Detoks organizmu bez katorżniczych diet

Podziel się

Wiosną nabieramy siły do zmiany nawyków żywieniowych i do zmiany aktywności fizycznej. Właśnie o tej porze roku nam się chce! Z korzystajmy z wiosennej energii i bez katorżniczych diet zmieńmy swoją sylwetkę, poczujmy się dobrze w swojej skórze.

Polecamy nasze e-booki:

 

Detoks organizmu powinien być przeprowadzony mądrze i bez żadnych radykalnych sposobów, gdyż może to doprowadzić do zaburzeń metabolizmu i poważnych niedoborów witamin i pierwiastków mineralnych. Proces oczyszczania musi trwać minimum 5 dni, jednak, jeśli jego czas będzie dłuższy efekt będzie o wiele lepszy.

Po co sięgnąć i czego unikać w diecie oczyszczającej? Oto kilka wskazówek.

Detoks organizmu po pierwsze – warzywa i zioła

Detoks organizmu - warzywa i zioła

Bazę detoksu organizmu powinny stanowić wszelkiego rodzaju zielone warzywa i zioła. Szpinak, szparagi, koper włoski i jarmuż to warzywa, które doskonale spełnią swoją rolę w diecie oczyszczającej. Zawarty w nich chlorofil w znaczny sposób ułatwia odtruwanie organizmu, dodatkowo wspomaga regenerację uszkodzonych komórek wątroby i poprawia cyrkulacje krwi we wszystkich organach. Warzywa te dodatkowo zawierają dużo odżywczego białka, pierwiastków mineralnych oraz witamin. Pamiętajmy, by spożywać je nieprzetworzone, większość z nich bowiem w wysokiej temperaturze traci swoje zdrowotne właściwości. Najbardziej wartościowe będą te, które pochodzą z ekologicznych upraw. Młoda pokrzywa, mniszek lekarski i łopian to zioła wiosenne, bogate w składniki odżywcze, które przydadzą się organizmowi. Wykazują one działanie diuretyczne (moczopędne – usprawniają pracę nerek, które w szybszy sposób pozbywają się wszelkich szkodliwych substancji. Warto łączyć je z warzywami w postaci pysznych koktajli lub sałatek.

Detoks organizmu po drugie – błonnik i kiszonki

Detoks organizmu - błonnik i kiszonki

Błonnik to wierny sprzymierzeniec zdrowego detoksu. W doskonały sposób przyczynia się do prawidłowej pracy jelit. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom pomaga pozbyć się z organizmu metali ciężkich, toksyn i szkodliwych związków azotu. Znajdziemy go tylko w produktach pochodzenia roślinnego, m.in. w otrębach pszennych, czerwonej i białej fasoli, suszonych śliwkach i figach oraz świeżych warzywach i owocach. Przy spożywaniu błonnika pamiętajmy o piciu dużej ilości płynów, gdyż mała ilość spowoduje, że błonnik jak kamień będzie zalegał w przewodzie pokarmowym!

Spożywanie żywności fermentowanej daje korzyści podobne do probiotyków – szczepów „dobrych” bakterii, które odpowiedzialne są za prawidłową pracę jelit. Fermentacja sprawia, że węglowodany zawarte w produktach przekształcane są na kwas mlekowy, witaminy, kwasy tłuszczowe i zdrowe szczepy bakterii. Kefir, kiszone ogórki i kapusta lub inne warzywa są bardzo łatwe do strawienia i zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze, dlatego pamiętajmy o nich w swojej wiosennej diecie.

Detoks organizmu po trzecie – sport i zdrowe kąpiele

Detoks organizmu - sport i zdrowe kąpiele

Bardzo dobrym uzupełnieniem naszego procesu detoksu są kąpiele i szczotkowanie ciała na sucho. Skóra to największy organ wydalniczy. Wszystkie toksyny czy odpady metaboliczne usuwane są właśnie przez nią. Warto więc w tym czasie zafundować sobie relaksujące kąpiele, które pomogą nam pozbyć się szkodliwych substancji. Szczotkowanie ciała na sucho poprawi krążenie, złuszczy martwy naskórek i przyśpieszy metabolizm. Nie należy też zapominać o sporcie, każdy wysiłek fizyczny zwiększa wydzielanie toksyn z naszego organizmu. Spacer, przejażdżka rowerem lub codzienne bieganie wzmocni kurację oczyszczającą. Warto również skorzystać z sauny, gdzie w szybki sposób pozbędziemy się szkodliwych substancji.

 

TRZEBA PAMIĘTAĆ

W trakcie detoksu organizmu należy wyeliminować z naszej diety wszelkiego rodzaju używki (czarna kawa, alkohol) jak i cukier, białe pieczywo, a także wszelkiego rodzaju żywność przetworzoną. Warto również zaopatrzyć się w napoje wspomagające proces oczyszczania – zielona herbata i woda z cytryną będą tutaj najlepsze. Unikajmy też stresu, który jest przyczyną numer jeden powstawania stanów zapalnych w organizmie.

Warto pić wodę z cytryną
Warto pić wodę z cytryną

 

 

 

 

 

 

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

Fot.: Shutterstock.com

Podziel się