Przepisy na karnawał
Oto kolorowe przepisy na karnawał! Jak wesoło, to też kolorowo. A czy kolor smakuje? Niestety nie, a szkoda, bo ciekawie byłoby go poczuć i odróżnić w konkretnym daniu.
Intensywne barwy warzyw, sosów i owoców poprawiają humor. Warto więc przemycać „taki” kolor wszędzie tam, gdzie jest to tylko możliwe – na śniadanie, obiad i kolację. To mogą być karnawałowe przekąski na ciepło i na zimno, przystawki i dania główne. Smacznego. Karnawał na całego!
Nasze propozycje na karnawałowe przepisy:
- „Taco” na liściach kapusty
- Pesto pietruszkowe
- Sajgonki w kolorze
- Warzywny makaron
- Sushi ogórkowe
„TACO” na liściach kapusty
Zamiast nudnych jasnych kukurydzianych placków… taco możemy podać na intensywnie fioletowych liściach czerwonej kapusty pekińskiej, polanych zielonym sosem.
SKŁADNIKI:
- 25 dag mielonego mięsa (drobiowego lub wołowego)
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- łyżeczka mielonej papryki
- szczypta ostrej papryki
- puszka kukurydzy
- kilka liści kapusty
- natka pietruszki
- kilka listków kolendry
- sok z 1/2 limonki
- 1 zielona ostra papryczka
- oliwa
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- do smaku: pieprz i sól
Posiekaną cebulę i mięso podsmażamy na oleju. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, paprykę, kukurydzę, pieprz i sól. Podlewamy łyżką wody, dusimy ok. 15 min. Sos przygotowujemy w blenderze, miksując razem kolendrę, natkę, kmin, 2 ząbki czosnku, 75 ml oliwy i sól do smaku. Farsz wykładamy ma liściach kapusty. Posypujemy pietruszką.
Przepisy na karnawał – PESTO pietruszkowe
Taki gęsty sos można przyrządzić w wersji tradycyjnej lub zmodyfikowanej, używając zamiast orzeszków pinii – orzechów włoskich, a zamiast bazylii – naci pietruszki.
SKŁADNIKI:
- 2 pęczki natki
- 2 ząbki czosnku
- 50 g orzechów włoskich
- 1 cytryna
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Do blendera wrzucamy natkę, dodajemy orzechy włoskie (najlepiej bez skórki – jest gorzka), czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, oliwę i przyprawy do smaku – sól i pieprz. Taki sos doskonale smakuje na ciepłych, chrupiących grzankach.
Przepisy karnawałowe – SAJGONKI w kolorze
SKŁADNIKI:
- 10 płatów papieru ryżowego
- 2 marchewki
- 3 liście kapusty czerwonej
- 1 biała rzodkiew
- 1 łyżka nasion sezamu
- sos sezamowy
Oczyszczone warzywa kroimy w równe paski ok. 10-centymetrowe. Każdy płat papieru, oddzielnie, zamaczamy delikatnie w wodzie. Następnie rozkładamy go na desce, nakładamy pokrojone warzywa i zawijamy. Odkładamy na talerz. Idealnie smakują maczane w sosie na bazie sosu sojowego z dodatkiem nasion sezamu, odrobiny ostrej zielonej papryczki, oliwy i miodu.
Przepisy na karnawał – WARZYWNY MAKARON na talerzu
SKŁADNIKI:
- 1 cukinia makaronowa
- 1 łyżka oleju sezamowego
- garść mrożonego groszku (jeśli jest sezon – to świeży)
- gotowe domowe pesto
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego, dodajemy cukinię i smażymy ją przez 3-4 minuty – chcemy tylko przełamać jej surowość. Następnie dodajemy zielony groszek. Wykładamy na talerz, polewamy domowym pesto i gotowe.
DOBRA RADA
Do robienia długiego makaronu przyda się kuchenny gadżet – spiralizator. Jego wygląd jest różny – od stojących, po małe mieszczące się w dłoni. Makaron możemy zrobić prawie z każdego warzywa. Najlepsze są z cukinii, buraka, marchwi
Przepisy karnawałowe – SUSHI ogórkowe
SKŁADNIKI:
- 2 ogórki szklarniowe
- gotowe warzywne farsze (może być twarożek)
- 100 g łososia
- garść kiełek
- łyżka kawioru
Ogórka nie obieramy ze skórki. Tniemy go, używając szerokiej skrobaczki do warzyw. Dzięki temu uzyskamy cienkie ogórkowe płaty. Każdy z płatów układamy na desce, nakładamy dowolny farsz – dobrym patentem jest użycie białego twarożku z czosnkiem i solą. Zawijamy, dekorujemy i gotowe.
Udanego karnawału!
Będę również spotkania na żywo na naszym FB. Obserwujcie nasz profil!
Inni czytali również:
Karnawałowe przysmaki – przepisy z figami
Kapusta wigilijna – z grzybami lub grochem
Koktajle z warzyw i owoców – dostarczenie organizmowi niezbędnych składników
Zioła kontra cholesterol (infografika)
Jadalne rośliny – ozdobne drzewa i krzewy na talerzu
Bób – bogate źródło białka roślinnego i błonnika
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot. Shutterstock.com