Jak uprawiać glebę latem?

Podziel się

Jak uprawiać glebę latem? Złota zasada agrotechniki mówi, że gleba powinna być uprawiana tak często, jak jest to konieczne i jednocześnie tak rzadko, jak tylko to możliwe. Zbyt intensywna uprawa nadmiernie ingeruje w środowisko glebowe, przesusza glebę, działa niszcząco na jej strukturę oraz zaburza życie pożytecznych mikroorganizmów. Reguła ta nabiera szczególnego znaczenia w okresie letnim oraz na glebach słabszych.

1. Niezbędne uprawki

Grządki w warzywniku powinny być umiejętnie zagospodarowane, aby nie dopuścić do sytuacji, kiedy gleba jest przez dłuższy czas pozbawiona roślinności, co powoduje pogarszanie jej żyzności.

  • Po zbiorze wczesnych warzyw na pustych grządkach warto wysiać jeszcze buraki ćwikłowe, fasolę szparagową lub ogórki albo posadzić rozsadę warzyw kapustnych. Siew czy sadzenie poprzedzamy letnią uprawą gleby, która będzie miała za zadanie usunąć resztki roślinne oraz nawodnić i uzupełnić składniki pokarmowe przez zastosowanie kompostu lub nawozu wieloskładnikowego. Następnie można grządkę przekopać na głębokość do 15 cm i jak najszybciej zagrabić powierzchnię.
  • Jeśli w ogrodzie mamy lekką glebę, nie musi być ona przekopana, lepiej jest ją tylko delikatnie wzruszyć. W celu przyspieszenia osiadania gleby można powierzchnię ugnieść lekko wałem, aby poprawić podsiąkanie wody i umożliwić szybsze i bardziej wyrównane wschody.

Pamiętajmy, że latem uprawki najlepiej jest wykonywać wcześnie rano lub wieczorem albo w dzień pochmurny.

2. Jak uprawiać glebę latem: zwalczanie chwastów

Chwasty, nieodłączni towarzysze upraw, powinny być systematycznie usuwane, aby ograniczyć ich konkurencję z roślinami uprawnymi. Po odchwaszczaniu wierzchnią warstwę gleby w międzyrzędziach warto jest spulchnić, co zapobiega wyparowaniu wody i ogranicza powstawanie skorupy glebowej. Taka mocno zbita i pozbawiona struktury warstwa utrudnia dostęp powietrza do głębi gleby oraz wzmaga straty wody przez parowanie.

3. Jak uprawiać glebę latem: zatrzymać wilgoć w glebie

Jeśli lato jest suche, nie można dopuścić do utraty wody z gleby i gdy zachodzi konieczność, rośliny powinny być nawadniane. Podsiąkanie wody i wyparowywanie jej z gleby odbywa się przez system kapilar, którymi woda zasysana jest przez górne, szybciej schnące warstwy z dolnych warstw gleby. Zatem bezpośrednio po podlewaniu, a także gdy wystąpi skorupa glebowa, powierzchnia powinna być lekko wzruszona. Celem tego zabiegu jest przerwanie ciągłości kapilar na powierzchni gleby, by zatrzymać proces utraty wody. W miejscu przerwanych kapilar powstają duże pory, co skutecznie przeciwdziała większym stratom wody. Istotny wpływ na ograniczanie parowania wody z gleby ma stosowanie ściółek. Zabieg ten ponadto ogranicza rozwój chwastów, a także uniemożliwia tworzenie się skorupy glebowej.

 

Co robić w przypadku suszy? Polecamy inne artykuły na naszym portalu:

“Ochrona roślin w trakcie suszy”

“Upał i susza – ratujmy warzywa!”O racjonalnej gospodarce wodnej piszemy w e-booku “Woda oszczędnie i racjonalnie”

A co w przypadku podtopień? Jak się na nie przygotować? Polecamy e-book dostępny w naszym sklepie “Podtopienia, zalania”

 

 

 

 

 

 

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

Fot.Shutterstock.com

Podziel się