Malina czarna – warto ją posadzić i jeść jej owoce
Owoce maliny czarnej są panaceum na wiele chorób cywilizacyjnych. Warto posadzić ją na działce i korzystać z dobrodziejstwa apteki natury.
W owocach maliny czarnej znajduje się około 5 razy więcej antocyjanów niż u maliny czerwonej. Dzięki temu ma ona znacznie wyższy potencjał antyoksydacyjny. Właściwości antyoksydacyjne wspomagają naturalne systemy chroniące komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za procesy degradacji błon komórkowych, procesy starzenia oraz choroby cywilizacyjne. Jednocześnie w owocach maliny czarnej w wyższych stężeniach występują miedź i żelazo, co może mieć znaczenie w profilaktyce anemii. Są również bogatym źródłem witamin C i E oraz makroelementów – potasu, wapnia, magnezu i cynku.
Polecamy e-booki z naszego sklepu pełne bezcennej wiedzy:
Czy wiesz o malinie czarnej, że…
- W badaniach laboratoryjnych wykazano, że niektóre związki obecne w malinie czarnej posiadają właściwości przeciwzapalne i działają jak niesteroidowe leki przeciwzapalne, takie jak aspiryna, ibuprofen.
- W badaniach in vitro potwierdzono również działanie antybakteryjne wobec bakterii chorobotwórczych powodujących m.in. salmonellozę, zapalenie płuc, chorobę wrzodową żołądka. Szczególnie wrażliwa na działanie ekstraktu z owoców czarnej maliny była też bakteria wywołująca błonicę. Ponadto jej owoce wykazały działanie bakteriobójcze wobec bakterii powodującej nawracające zapalenie dróg oddechowych, rzadziej ucha środkowego i opon mózgowych.
- Owoce maliny czarnej w licznych badaniach wykazują aktywność przeciwnowotworową, blokując proces inicjacji zmian nowotworowych, jak również ograniczając rozwój nowotworów m.in. okrężnicy, prostaty, jelita grubego. Ponadto wykazano znaczenie czarnych malin w profilaktyce nowotworów przełyku, jamy ustnej, których induktorami są czynniki chemiczne. Właściwości ochronne owoców obserwowano także wobec skórnych zmian o charakterze nowotworowym, stymulowanych promieniowaniem słonecznym UVB. Podawany doustnie ekstrakt z owoców czarnej maliny ograniczał liczbę guzów i hamował stany zapalne powodowane promieniowaniem.
Malina czarna – odmiany
Bristol
Odmiana najpopularniejsza w uprawie amatorskiej i ofertach szkółek. Nie wytwarza odrostów korzeniowych. Odmiana wytrzymała na mróz. Owocuje na dwuletnich pędach. Pędy należy przywiązywać do rusztowań. Owoce są średniej wielkości, dojrzewają w pierwszej połowie lipca. Pędy są łatwo porażane przez antraknozę maliny i wirusy.
Litacz
Owocuje na dwuletnich pędach. Pochodzi od odmiany Bristol. Zbiór owoców jest wczesny, przypada na koniec czerwca. Owoce są średniej wielkości (1,6 g), kuliste, czarne z silnym omszeniem, zwarte, smaczne. Jest to cenna odmiana do przetwórstwa ze względu na dobre zachowywanie kształtu owoców po rozmrożeniu, a także bardzo wysoką zawartość antocyjanów, przewyższającą nawet bogate w ten składnik jeżyny. Krzew rośnie bardzo silnie, tworzy pędy do wysokości 3 m. Roślina wytwarza bardzo małą ilość pędów rocznych. Dwuletnie pędy często się rozgałęziają, wytwarzając wiele pędów owoconośnych. Pędy są kolczaste. Niestety odmiana jest podatna na wirusa krzaczastej karłowatości maliny, powodującego znaczne straty w plonie. Wirus przenosi się z pyłkiem porażonych roślin i nie ma skutecznej metody na jego zwalczanie. Poleca się zakup wysokiej jakości kwalifikowanych sadzonek ze sprawdzonych szkółek.
Jewel
Odmiana mniej podatna na choroby i wirusy. Owoce są jędrne, z połyskiem, smaczne. Rośliny rosną silnie, pędy są odporne na przemarzanie. Jest to jedna z najbardziej odpornych odmian na choroby, rośliny nie są porażane przez antraknozę maliny.
Malina czarna – dobra rada
Malinę czarną warto prowadzić w formie szpaleru przy drutach (do 10 pędów/mb szpaleru). Wszelkie zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne są takie same, jak w przypadku tradycyjnej maliny. Warto zainteresować się uprawą czarnej maliny, zwłaszcza że owoce tego gatunku są praktycznie niedostępne na rynku.
W artykule Maliny – odmiany i uprawa podsuwamy wartościowe rady.
Inni czytali także:
Najlepsze odmiany porzeczki czarnej
Syrop z kwiatów czarnego bzu i placki z kwiatów akacji
Krzewy owocowe łatwe w uprawie
Elegancka czerń roślin w ogrodzie
Robaki w owocach jagodowych – jak się ich pozbyć?
Jak się pozbyć gryzoni z ogrodu?
Źródło: miesięcznik „działkowiec”
Fot. Shutterstock.com