Jakie warzywa zbieramy w sierpniu?
W środku lata jest pełnia sezonu na warzywa. Żeby były dobre i smaczne, trzeba zbierać je w odpowiednim czasie. Jakie warzywa zbieramy w sierpniu?
Przy zbiorach warzyw ważny jest odpowiedni moment dojrzałości danego gatunku, kiedy ich część użytkowa, którą spożywamy, zawiera najwięcej składników odżywczych. Warzywa zebrane w dobrym momencie, posiadają też charakterystyczny dla nich aromat i inne składniki – wpływające m.in. na smak, zapach i konsystencję warzyw. Dla niektórych gatunków ważna jest także pora dnia.
Wiele z prezentowanych warzyw jest dostępnych w naszym sklepie. Ich nazwy są w kolorze zielonym i kliknięcie spowoduje przeniesienie na odpowiednią stronę sklepu.
Jakie warzywa zbieramy w sierpniu?
-
Czosnek
Zbieramy czosnek z wiosennego sadzenia. Wcześniej go obserwujmy, jak wyglądają liście, jeśli zaczynają żółknąć i powoli zasychać, niezwłocznie trzeba go już wykopać. Nie czekajmy ze zbiorem, każdy dzień zwłoki powoduje, że ząbki będą coraz luźniejsze w główce. W ząbkach może się już zainicjować proces kiełkowania. Czosnek zostawiony w glebie ponownie się ukorzenia i zaczyna rosnąć.
Wykopujemy cebulę, gdy większa część roślin załamie szczypior. Nie czekajmy ze zbiorem, szczególnie przy deszczowym lecie, gdyż w wilgotnej glebie trudniej będzie tworzyła się tzw. sucha łuska u cebuli. Wykopana zbyt późno cebula szybko będzie się psuła, gdyż jej łuski zawierają zbyt dużo wody, gorzej dosuszają się, będą źle się przechowywać.
Sałata po dorośnięciu nie może być trzymana na grządkach. Dolne liście, mające kontakt z ziemią zaczynają gnić. Proces gnicia przenosi się wyżej do wnętrza główki. Plon będzie do wyrzucenia.
Kapusta, powinna być już wycięta. Przy przemiennej pogodzie (raz słonecznej, raz deszczowej) główki mają większą tendencję do pękania. Pęknięte i przerośnięte kapusty w środku zaczynają gnić, zwłaszcza po deszczu. Zebrany plon nawet jeśli w danym momencie jest nam niepotrzebny, można zrobić kiszonkę na szybkie zużycie. Zakiszona kapusta po 8–10 dniach będzie gotowa do spożycia.
Zbieramy je wtedy, gdy dojrzeją na roślinie, wówczas są najsmaczniejsze. Ale w przypadku bardzo upalnego lata (temperatura powyżej 30°C) i silne słońce może spowodować poparzenie owoców, zatem w takiej sytuacji zbieramy owoce zapalone i pozostawiamy do dojrzenia (w altanie lub w domu). Przy deszczach także zrywamy owoce zapalone, aby uchronić je przed pękaniem.
Jakie warzywa zbieramy w sierpniu? Cd.
Owoce papryki zbieramy wówczas, gdy są dobrze wyrośnięte, zaczynają dojrzewać i już przebarwiają się na kolor czerwony, żółty lub inny, właściwy danej odmianie. Owoce krótko po zbiorze (2–4 dni) całkowicie się wybarwią, wówczas mają najwięcej witamin i innych cennych związków.
Owoców papryki nie obrywamy, ucinamy je ostrym nożem lub sekatorem. Zbiór owoców jeszcze niezupełnie dojrzałych stwarza lepsze warunki do dorastania kolejnych.
Melony zaczynają dojrzewać w końcu sierpnia. Te uprawiane pod osłonami zbiera się nieco wcześniej. Dojrzałość owoców poznaje się po intensywnym aromacie i po zmianie zabarwienia skórki. Owoce przy szypułce stają się bardziej miękkie, szypułka zaczyna zasychać.
Melony zbieramy bardzo ostrożnie i nie rzucamy nimi do skrzynki czy do koszyka, nie nagniatamy. W miejscach obić i nagnieceń szybko mogą się pojawić wklęsłe plamy. Tkanka w tych miejscach zmienia się jest mniej smaczna, nawet tylko po kilku godzinach.
-
Kukurydza cukrowa
U kukurydzy cukrowej ważne jest uchwycenie właściwego momentu dojrzałości kolb. Kiedy na roślinach pokażą się znamiona („nitki”), to mniej więcej po 3 tygodniach zaczną one powoli zasychać, wówczas trzeba zaglądać do kolb (odsłaniamy zieloną koszulkę), czy ziarno jest już dojrzałe do zbioru.
Ziarno jest dobre, gdy wydziela się z niego po naciśnięciu słodkie mleczko, jeśli jest twarde, to jest już przejrzałe i nie nadaje się do jedzenia. To znaczy, że ze zbiorem już się spóźniliśmy. Okres dojrzałości u odmian słodkich jest krótki (3–5 dni), dlatego tak ważne jest pilnowanie terminu zbioru.
U supersłodkich odmian jest on dłuższy i wynosi 10–12 dni. Kolby wyłamuje się przy nasadzie, tuż przy łodydze. Kukurydzę, z której kolby już zostały zebrane, można jeszcze zostawić na jakiś czas, aby stanowiła ochronę od wiatrów dla innych warzyw ciepłolubnych.
Inni czytali również:
Uprawa papryki w gruncie i w pojemnikach
Sałata – na grządkach w każdym ogrodzie
Kapusta wigilijna – z grzybami lub grochem
Źródło: miesięcznik „Działkowiec”
Fot. Shutterstock.com