Racjonalne odżywianie

Racjonalne odżywianie? To co jemy ma wpływ nie tylko na naszą kondycję fizyczną, ale także psychiczną. Ważne jest nie tylko co, ale i jak jemy. Wielkość porcji posiłków, częstotliwość ich spożywania oraz sposób, w jaki jemy – są istotne. Posiłki spożywane w pośpiechu to dodatkowy powód do pojawienia się stresu.

Racjonalne odżywianie – co zatem jeść?

W obecnej porze roku pod dostatkiem mamy świeżych owoców i warzyw – a więc doskonałe źródło naturalnych witamin i minerałów. Jeśli jeszcze sami je uprawialiśmy, to mamy pewność, że zdrowo się odżywiamy.

  • Świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe to popularnie nazywana „bomba witaminowa” dla naszego organizmu. Wzmacnia naszą odporność, dobrze wpływa na naszą kondycję.
  • Aby wspomóc układ nerwowy dobrze jest wprowadzić do diety produkty, które w swoim składzie mają witaminy z grupy B, czyli jaja, drób, ryby, orzechy i pestki, rośliny strączkowe lub szpinak.
  • Koniecznie zadbajmy też o dostarczenie naszemu organizmowi odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Mają one znaczenie w ochronie naszych neuronów, przyspieszają przewodzenie impulsów do mózgu. Ich niedobór to zmniejszenie produkcji serotoniny i endorfin, czyli hormonów szczęścia, co może prowadzić do depresji. Źródłem tych składników są ryby (najwięcej jest ich w rybach morskich), pestki dyni i słonecznika, nasiona lnu, orzechy włoskie.

Ważny składnik, o którym warto pamiętać stosując zasady racjonalnego odżywiania, poprawiający naszą odporność na stres to magnez – przy jego niskim poziomie jesteśmy rozdrażnieni, trudniej nam się skupić, pojawiają się skurcze mięśni. Dobrym jego źródłem są orzechy włoskie, migdały, suszone owoce, jarmuż, szpinak, natka pietruszki, seler naciowy, warzywa strączkowe.

 

Polecamy nasze e-booki:

 

 

 

Źródło: miesięcznik „działkowiec”

Fot.: Shutterstock.com