Warzywa liściowe – szybka i łatwa uprawa

Podziel się

Warzywa liściowe ze względu na niewielkie rozmiary i krótki okres wegetacji stanowią doskonały poplon, a większość z nich będzie można użytkować do późnej jesieni. Cenione są jako dodatek do sałatek, kanapek, ale również jako dekoracja potraw. Liście możemy zbierać sukcesywnie w miarę potrzeb użytkując je jako tzw. baby leaf.

Kiedy w sierpniu zwalnia się miejsce na grządkach po warzywach wczesnych i niektórych ciepłolubnych, warto zagospodarować każdy, nawet najmniejszy fragment na uprawę warzyw liściowych.

Suche, upalne lato może nie sprzyjać ich uprawie, dlatego by cieszyć się dobrym plonem należy pamiętać o regularnym podlewaniu, od momentu siewu przez cały okres uprawy. Niedobory wody będą wpływały na twardnienie i gorzknienie blaszek liściowych, mogą też być przyczyną tworzenia kwiatostanów. Większość warzyw liściowych to gatunki światłolubne, dlatego ważnym zabiegiem będzie przerywka. Wyrwane sadzonki z powodzeniem można wykorzystać w kuchni. Jakie gatunki możemy wysiać?

Wiele z wymienionych warzyw liściowych można kupić w naszym sklepie. W artykule zaznaczyliśmy je na zielono i kliknięcie w nie spowoduje przeniesienie na odpowiednią podstronę z rośliną lub kilkoma różnymi odmianami do wyboru.

Warzywa liściowe dla poszukujących nowych smaków…

Sałata japońska

Pod tą nazwą można kupić nasiona kapusty sitowatej (zwanej też gorczycą sarepską, kapustą musztardową, albo kapustą japońską). Tworzy ona luźne rozety z długimi ogonkami (nie główki). Liście mają przyjemny zapach, są łagodne w smaku. Nasiona można siać do początków września, sukcesywnie w odstępach 7–10 dniowych, podobnie jak rzodkiewkę. wymaga regularnego podlewania, bo roślina ta lubi wilgoć. W czasie upałów delikatne siewki trzeba cieniować. Lepiej rośnie w chłodniejszej porze roku (dobra na poplon jesienny). Zbieramy całe rośliny lub pojedyncze liście po 4–10 tygodniach od siewu.

Rzodkiewka na zielono

To jedno z najłatwiejszych w uprawie i najszybciej rosnących warzyw, szczególnie, gdy uprawia się ją dla pozyskania liści. W kuchni przydadzą się jako dodatek do każdej sałatki, główny składnik pesto, a nawet zupy.

Rukola

Gatunek ten rośnie bardzo szybko, jej lekko pikantne liście można zbierać nawet po 3 tygodniach od siewu, dobrze znosi przymrozki.

Nasturcja

Kto lubi ostry, pikantny smak, może pokusić się o jej uprawę na zielono – na zbiór samych młodych zielonych liści. Wystarczy wysiać trochę nasion do skrzynki balkonowej. Gdy ukaże się kilka liści, zrywamy je.

Czerwony szpinak chiński

W sprzedaży bywają dostępne jego nasiona, wysiewamy je w rzędy na grządkę lub rzutowo do pojemników. Liście użytkujemy do sałatek, na kanapki, do pizzy, również gotowane – przyrządzone podobnie jak dania ze szpinaku.

Tradycyjnie warzywa liściowe

Koper ogrodowy

Zawsze warto posiać jego nasiona, nawet jeśli brakuje miejsca, możemy zastosować siew rzutowy na zagospodarowane grządki, pamiętajmy jednak, że upalne lato nie sprzyja jego wzrostowi.

Roszponka

Jest niewymagająca, niezawodna i mrozoodporna. Jej liście można zbierać nawet późną jesienią.

Rzeżucha

Uprawiana w gruncie rośnie nieco dłużej niż na parapecie okiennym, ale jest za to bardziej aromatyczna. Musi być jednak intensywnie podlewana. Okres od siewu do zbioru to 10–12 dni. Zbieramy ją, gdy osiągnie wysokość 10–15 cm.

Szpinak

Jeśli panują upały, to letni siew może okazać się zawodny. Szpinak to warzywo lubiące chłód, dlatego lepiej wstrzymać się z jego uprawą do ostatnich dni sierpnia. Należy wybierać odmiany średnio wrażliwe na wybijanie w pędy kwiatostanowe np. Matador, Asta F1.

Warzywa liściowe – łatwy siew

Krążki i taśmy nasienne to ciekawa propozycja dla zapracowanych, którzy chcieliby mieć własne „zielone”, ale nie mogą poświęcić wiele czasu na ich uprawę. W sprzedaży na krążkach dostępne są różne mieszanki nasion, w tym np. sałat. Taki sposób uprawy zapewnia równomierne wschody, a dzięki optymalnemu rozmieszczeniu nasion, nie ma konieczności wykonywania przerywki. Zakupione krążki lub taśmy z nasionami wystarczy ułożyć w dużej donicy lub na grządce (gleba musi być wzruszona) bądź podłożu w skrzynce uprawowej, przykryć cienką warstwą ziemi, obficie podlać i wkrótce cieszyć się plonem. Taśmy i krążki (nośniki do nasion) są produkowane z materiałów biodegradowalnych. Rozpuszczają się w podłożu i nie ma z nimi kłopotu.

 

O warzywach i ich uprawie wiemy jeszcze więcej! Zapraszamy do lektury innych artykułów:

“Jakie warzywa zbieramy w sierpniu?”

“Warzywa pnące – to nie tylko fasola!”

 

 

 

 

 

Źródło: miesięcznik „Działkowiec”

Fot. Shutterstock.com

Podziel się