Dlaczego szczypior podsycha?

Dlaczego szczypior podsycha? Był podlewany, a mimo to usychał, a cebule urosły nieduże. Czy to tylko wpływ pogody?

Sezon dla cebuli, jak i dla innych warzyw był ciężki. Okres wysokich temperatur przedzielały gwałtowne zjawiska pogodowe (grad, burze, nawalne opady zimnego deszczu, wiatr). Wszystkie te stresowe warunki uprawy źle się odbiły na kondycji, wzroście i rozwoju cebuli, ujawniły się też problemy związane np. z niedociągnięciami agrotechnicznymi.

Polecamy na szczypior dostępne w naszym sklepie cebule:

Dlaczego szczypior podsycha? Przyczyna

Przede wszystkim nastąpiły zaburzenia w transporcie składników pokarmowych i wody. Nawet na roślinach zdrowych zaburzenia fizjologiczne skutkowały czasowym podwiędnięciem roślin, podsychaniem czubków szczypioru, które postępowało w czasie przedłużającej się suszy. Wysoka temperatura powodowała, że transpiracja wody przewyższała możliwości pobierania jej przez korzenie (mimo podlewania).

W górnych partiach szczypioru można było zaobserwować objawy braku składników pokarmowych, takich jak: obsuszenie końcówek liści, przebielenie szczypioru (zaniki chlorofilu), więdnięcie. Nastąpiły znaczne utrudnienia w przewodzeniu składników odżywczych w roślinie. Jeśli taki stres uprawowy się przedłużał, to podsuszone powierzchnie szczypioru zwiększały się. Wszystko to skutkowało obniżką plonu cebuli.

 

Inni czytali również:

„Uprawa warzyw pod osłonami – zalety”

„Stosowanie nawozów wiosną”

„Zbiory warzyw w czerwcu”

„Letnie nawożenie kompostem”

„Jakie warzywa zbieramy w sierpniu?”

„Rozmnażanie wieloletnich warzyw i ziół”

 

 

 

 

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

Fot. Shutterstock.com