Koktajle warzywno – owocowe – przepisy
Koktajle warzywno – owocowe możemy wykonywać na bazie wody mineralnej lub kokosowej, mleka, jogurtu, kefiru czy soku np. pomarańczowego.
Do każdego z nich możemy dodawać nasiona chi, pestki słonecznika, dyni, zdrową chlorellę, spirulinę, sproszkowany zielony jęczmień, surowy topinambur, banan lub kaszę jaglaną gotowaną na sypko.
Ich smak możemy wzbogacać aromatycznymi przyprawami, dodając – kardamon, cynamon, kurkumę, pieprz oraz wzmacniać ich działanie przez dodanie oleju lnianego.
5 razy na TAK
- Skutecznie przyśpieszają przemianę materii;
- Wpływają na stan skóry;
- Redukują tkankę tłuszczową;
- Pomagają pozbyć się toksyn z organizmu;
- Minimalizują zmęczenie wiosenne (działają przeciwdepresyjnie).
Zielone koktajle warzywno – owocowe
To lekkostrawne, niezwykle odżywcze i smaczne napoje. Stanowią połączenie zieleniny (jarmuż, szpinak, natka pietruszki, młoda trawa pszeniczna, zielony seler) z owocami. Zielenina zawiera dużą dawkę chlorofilu, enzymów i potrzebnych nam na co dzień pierwiastków, m.in. żelazo, magnez, fosfor i potas, oraz witamin z grupy B, witaminy A, E i K oraz spore ilości białka. Ponadto, tak przygotowane napoje są lekkostrawne i zawierają bardzo dużo błonnika.
Błonnik występujący w zieleninie spowalnia wchłanianie cukru z owoców, dlatego zielone koktajle mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę. Najlepiej łączyć zieleninę z owocami w proporcjach 60% dojrzałych owoców + 40% zielonych warzyw. Jeżeli smak koktajlu jest dla nas zbyt mdły, zawsze możemy doprawić go miodem, cytryną, imbirem czy przyprawami.
Przepis na koktajl oczyszczający
Składniki:
- 1,5 szklanki liści szpinaku
- garść natki pietruszki
- 1 mango
- pół awokado
- pół ananasa
- 2 szklanki wody
Miksujemy szpinak i pietruszkę, dolewając cały czas wodę. Następnie dodajemy pokrojone owoce.
Koktajle warzywno – owocowe
Regularne spożywanie warzyw i owoców to podstawa w naszej codziennej diecie. Często zdarza się że, zapominamy o nich, zastępując je słodyczami i wszelkimi niezdrowymi przekąskami. Czas zmienić złe nawyki i sięgnąć po zdrowy koktajl. Taki napój to prawdziwa bomba witaminowa i źródło energii na cały dzień.
Połączenie owoców i warzyw może być dowolne. Wykorzystujemy i miksujemy takie owoce i warzywa, które mamy dostępne. Pyszne połączenie stanowi burak z jabłkiem i marchewką, a także jabłko z bananem i malinami. Aby koktajl był bardziej sycący, możemy dodać do niego orzechy, płatki owsiane lub otręby.
Przepis na orzeźwiający koktajl warzywno – owocowy
Składniki:
- 4 krążki ananasa z puszki
- 2 marchewki
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka oleju lnianego
Wszystkie składniki razem blendujemy. Najlepiej smakuje schłodzony.
Przepis na odtrucie organizmu
Składniki:
- 2 bulwy topimamburu
- 1 marchew
- 1 banan
- 1 jabłko
- kilka plastrów imbiru
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka wody mineralnej
Umyte i obrane warzywa i owoce kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy. Dodajemy wodę, przyprawy i pozostałe płynne składniki – miksujemy do pożądanej konsystencji.
Koktajle na bazie jogurtu i mleka
Koktajle na bazie mleka zawierają dużą ilość wapnia. Jednak powinni go unikać osoby z nietolerancją laktozy oraz cukrzycy. Dla nich o wiele lepszy będzie kefir, który nie zawiera laktozy oraz jest bogaty w kultury bakterii, potrzebne do prawidłowej pracy jelit. Sporządzane na bazie mleka i jego pochodnych koktajle w połączeniu z owocami są źródłem białka, witamin oraz antyoksydantów. Owoce, które najlepiej sprawdzą się w mlecznych napojach to wszelkiego rodzaju jagody (maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki). Dobrze smakują z jogurtem banany oraz mango.
Przepis na: egzotyczne „Mango lassi”
Dojrzałe mango obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i kroimy miąższ. Do pojemnika blendera wrzucamy pokrojony miąższ, dolewamy 1,5 szklanki jogurtu, troszkę wody gazowanej, łyżeczkę miodu oraz kardamon i kurkumę do smaku. Całość miksujemy.
Czy wiesz, że…
Bulwa topinamburu jest źródłem inuliny, czyli tzw. cukru, który pomaga schudnąć. Doskonale reguluje pracę układu pokarmowego, przyczynia się do usuwania bakterii chorobotwórczych, wywołujących biegunki i stany zapalne jelita grubego. Inulina w połączeniu z błonnikiem i pektynami pomaga odtruć organizm. Jest również dobrym uzupełnieniem diety diabetyków.
Polecamy e-book dostępny w naszym sklepie „Z ogródka do kuchni”, w którym opowiadamy jak cieszyć się zbiorami własnych warzyw i ziół.
Inni czytali również:
Przepisy na wigilijne potrawy z różnych stron Polski
ABC choinki i świątecznych kwiatów – Agnieszka Waszak (16.12.2021) – wideo
Poziomki – przepisy na nalewkę, koktajl i ciasto
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
FOT.: SHUTTERSTOCK.COM/ PHOTOGRAPHEE.EU; M. BOIARKINA; TANJICHICA; A. HOYCHUK; SVITLINI; NATASHAMAM; J. HONGYAN