Zioła na trawienie
Święta to radosny czas spotkań z najbliższymi, często przy suto zastawionym stole i mimo że my się dobrze bawimy, nasz układ trawienny musi w tym czasie ciężko pracować. Pomóżmy mu, zażywając zioła na trawienie, chociażby pijąc zwykłą herbatę ziołową.
Zioła na trawienie to zioła gorzkie
- Zioła na trawienie zawierają m.in. substancje gorzkie zwane też goryczami. Jak sama nazwa wskazuje, są to substancje i surowce o smaku bardzo gorzkim, ale skutecznym. Związki te przede wszystkim pobudzają wydzielanie soków trawiennych żołądka i czasami też trzustki. Stosuje się je w różnych objawach niedomagania żołądka, jak brak łaknienia, nudności, uczucie pełności w żołądku, wzdęcia itp. Natomiast nie są one zalecane przy nadkwaśności żołądka i chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
- Rośliny zawierające związki gorzkie są podstawowym składnikiem kropli żołądkowych i herbat na poprawę trawienia. Niektóre wspomagają również organizm w ogólnym osłabieniu, w tym obniżeniu odporności ogólnej.
- Aby specyfiki zawierające związki gorzkie skutecznie wspomagały trawienie, należy je przyjmować 15-30 minut przed posiłkiem. Mogą to być napary z ziół, krople, nalewki.
- PAMIĘTAJ! Większość gatunków zawierających gorycze wykazuje silne działanie, dlatego nie należy ich przyjmować w nadmiarze i przez bardzo długi okres. Zbyt duże dawki mogą wywołać nudności, bóle brzucha, a nawet wymioty. Napar lub odwar (w przypadku korzeni) przygotować z 1 łyżki surowca na szklankę wody. Pić ¼-1/2 szklanki przed posiłkami.
Przyprawy a praktyka
Do dań z kapusty lub grochu warto dodać takie zioła na trawienie, jak cząber lub kminek. Obydwa gatunki wykazują silne działanie przeciwwzdymające i poprawiające trawienie. Cząber powinno się dodawać na ostatnie 15 minut gotowania i w umiarkowanej ilości, w przeciwnym razie potrawa może zgorzknieć.
- Silne działanie wspomagające trawienie wykazuje również czarny pieprz i kurkuma.
- Do tłustych ryb doskonałym ziołem na trawienie będzie estragon i rozmaryn. Estragon wykazuje właściwości pobudzające wytwarzanie żółci i zwiększające wydzielanie soku żołądkowego. Rozmaryn nada rybie musztardowy posmak. Można połączyć go z sokiem z cytryny lub pieprzem cytrynowym.
Napary herbatki
Czas Świąt to również czas słodkości, dlatego warto zaopatrzyć się w zioła, które pomogą nam utrzymać odpowiedni poziom cukru w organizmie. Można taką herbatę popijać podczas delektowania się świątecznymi wypiekami, zamiast kolejnej kawy albo przed posiłkiem.
- Dobrze sprawdzi się w tej roli pokrzywa zwyczajna (zarówno korzeń, jak i liście), która pobudza czynność wydzielniczą trzustki, przez co obniża nieznaczenie poziom cukru we krwi. Ponadto zioło to zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i żółci, a tym samym wspomaga nasz układ trawienny.
- Kolejnym przydatnym ziołem jest morwa biała. Do celów leczniczych wykorzystuje się liście, w których zawarte są substancje spowalniające rozkład węglowodanów złożonych do cukrów prostych. Działanie to obniża poziom glukozy we krwi dzięki zmniejszeniu wchłaniania węglowodanów w jelitach. W efekcie, po spożyciu posiłku, unikamy gwałtownego wzrostu poziomu glukozy.
Zioła dobre na trawienie
Fot Shutterstock, źródło miesięcznika „Mój Ogródek”
W czasie Świat zaopatrywaliśmy się w zioła i to pomogło nam mieć dobre samopoczucie 🙂