Jakie warzywa zbieramy w sierpniu?

Podziel się

W środku lata jest pełnia sezonu na warzywa. Żeby były dobre i smaczne, trzeba zbierać je w odpowiednim czasie. Jakie warzywa zbieramy w sierpniu?

Przy zbiorach warzyw ważny jest odpowiedni moment dojrzałości danego gatunku, kiedy ich część użytkowa, którą spożywamy, zawiera najwięcej składników odżywczych. Warzywa zebrane w dobrym momencie, posiadają też charakterystyczny dla nich aromat i inne składniki – wpływające m.in. na smak, zapach i konsystencję warzyw. Dla niektórych gatunków ważna jest także pora dnia.

Jakie warzywa zbieramy w sierpniu?

  • Czosnek

Zbieramy czosnek z wiosennego sadzenia. Wcześniej go obserwujmy, jak wyglądają liście, jeśli zaczynają żółknąć i powoli zasychać, niezwłocznie trzeba go już wykopać. Nie czekajmy ze zbiorem, każdy dzień zwłoki powoduje, że ząbki będą coraz luźniejsze w główce. W ząbkach może się już zainicjować proces kiełkowania. Czosnek zostawiony w glebie ponownie się ukorzenia i zaczyna rosnąć.

  • Cebula

Wykopujemy cebulę, gdy większa część roślin załamie szczypior. Nie czekajmy ze zbiorem, szczególnie przy deszczowym lecie, gdyż w wilgotnej glebie trudniej będzie tworzyła się tzw. sucha łuska u cebuli. Wykopana zbyt późno cebula szybko będzie się psuła, gdyż jej łuski zawierają zbyt dużo wody, gorzej dosuszają się, będą źle się przechowywać.

  • Sałata głowiasta krucha i masłowa

Sałata po dorośnięciu nie może być trzymana na grządkach. Dolne liście, mające kontakt z ziemią zaczynają gnić. Proces gnicia przenosi się wyżej do wnętrza główki. Plon będzie do wyrzucenia.

  • Kapusta średnio wczesna

Kapusta, powinna być już wycięta. Przy przemiennej pogodzie (raz słonecznej, raz deszczowej) główki mają większą tendencję do pękania. Pęknięte i przerośnięte kapusty w środku zaczynają gnić, zwłaszcza po deszczu. Zebrany plon nawet jeśli w danym momencie jest nam niepotrzebny, można zrobić kiszonkę na szybkie zużycie. Zakiszona kapusta po 8–10 dniach będzie gotowa do spożycia.

  • Pomidory

Zbieramy je wtedy, gdy dojrzeją na roślinie, wówczas są najsmaczniejsze. Ale w przypadku bardzo upalnego lata (temperatura powyżej 30°C) i silne słońce może spowodować poparzenie owoców, zatem w takiej sytuacji zbieramy owoce zapalone i pozostawiamy do dojrzenia (w altanie lub w domu). Przy deszczach także zrywamy owoce zapalone, aby uchronić je przed pękaniem.

Wysiew warzyw – sposoby i rodzaje nasion

Jakie warzywa zbieramy w sierpniu? Cd.

  • Papryka

Owoce papryki zbieramy wówczas, gdy są dobrze wyrośnięte, zaczynają dojrzewać i już przebarwiają się na kolor czerwony, żółty lub inny, właściwy danej odmianie. Owoce krótko po zbiorze (2–4 dni) całkowicie się wybarwią, wówczas mają najwięcej witamin i innych cennych związków.

Owoców papryki nie obrywamy, ucinamy je ostrym nożem lub sekatorem. Zbiór owoców jeszcze niezupełnie dojrzałych stwarza lepsze warunki do dorastania kolejnych.

  • Melon

Melony zaczynają dojrzewać w końcu sierpnia. Te uprawiane pod osłonami zbiera się nieco wcześniej. Dojrzałość owoców poznaje się po intensywnym aromacie i po zmianie zabarwienia skórki. Owoce przy szypułce stają się bardziej miękkie, szypułka zaczyna zasychać.

Melony zbieramy bardzo ostrożnie i nie rzucamy nimi do skrzynki czy do koszyka, nie nagniatamy. W miejscach obić i nagnieceń szybko mogą się pojawić wklęsłe plamy. Tkanka w tych miejscach zmienia się jest mniej smaczna, nawet tylko po kilku godzinach.

  • Kukurydza cukrowa

U kukurydzy cukrowej ważne jest uchwycenie właściwego momentu dojrzałości kolb. Kiedy na roślinach pokażą się znamiona („nitki”), to mniej więcej po 3 tygodniach zaczną one powoli zasychać, wówczas trzeba zaglądać do kolb (odsłaniamy zieloną koszulkę), czy ziarno jest już dojrzałe do zbioru.

Ziarno jest dobre, gdy wydziela się z niego po naciśnięciu słodkie mleczko, jeśli jest twarde, to jest już przejrzałe i nie nadaje się do jedzenia. To znaczy, że ze zbiorem już się spóźniliśmy. Okres dojrzałości u odmian słodkich jest krótki (3–5 dni), dlatego tak ważne jest pilnowanie terminu zbioru.

U super słodkich odmian jest on dłuższy i wynosi 10–12 dni. Kolby wyłamuje się przy nasadzie, tuż przy łodydze. Kukurydzę, z której kolby już zostały zebrane, można jeszcze zostawić na jakiś czas, aby stanowiła ochronę od wiatrów dla innych warzyw ciepłolubnych.

 

Inni czytali również:

10 rad na udane zbiory warzyw

Uprawa papryki w gruncie i w pojemnikach

Sałata – na grządkach w każdym ogrodzie

Twarde pomidory

Kapusta wigilijna – z grzybami lub grochem

 

 

Źródło: miesięcznik „Działkowiec”

Fot. Shutterstock.com

Podziel się