Preparaty EM, czyli Efektywne Mikroorganizmy
Preparaty EM (Efektywne Mikroorganizmy) to preparaty mikrobiologiczne przeznaczone głównie do poprawy bioróżnorodności i ożywienia życia glebowego.
Stosowanie EM-ów pośrednio poprawia wszystkie procesy uzależnione od działalności flory glebowej.
Sprawdź nasze e-booki, które kupisz w dzialkowiecskle.pl:
Preparaty EM:
- Przy regularnemu stosowaniu po kilku latach można zauważyć poprawę struktury gleby, wzrost zawartości próchnicy i zwiększenie zawartości dostępnych dla roślin składników pokarmowych
- Użycie EM skutkuje wyparciem drobnoustrojów niebezpiecznych dla roślin (patogenów, szkodników) i poprawą właściwości samoobronnych gleby. Stwarza to korzystniejsze warunki do rozwoju systemu korzeniowego, a jednocześnie wzmacnia i uodparnia rośliny na niekorzystne warunki środowiskowe
- Dodatkową korzyścią jest wytwarzanie przez mikroorganizmy antyutleniaczy, które uodparniają rośliny na najróżniejsze czynniki stresowe
- Efektywne Mikroorganizmy stymulują również detoksykację gleby z pozostałości pestycydów i innych szkodliwych substancji (np. metali ciężkich)
- Gleba regularnie traktowana preparatem EM ma większe możliwości gromadzenia wody i składników pokarmowych oraz lepszą zdolność przeciwdziałania niekorzystnym zmianom (np. odczynu)
Gdzie stosować preparaty EM?
Regularne stosowanie EM jest szczególnie korzystne na glebach zdegradowanych i zanieczyszczonych, wymagających gruntownej rekultywacji i odnowy biologicznej. Jest również jednym z lepszych rozwiązań przeciwdziałających tzw. zmęczeniu gleby (głównie w uprawach wieloletnich). Preparaty EM można stosować do podlewania lub opryskiwania gleby zarówno przed rozpoczęciem jak i w trakcie uprawy.
Technologia EM została dopuszczona do stosowania w uprawach ekologicznych. Oczywiście preparat jest całkowicie bezpieczny dla ludzi, zwierząt i otaczającego środowiska. Zawarte w nim mikroorganizmy to szczepy występujące w warunkach naturalnych (np. bakterie kwasu mlekowego, drożdże).
Efektywne Mikroorganizmy, jak każdy preparat mikrobiologiczny zwiększający bioróżnorodność glebową, są warte polecenia do zastosowania na działce.
Jednak bezpośrednie spożywanie takiego preparatu może wzbudzać wątpliwości. Trzeba pamiętać, iż wytwarzanie EM na skalę wielkotowarową polega na namnażaniu mikroorganizmów w kontrolowanych warunkach termicznych. Proces produkcji preparatu mikrobiologicznego przeznaczonego do stosowania w uprawie roślin nie spełnia kryteriów higieny i sterylności obowiązujących przy wytwarzaniu produktów przeznaczonych do spożycia przez człowieka.
Warto wiedzieć
Preparaty EM – ich został opracowany przez profesora Teruo Higa z Uniwersytetu Ryukyu (Japonia), a sekretem jest połączenie w jednym roztworze ponad 80 rodzajów mikroorganizmów tlenowych i beztlenowych. Współpraca tych organizmów przynosi wiele korzyści.
Inni czytali również:
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot.: Shutterstock.com