Zdrowe przekąski z nasion, owoców i warzyw
Produkty bez konserwantów, barwników i nadmiaru soli, to podstawa zdrowej kuchni. Ta zasada dotyczy zarówno głównych dań, jak i przekąsek.
Zdrowe przekąski powinny być wykonywane z naturalnych, nieprzetworzonych produktów, takich jak: nasiona, orzechy, owoce czy warzywa.
Polecamy w naszym sklepie e-booki:
Oto kilka przepisów na bardzo smaczne i zdrowe przekąski.
NASIONA
- Siemię lniane
Z nasion lnu można zrobić domowe sezamki, ale bez cukru. Kupne są zbyt słodkie.
Pomysł na przepis: Domowe „lnianki” czyli inne sezamki
Kilka garści siemienia wsypujemy na gorącą patelnię, prażymy kilka minut, cały czas mieszamy, aby nasiona się nie przypaliły (będą gorzkie), przesypujemy do miseczki, dodajemy 3–4 łyżki miodu i mieszamy. Można dodać trochę zmielonych orzechów. Całość wylewamy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim i wałkujemy. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie kroimy na nieduże kwadraty.
- Pestki słonecznika
Ziarno słonecznika najlepiej jeść z kwiatostanu, jednak trudno je przechować, aby były długo świeże. W sprzedaży można kupić gotowe, już łuskane.
Pomysł na: Chlebek z nasion
W naczyniu wymieszać 1,5 szklanki płatków owsianych i 1,5 szklanki mąki żytniej razowej. Dodajemy 3/4 szklanki ziaren słonecznika i 2 łyżeczki soli. Możemy dodać też inne ziarna, np. sezam czy też pestki dyni. Zalewamy wszystko 2,5 szklankami wody. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Następnie masę rozprowadzamy na wysmarowaną wcześniej masłem blaszkę. Wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 170ºC i pieczemy około godzinę. Po 10-15 minutach wyjmujemy blachę i zaznaczamy linią miejsca krojenia. Następnie wstawiamy ponownie do piekarnika. Po upływie czasu pieczenia wyjmujemy blachę z ciastem – kroimy w wyznaczonych miejscach lub łamiemy.
- Sezam
Jest idealny zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wypieków.
Pomysł na zdrowe przekąski: Paluszki z sezamem
Szklankę mąki orkiszowej mieszamy z taką samą ilością mąki gryczanej, dodajemy następnie garść sezamu – białego lub czarnego. Dodajemy łyżeczkę soli oraz zioła, np. mielony kmin. Zalewamy wodą, ok. 200 ml (3/4 szklanki). Dodajemy dwie łyżki oleju, np. rzepakowego. Ugniatamy ciasto. Wałkujemy je na prostokąty o wymiarach 2×7 cm, a następnie rolujemy z nich paluszki. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 15–20 min.
ORZECHY
Laskowe i włoskie wyłuskane dobrze podjadać z miseczki na przekąskę, kilka w ciągu dnia, a najlepiej na podwieczorek. Większe ilości jednorazowo nie są wskazane, bowiem podjadanie między posiłkami kalorycznych orzechów, to krok do otyłości.
OWOCE
Pomysł na: Chipsy owocowe
Chipsy takie najlepiej przygotować z jabłek i gruszek. Idealnie pasuje tu odmiana jabłoni – ‘Koksa Pomarańczowa’, natomiast w przypadku grusz sprawdzą się zarówno odmiany letnie, jak i jesienne. Jabłka, gruszki myjemy w ciepłej wodzie. Następnie owoce kroimy w plasterki około 0,5 cm. W trakcie tej czynność plasterki owoców skrapiamy rozwodnionym sokiem z cytryny. Zapobiegnie to ciemnieniu owoców.
Następnie plasterki układamy na blasze w piekarniku (tylko elektrycznym, najlepiej z termoobiegiem). Suszymy je w temperaturze 70°C, by stopniowo zmniejszać ją do 50°C. Inną metodą suszenia jest użycie suszarki do warzyw, grzybów i owoców lub suszenie w ciepłym, przewiewnym miejscu – niedaleko pieca lub kaloryfera. Dobrze ususzone plasterki owoców powinny być twarde, takie dobrze się przechowują.
WARZYWA
Pomysł na zdrowe przekąski: Frytki z batatów
Potrzebne będą 3–4 bataty. Myjemy je, następnie suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy w słupki. Rozkładamy i nacieramy mieszanką oliwy z solą. Wykładamy na blachę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 220ºC, z włączoną funkcją termoobiegu i pieczemy ok. 25 minut, aż się ładnie zarumienią.
Inni czytali / oglądali również:
Wiosenne przekąski na zimno i na ciepło
Domowe ciasta – najlepsze na deser (przepisy)
Kompozycja ogrodowa – wielkość, kształt i kolor
Świetne przepisy z kiełkami i mikroliśćmi
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot. Shutterstock.com