Mazurki wielkanocne – przepisy
Mazurki wielkanocne – kto może wyobrazić sobie święta bez nich? Oto inspirujące przepisy na słodką Wielkanoc 😉
Sprawdź nowości w naszym sklepie!
Sprawdzone ciasta wielkanocne
-
Mazurki wielkanocne – przepis z powidłami i suszonymi śliwkami
CIASTO:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 2 jajka;
- 1/3 szklanki cukru;
- 50 g suszonych śliwek;
- 200 g masła;
- szczypta soli
Mąkę przesiać, dodać cukier, 1 jajko, szczyptę soli, pokrojone w plastry masło i posiekane śliwki. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie połowę ciasta rozwałkować i wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24 x 24 cm. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć z nich kratkę na cieście. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 10 minut w temp. 190ºC.
DODATKOWO: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych; orzechy włoskie
Mazurek wyjąć z piekarnika i kratkę wypełnić powidłami. Piec jeszcze około 15 minut w temp. 175ºC. Ostudzić i udekorować orzechami włoskimi.
-
Mazurki wielkanocne – przepis z wiśniami i masą kawową
Ten mazurek jest zupełnie inny od tych tradycyjnych mazurków. Wiśnie, kawa i biała czekolada wspaniale się ze sobą komponują.
CIASTO:
- jajko;
- 150 g masła;
- 170 g mąki pszennej;
- 80 g mąki ziemniaczanej;
- 3 łyżki kakao;
- 50 g cukru;
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, kakao i cynamon, wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i 1 cm boków formy o wym. 24 x 27 cm. Nakłuć widelcem, piec około 35 minut temp. 160ºC. Ostudzić.
MASA:
- 125 ml śmietanki 30%;
- 200 g białej czekolady;
- 30 g masła;
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej;
- 1/2 łyżeczki kardamonu;
- 2 łyżki wiśni z kompotu;
- 50 g gorzkiej czekolady
Na parze stopić połamaną białą czekolady wraz ze śmietanką, masłem, kawą i ziarnami kardamonu. Lekko przestudzić i wylać na upieczony spód. Schłodzić. Rozłożyć na wierzchu wiśnie, polać odrobiną soku z kompotu oraz stopioną, lekko przestudzoną gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki.
-
Jak zrobić mazurka z migdałami i masą budyniową?
CIASTO:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 2 jajka;
- 1/3 szklanki cukru;
- 200 g masła;
- szczypta soli;
- łyżka skórki pomarańczowej;
- 5 g zmielonych migdałów bez skórki;
- 120-150 ml dżemu pomarańczowego
Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie ciasto rozwałkować i wykroić kształt dużego jajka, z resztek zrobić wałeczek, który przyklejamy do brzegu ciasta za pomocą białka. Piec w ok. 190ºC na złoty kolor. Ciasto wystudzić i posmarować dżemem pomarańczowym.
MASA:
- 100 ml ostudzonego budyniu śmietankowego (ugotowanego w proporcji 1 opak proszku budyniowego na 400 ml wody i 2 łyżki cukru);
- 2 żółtka;
- łyżka cukru;
- łyżka masła
Żółtka ubić na parze z cukrem, aż zgęstnieją. Następnie jeszcze gorące dodać do zimnego budyniu i zmiksować na jednolitą masę. Dodać masło o temp. pokojowej, zmiksować.
Wierzch ciasta udekorować masą. Można dodać np. plastry karmelizowanej pomarańczy. Mazurek przed podaniem powinien postać przez noc w lodówce.
Inni czytali również:
Wielkanocne ozdoby – na stół i do ogrodu
Domowe ciasta – najlepsze na deser (przepisy)
Poziomki – przepisy na nalewkę, koktajl i ciasto
Słodkie maseczki własnego wyrobu
Soczewica – przepisy na zupę i pastę
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot. Shutterstock.com.