Morwa biała w kuchni
Morwa biała to wartościowa roślina o bardzo smacznych owocach.
Morwa biała – właściwości
Owoce morwy białej są bogatym źródłem substancji prozdrowotnych, np. flawonoidów, witamin C, PP, B1, B2, karotenu, kwasów organicznych itp. Również liście, kora i korzenie zawierają ważne dla zdrowia związki. Morwa jest też wykorzystywana w ekologicznej walce z ptakami zjadającymi czereśnie, stanowiąc źródło pokarmu dla szpaków i kwiczołów.
- Białe owoce są słodsze
- Ciemne owoce mają zdrowe antocyjany
Morwa biała – co warto o niej wiedzieć?
- Znanych jest wiele odmian morwy, ale właściwości lecznicze mają formy mało szlachetne.
- Morwa biała jest wytrzymała na mróz i ma małe wymagania glebowe.
- Można ją prowadzić w formie krzewu, drzewa, nadaje się też na szpalery.
- Nie potrzebuje ochrony przed chorobami i szkodnikami.
- Wymaga umiarkowanego podlewania i dobrze znosi okresowe susze.
- Najlepiej wybrać dla niej zaciszne miejsce na obrzeżach ogrodu lub na trawniku, ponieważ owoce po dojrzeniu osypują się, co jest znaczniej bardziej intensywne na wietrznych stanowiskach. Uwaga – plamy po opadłych owocach są trudne do usunięcia.
Owoce
Wyglądem przypominają jeżynę, są jednak bardziej wydłużone i miękkie, białe, różowe, czerwone lub fioletowoczarne. Mają słodko-kwaskowaty, nieco mdły smak. Są polecane cukrzykom i osobom na diecie (są niskokaloryczne). W pełni dojrzałe są bardzo dobrym środkiem przeczyszczającym, a zielone – przeciwdziałają biegunce. Można je zjadać bezpośrednio po zbiorze lub robić z nich przetwory.
- Różne fazy dojrzewania
Ze świeżych owoców można przyrządzić napar – 2 łyżki świeżego purée z morwy zalewamy szklanką gorącej wody, zostawiamy w termosie na 4 godziny. Następnie przecedzamy i pijemy przed posiłkami ¼ szklanki, 4 razy dziennie. Napar stosujemy przy problemach m.in. z niedokrwistością. Innym produktem jest sok wyciśnięty ze świeżych owoców – rozcieńczony z wodą (1:1) stosuje się przy stanach zapalnych do płukania jamy ustnej.
Przepis na konfiturę z morwy białej:
1 kg owoców,
0,5 kg cukru,
2–3 g kwasku cytrynowego
Umyte owoce zasypać cukrem, odstawić na 4–8 godzin aby puściły sok. Podgrzać na małym ogniu, delikatnie mieszać i zdjąć pianę. Po 30 minutach zdjąć z ognia, dodać kwasek i zagotować. Gorącą masę przełożyć do słoików.
Warto wiedzieć, że… białe owoce morwy są słodsze niż czarne i potrzebują mniej cukru.
Inni czytali także:
Odstająca kora na jabłoni ’Antonówka’
Naturalne użyźniacze gleby. Co, jak i kiedy stosować?
Kiedy bieli się drzewa? Czy robimy to wiosną?
Sprawdź co w aktualnym wydaniu miesięcznika „działkowiec”.
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot. Shutterstock.com