisy na karnawał! Jak wesoło, to też kolorowo. A czy kolor smakuje? Niestety nie, a szkoda, bo ciekawie byłoby go poczuć i odróżnić w konkretnym daniu.

Intensywne barwy warzyw, sosów i owoców poprawiają humor. Warto więc przemycać „taki” kolor wszędzie tam, gdzie jest to tylko możliwe – na śniadanie, obiad i kolację. To mogą być karnawałowe przekąski na ciepło i na zimno, przystawki i dania główne. Smacznego. Karnawał na całego!

Nasze propozycje na karnawałowe przepisy:

  1. „Taco” na liściach kapusty
  2. Pesto pietruszkowe
  3. Sajgonki w kolorze
  4. Warzywny makaron
  5. Sushi ogórkowe

„TACO” na liściach kapusty

Zamiast nudnych jasnych kukurydzianych placków… taco możemy podać na intensywnie fioletowych liściach czerwonej kapusty pekińskiej, polanych zielonym sosem.

SKŁADNIKI:

  • 25 dag mielonego mięsa (drobiowego lub wołowego)
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżeczka mielonej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • puszka kukurydzy
  • kilka liści kapusty
  • natka pietruszki
  • kilka listków kolendry
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 zielona ostra papryczka
  • oliwa
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • do smaku: pieprz i sól

Posiekaną cebulę i mięso podsmażamy na oleju. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, paprykę, kukurydzę, pieprz i sól. Podlewamy łyżką wody, dusimy ok. 15 min. Sos przygotowujemy w blenderze, miksując razem kolendrę, natkę, kmin, 2 ząbki czosnku, 75 ml oliwy i sól do smaku. Farsz wykładamy ma liściach kapusty. Posypujemy pietruszką.

Przepisy na karnawał – PESTO pietruszkowe

Taki gęsty sos można przyrządzić w wersji tradycyjnej lub zmodyfikowanej, używając zamiast orzeszków pinii – orzechów włoskich, a zamiast bazylii – naci pietruszki.

SKŁADNIKI:

  • 2 pęczki natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Do blendera wrzucamy natkę, dodajemy orzechy włoskie (najlepiej bez skórki – jest gorzka), czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, oliwę i przyprawy do smaku – sól i pieprz. Taki sos doskonale smakuje na ciepłych, chrupiących grzankach.

Przepisy karnawałowe – SAJGONKI w kolorze

SKŁADNIKI:

  • 10 płatów papieru ryżowego
  • 2 marchewki
  • 3 liście kapusty czerwonej
  • 1 biała rzodkiew
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • sos sezamowy

Oczyszczone warzywa kroimy w równe paski ok. 10-centymetrowe. Każdy płat papieru, oddzielnie, zamaczamy delikatnie w wodzie. Następnie rozkładamy go na desce, nakładamy pokrojone warzywa i zawijamy. Odkładamy na talerz. Idealnie smakują maczane w sosie na bazie sosu sojowego z dodatkiem nasion sezamu, odrobiny ostrej zielonej papryczki, oliwy i miodu.

Przepisy na karnawał – WARZYWNY MAKARON na talerzu

SKŁADNIKI:

  • 1 cukinia makaronowa
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • garść mrożonego groszku (jeśli jest sezon – to świeży)
  • gotowe domowe pesto

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego, dodajemy cukinię i smażymy ją przez 3-4 minuty – chcemy tylko przełamać jej surowość. Następnie dodajemy zielony groszek. Wykładamy na talerz, polewamy domowym pesto i gotowe.

DOBRA RADA

Do robienia długiego makaronu przyda się kuchenny gadżet – spiralizator. Jego wygląd jest różny – od stojących, po małe mieszczące się w dłoni. Makaron możemy zrobić prawie z każdego warzywa. Najlepsze są z cukinii, buraka, marchwi

Przepisy karnawałowe – SUSHI ogórkowe

SKŁADNIKI:

  • 2 ogórki szklarniowe
  • gotowe warzywne farsze (może być twarożek)
  • 100 g łososia
  • garść kiełek
  • łyżka kawioru

Ogórka nie obieramy ze skórki. Tniemy go, używając szerokiej skrobaczki do warzyw. Dzięki temu uzyskamy cienkie ogórkowe płaty. Każdy z płatów układamy na desce, nakładamy dowolny farsz – dobrym patentem jest użycie białego twarożku z czosnkiem i solą. Zawijamy, dekorujemy i gotowe.

Udanego karnawału!

Zabawa zabawą, ale nie zapomnijcie o ciekawych wydarzeniach, które przygotowujemy w styczniu! Zapraszamy na webinar „ABC doniczkowych” – 12 stycznia o godzinie 18:30. Zapisy w tym miejscu.

Będę również spotkania na żywo na naszym FB. Obserwujcie nasz profil!

 

 

Inni czytali również:

„Kapusta wigilijna – z grzybami lub grochem”

„Pigwowiec – ozdobny i owocowy”

„Koktajle z warzyw i owoców – dostarczenie organizmowi niezbędnych składników”

„Zioła kontra cholesterol (infografika)”

„Jadalne rośliny – ozdobne drzewa i krzewy na talerzu”

„Bób – bogate źródło białka roślinnego i błonnika”

 

 

 

 

 

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

Fot. Shutterstock.com