Owoce i warzywa bogate w wodę

Podziel się

Jak bardzo istotne jest uzupełnianie wody w organizmie wszyscy wiemy, szczególnie w upalne dni czy w stanach chorobowych związanych z wysoką gorączką.

Niestety nie zawsze zdajemy sobie sprawę z fizjologicznego znaczenia tej powszechnej w naszym życiu substancji.

Woda jest składnikiem wszystkich organizmów żywych i jest substancją niezbędną do życia. W naszym organizmie spełnia wiele istotnych funkcji: stanowi środowisko procesów metabolicznych, bierze udział w transporcie wewnątrzustrojowym składników pożywienia, jest materiałem budulcowym komórek i tkanek, a także jest niezastąpiona w regulacji temperatury ciała. Tylko niewielkie ilości wody (ok. 300 ml/dobę) organizm człowieka potrafi wytworzyć w procesach wewnątrzustrojowych, lecz aby pokryć dobowe zapotrzebowanie, niezbędne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów razem z pożywieniem.

Braki wody prowadzą do zachwiania równowagi wewnątrzustrojowej, co objawia się poważnymi problemami zdrowotnymi. Zapotrzebowanie w ciągu doby na wodę dla dorosłego człowieka wynosi od 25 do 35 ml na kilogram masy ciała w zależności od aktywności fizycznej i czynników bytowych (warunki klimatyczne, rodzaj diety). Zaleca się, aby ilość płynów w codziennej diecie dla kobiet wynosiła 2 l, a dla mężczyzn 2,5 l.

Woda ukryta w owocach i warzywach

Woda w owocach i warzywach - jest ich istotnym składnikiem

A jeśli nie lubimy pić wody? Czy w naszej diecie woda musi być dostarczana wyłącznie w postaci napojów? A może istnieją inne sposoby jej uzupełniania, np. zastąpienie dietą bogatymi w wodę warzywami i owocami?

Woda jest istotnym składnikiem łatwo dostępnych owoców i warzyw, dlatego możemy zminimalizować liczbę wypijanych szklanek z napojami poprzez wprowadzenie dodatkowych porcji tych produktów (w postaci nieprzetworzonej albo jako koktajle lub soki), jednocześnie bogatych w szereg innych prozdrowotnych związków aktywnych (witaminy, minerały, enzymy i przeciwutleniacze).

Zapraszamy do naszego sklepu – znajdziecie tam Państwo rośliny owocowe – drzewa i krzewy oraz nasiona owoców.

Owoce i warzywa bogate w wodę:

Ogórek (96% wody) – na kanapce, jako przekąska w ciągu dnia, składnik sałatek i chłodników.

Seler naciowy (96% wody) – doskonale nawadnia, ale i oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga odchudzanie, jako chrupiąca przekąska czy składnik surówek.

Sałata (95% wody) – to supersmaczne liście docenione już w starożytności świetnie sprawdzają się nie tylko w sałatkach. Zawierają mnóstwo dobroczynnych związków i są dostępne przez cały rok.

Pomidor (95% wody) – świetnie gasi pragnienie, łatwo dostępny przez cały rok, składnik kanapek, sałatek, różnorakich dań. Bogaty w wiele prozdrowotnych składników.

Cukinia (95% wody) – może być spożywana też podobnie jak ogórek lub też duszona czy nadziewana w postaci zapiekanek.

Rzodkiewka (95% wody) – składnik twarożków, sałatek, kanapek, także zdrowo jest przegryzać je w pracy lub podczas spaceru.

Arbuz i melon (93% i 92% wody) – te warzywa pochodzące z klimatu gorącego lubią i dzieci, i dorośli. Bardzo popularne na stołach w czasie naszych egzotycznych wypraw, stanowią podstawę oraz uzupełnienie różnych dań doskonale gasząc pragnienie.

Truskawki (92% wody) – w sezonie truskawkowym możemy zajadać się nimi w przeróżnych postaciach, np. z cukrem, ryżem, makaronem, czekoladą. Bez dodatków pachną pięknie i kuszą nasze podniebienie.

Papryka (92% wody) – bardzo soczysta, jest źródłem substancji odżywczych i prozdrowotnych witamin, warto czasami przegryźć papryczkę, położyć na kanapce czy ubogacić nią sałatkę.

Grejpfrut (91% wody) – lekko goryczkowy cytrus bogaty w mnóstwo cennych składników, polecany w dietach niskocholesterolowych i odchudzających. Warto przełamać dodatkiem grejpfruta smak ulubionej surówki.

Brzoskwinie (89% wody) – bogate w wiele dobroczynnych związków bardzo smaczne owoce, mogą być składnikiem wielu deserów, a same doskonale gaszą pragnienie i zaspokajają apetyt.

Marchew (89% wody) – chrupiąca, soczysta i słodka, wyśmienita jako składnik wielu potraw, ale też smaczna przekąska w ciągu dnia.

Pomarańcze (87% wody) – są soczyste i bardzo smaczne, dostarczają również dużą porcję witaminy C i potasu.

Maliny (87% wody) – idealne jako przekąska oraz dodatek do ciast i lodów.

Ananas (87% wody) – pachnący, pyszny, soczysty, doskonały sam w sobie oraz składnik deserów. Warto go włączyć do diety regenerującej i oczyszczającej.

Borówki (85% wody) – warto i czarne, i amerykańskie jeść jak najczęściej, gdyż zawierają bardzo dużo prozdrowotnych przeciwutleniaczy.

 

Owoce i warzywa bogate w wodę – o tym pamiętaj!

Woda w owocach i warzywach nie zastąpi w pełni tradycyjnego płynnego nawadniania organizmu.

 

Czy wiesz, że…

Całkowita zawartość wody w organizmie zależy od wieku, płci oraz procentowej zawartości tłuszczu (w tkance tłuszczowej 30%, w tkankach bez tłuszczu – 70-80%). W okresie noworodkowym i niemowlęcym woda stanowi 70-80% masy ciała, u dzieci po 1 roku życia spada do 65%, a wraz ze starzeniem się organizmu osiąga już tylko 45-50%.

Zawartość wody w wybranych owocach warzywach i grzybach

Owoce i warzywa bogate w wodę

 

 

Inni czytali również:

Warzywa liściowe – szybka i łatwa uprawa

Domowe sposoby na rośliny doniczkowe

Zdrowe przekąski z nasion, owoców i warzyw

Wiosenne przekąski na zimno i na ciepło

Dieta dostosowana do wieku

Jedzmy owoce sezonowe

 

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

Fot. Shuterstock.com

Podziel się