Mazurki wielkanocne – przepisy

Podziel się

Mazurki wielkanocne – kto może wyobrazić sobie święta bez nich? Oto inspirujące przepisy na słodką Wielkanoc 😉

Sprawdź nowości w naszym sklepie!

Sprawdzone ciasta wielkanocne

  1. Mazurki wielkanocne – przepis z powidłami i suszonymi śliwkami

CIASTO:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  • 2 jajka;
  • 1/3 szklanki cukru;
  • 50 g suszonych śliwek;
  • 200 g masła;
  • szczypta soli

Mąkę przesiać, dodać cukier, 1 jajko, szczyptę soli, pokrojone w plastry masło i posiekane śliwki. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie połowę ciasta rozwałkować i wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24 x 24 cm. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć z nich kratkę na cieście. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 10 minut w temp. 190ºC.

DODATKOWO: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych; orzechy włoskie

Mazurek wyjąć z piekarnika i kratkę wypełnić powidłami. Piec jeszcze około 15 minut w temp. 175ºC. Ostudzić i udekorować orzechami włoskimi.

Wielkanocne ozdoby – na stół i do ogrodu

  1. Mazurki wielkanocne – przepis z wiśniami i masą kawową

Ten mazurek jest zupełnie inny od tych tradycyjnych mazurków. Wiśnie, kawa i biała czekolada wspaniale się ze sobą komponują.

CIASTO:

  • jajko;
  • 150 g masła;
  • 170 g mąki pszennej;
  • 80 g mąki ziemniaczanej;
  • 3 łyżki kakao;
  • 50 g cukru;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, kakao i cynamon, wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i 1 cm boków formy o wym. 24 x 27 cm. Nakłuć widelcem, piec około 35 minut temp. 160ºC. Ostudzić.

MASA:

  • 125 ml śmietanki 30%;
  • 200 g białej czekolady;
  • 30 g masła;
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej;
  • 1/2 łyżeczki kardamonu;
  • 2 łyżki wiśni z kompotu;
  • 50 g gorzkiej czekolady

Na parze stopić połamaną białą czekolady wraz ze śmietanką, masłem, kawą i ziarnami kardamonu. Lekko przestudzić i wylać na upieczony spód. Schłodzić. Rozłożyć na wierzchu wiśnie, polać odrobiną soku z kompotu oraz stopioną, lekko przestudzoną gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki.

  1. Jak zrobić mazurka z migdałami i masą budyniową?

CIASTO:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  • 2 jajka;
  • 1/3 szklanki cukru;
  • 200 g masła;
  • szczypta soli;
  • łyżka skórki pomarańczowej;
  • 5 g zmielonych migdałów bez skórki;
  • 120-150 ml dżemu pomarańczowego

Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie ciasto rozwałkować i wykroić kształt dużego jajka, z resztek zrobić wałeczek, który przyklejamy do brzegu ciasta za pomocą białka. Piec w ok. 190ºC na złoty kolor. Ciasto wystudzić i posmarować dżemem pomarańczowym.

MASA:

  • 100 ml ostudzonego budyniu śmietankowego (ugotowanego w proporcji 1 opak proszku budyniowego na 400 ml wody i 2 łyżki cukru);
  • 2 żółtka;
  • łyżka cukru;
  • łyżka masła

Żółtka ubić na parze z cukrem, aż zgęstnieją. Następnie jeszcze gorące dodać do zimnego budyniu i zmiksować na jednolitą masę. Dodać masło o temp. pokojowej, zmiksować.

Wierzch ciasta udekorować masą. Można dodać np. plastry karmelizowanej pomarańczy. Mazurek przed podaniem powinien postać przez noc w lodówce.

 

Inni czytali również:

Wielkanocne ozdoby – na stół i do ogrodu

Desery z truskawkami

Domowe ciasta – najlepsze na deser (przepisy)

Poziomki – przepisy na nalewkę, koktajl i ciasto

Słodkie maseczki własnego wyrobu

Soczewica – przepisy na zupę i pastę

 

 

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

Fot. Shutterstock.com.

Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Wpisz swój komentarz :)x