Poziomki – przepisy na nalewkę, koktajl i ciasto

Podziel się

Poziomki kojarzą się z latem, przyjemnym smakiem i mocnym, charakterystycznym zapachem.

Owoce poziomek leśnych są mniejsze od odmian ogrodowych, ale bardziej aromatyczne. Niezależnie od miejsca zbioru, mają dużą wartość dietetyczną, odżywczą i smakową. Zawierają m.in. łatwo przyswajalne sole mineralne (żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor), cukry proste, witaminy (zwłaszcza C). Liście i owoce poziomki są również surowcem wykorzystywanym w lecznictwie.

Czy wiesz, że… 🤔 przeprowadzona przed wielu laty krzyżówka poziomki chilijskiej i wirginijskiej dała początek hodowli odmian truskawki

Dobra rada

Dojrzałe owoce zbiera się rano lub późnym popołudniem. Ponieważ nie nadają się do dłuższego przechowywania, powinny być szybko zużyte.

Przepisy z poziomkami

Koktajl poziomkowy

Składniki:

  • 100 g poziomek,
  • 250 ml mleka,
  • 1–2 łyżki cukru pudru

Poziomki opłukać na sicie pod bieżąca wodą. Wszystkie składniki zmiksować, schłodzić w lodówce, podawać w szklankach ze słomką. Opcjonalnie skład można modyfikować według upodobań np. do miksowania dodać słodkiej śmietanki lub cukru wanilinowego, a zamiast mleka – jogurt. Koktajlu nie można długo przechowywać, bo gorzknieje.

Ciasto z poziomkami

Składniki:

Ciasto biszkoptowe

  • 6 jaj,
  • 20 dag cukru,
  • 15 dag mąki tortowej,
  • 5 dag mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki wrzątku,
  • 1 łyżka soku z cytryny;

Krem

  • 2 szklanki śmietany kremówki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 galaretki poziomkowe,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • ok. 2 szklanek poziomek;

Poncz

  • 150 ml wody,
  • cukier waniliowy

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy masa trzykrotnie zwiększy swoją objętość, miskę zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać wodę i sok z cytryny, ubite na sztywno białka. Całość delikatnie wymieszać, wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, wstawić do nagrzanego piekarnika (na 20 minut, 180ºC). Jedną galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Drugą – wymieszać z żelatyną w 150 ml wrzącej wody, przestudzić. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem, ubijając dodać przestudzoną galaretkę z żelatyną. Wsypać szklankę poziomek i całość wymieszać. Upieczone, ostudzone ciasto przekroić aby uzyskać dwa blaty, skropić ponczem, przełożyć kremem. Na wierzch wyłożyć pozostałe poziomki i zalać tężejącą galaretką.

Nalewka z poziomek

Składniki:

  • 1 kg poziomek,
  • 1 l wódki,
  • 1/2 kg cukru,
  • 1 szklanka wody,
  • łyżeczka kwasku cytrynowego

Owoce przełożyć do słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na kilka godzin (nie dłużej niż na dobę). Przefiltrować przez gazę, dobrze odcisnąć, wlać do gorącego syropu ugotowanego z cukru, wody i kwasku, schłodzić i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce.

 

Inni czytali również:

Koktajle warzywno – owocowe – przepisy

Domowe ciasta – najlepsze na deser (przepisy)

Jedzmy owoce sezonowe

Dlaczego warto jeść zielone warzywa?

Mazurki wielkanocne – przepisy

 

Sprawdź, co w bieżącym wydaniu miesięcznika „działkowiec”

 

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

Fot. Shutterstock.com

Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Wpisz swój komentarz :)x