Porzeczka czarna – uprawa
Porzeczka czarna – uprawa. Warto przestrzegać zasad, które prezentujemy poniżej.
Porzeczka czarna jest ceniona ze względu na łatwą uprawę, wysokie właściwości odżywcze i prozdrowotne owoców oraz szerokie możliwości ich wykorzystania.
Prawidłowy wybór stanowiska, przygotowanie gleby do sadzenia zakupionych krzewów 3–5 odmian (krzyżowe zapylanie kwiatów i rozciągnięte dojrzewanie i zbiór owoców) oraz prawidłowe wykonanie zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie porzeczki czarnej na działce gwarantuje uzyskanie wysokiego plonu i dobrej jakości tych zdrowych owoców.
Jak uprawiać porzeczkę czarną w ogródku?
Porzeczka czarna uprawa – gleba i stanowisko
Gleba powinna być żyzna i przepuszczalna, choć rośliny będą rosły dobrze, gdy dołki do sadzenia zaprawimy ziemią ogrodową lub kompostową. Optymalny odczyn gleby to lekko kwaśny (pH 6–6,5). Stanowisko słoneczne i osłonięte przed wiatrami gwarantuje prawidłowy wzrost i plonowanie krzewów.
Kiedy sadzić porzeczkę czarną?
Krzewy z gołym korzeniem sadzimy jesienią, najlepiej k. IX–k. X, lub wczesną wiosną. Te w pojemnikach można sadzić prawie przez cały sezon. Rozstawa sadzenia zależy od siły wzrostu odmiany, najczęściej wynosi 1–1,5 m między krzewami. Sadzimy krzewy w dołki, które powinny mieć ok. 30 cm głębokości i szerokość zapewniającą swobodne umieszczenie korzeni. Ziemię na spodzie dołka dobrze jest wymieszać z nawozem organicznym (kompost, obornik, substrat torfowy). Krzewy sadzi się 3–5 cm głębiej niż rosły w szkółce.
Pielęgnacja
Krzewy podlewamy co 2–3 dni, w miarę potrzeby, tak aby woda dotarła na głębokość 10 cm.
Rośliny regularnie odchwaszczamy.
Nawożenie powinno być oparte o nawozy organiczne (obornik, kompost, mączka kostna lub rybna). Najlepiej zastosować je co 2–3 lata, jesienią, podsypując pod 3–4-letni krzew ok. 5–10 l nawozu. Dodatkowo można stosować nawożenie mineralne. Wiosną, w fazie nabrzmiewania pąków i tuż po kwitnieniu warto zastosować nawóz azotowy (mocznik, saletrzak, saletra amonowa) w dawce 20–40 g/m². Warto także zasilić rośliny w potas (np.: siarczan potasu), w dawce ok. 30 g/m², a jesienią (IX) w fosfor (superfosfat) – 15–20 g/m2. Dobre rezultaty uzyskuje się stosując także nawozy wieloskładnikowe typu Azofoska, Fructus. Przy zaobserwowaniu objawów braku konkretnego składnika, warto zastosować dolistne dokarmianie.
Ściółkowanie gleby wokół krzewów materiałami organicznymi (kora, trociny, kompost) lub folią, agrowłókniną i agrotkaniną jest polecane, aby zabezpieczyć przed rozwojem chwastów i utratą wilgoci.
Cięcie porzeczki czarnej
Po posadzeniu krzewów wszystkie pędy należy przyciąć 5 cm nad ziemią, pozostawiając ok. 3–4 pąków (przycinamy nad pąkiem zwróconym na zewnątrz), aby pobudzić do wyrośnięcia nowych, silnych pędów szkieletowych, plonotwórczych. Porzeczka czarna najlepiej plonuje na 1 i 2-letnich pędach. Porzeczki w formie piennej także skracamy – pędy boczne krótko, na 3–4 pąki, w celu rozkrzewienia. Następnie przez 3–4 lata nie przycinamy pędów, z wyjątkiem uszkodzonych, krzyżujących się. Zabieg ten najlepiej wykonać na przedwiośniu (k. II–III). Dalszy sposób cięcia zależy od formy uprawy (krzewiasta, pienna, szpaler).
Porzeczka czarna uprawa – ochrona roślin
Powinna być prowadzona na podstawie częstych lustracji roślin. Główne choroby grzybowe to amerykański mączniak agrestu, antraknoza liści, rdza wejmutkowo-porzeczkowa. Najgroźniejszym szkodnikiem jest wielkopąkowiec porzeczkowy. Ich zwalczanie w uprawie działkowej poprzez stosowanie preparatów chemicznych powinno być ostatecznością (warto skorzystać z zaleceń ochrony roślin na działkach w PZD). Poleca się metody mechaniczne, agrotechniczne i biologiczne w walce z najgroźniejszymi chorobami i szkodnikami.
Inni czytali także:
Najlepsze odmiany porzeczki czarnej
Krzewy owocowe łatwe w uprawie
Malina czarna – warto ją posadzić i jeść jej owoce
Wiosenna ochrona roślin – co zwalczać w marcu i kwietniu
Sprawdź, co w bieżącym wydaniu miesięcznika „działkowiec”
Źródło: miesięcznik „działkowiec”
Fot. Shutterstock.com