Kapusta wigilijna – z grzybami lub grochem
Zbliżają się święta, wraz z nimi okres przygotowywania potraw na wigilijny stół. Na nim w prawie każdym domu pojawia się kapusta pod różnymi postaciami. Najczęściej kapusta wigilijna kojarzy się z towarzystwem grzybów lub grochu.
Kapusta wigilijna z dodatkiem suszonych grzybów na ogół jest przygotowywana kilka dni wcześniej, gdyż to potrawa i czasochłonna, i wymagająca wiele pracy, zanim uzyskamy efekt niepowtarzalnego wspaniałego smaku. Każda gospodyni ma swoje określone tajemnice jej przygotowania.
Dlaczego kapusta?
Zwyczaj podawania kapusty na różne sposoby jest bardzo stary. Jadano ją w każdym domu. Od stuleci panowało przekonanie, że w czasie wieczerzy wigilijnej należy podawać tylko takie potrawy, które są przygotowane z produktów pochodzących „z natury”, a więc z pól, lasu, sadu, ogrodu warzywnego, a zatem musiała być i nasza kapusta.
- Dawniej wierzono, że warzywo to daje ogromną siłę życiodajną, dzięki której cała przyroda – a także i człowiek, budzą się do życia. Być może właśnie z tych wierzeń wzięła się też odpowiedź na stale stawiane dziecięce pytania w pewnym wieku: „a skąd się wziąłem na świecie?” – „znaleźliśmy cię w kapuście na polu”, co na pewien czas dawało rodzicom spokój z niewygodnymi pytaniami
Bo w kapuście wszystko się może zdarzyć, tak jak w niektórych rejonach wierzono przed laty, że podawanie kapuścianych gołąbków z postnym farszem (np. z grzybami), miało symbolizować schowaną w liściach niespodziankę – jakiś drobny, ale cenny dar.
- Potrawy wigilijne z grzybami, a więc i kapusta z grzybami – miały zapewnić szczęście i dostatek. Kapusta z grzybami zawsze stanowiła dobry i smaczny składnik farszów do pierogów, krokietów, pasztecików
- Kapusta miała chronić od złego, dawała witalność. Kapusta z grochem miała skutecznie chronić przed chorobami. I dlatego nie mogło zabraknąć jej na świątecznym stole. Z powodu tego, że główka kapuściana składa się z tak licznych liści, uważano ją za symbol obfitości, zdrowia i bogactwa
Z biegiem lat te dawne wierzenia słabły i nie mają już większego znaczenia. Niemniej jednak z pewnością wiadomo, dlaczego kapusta daje zdrowie. Dawniej kiszono ją głównie na zimę, dziś można z niej korzystać cały rok. Jednak w okresie zimowym kapusta biała (także włoska i czerwona) jest stosunkowo tania, jest źródłem witamin i soli mineralnych oraz cennych różnych związków o prozdrowotnym znaczeniu. Jej główki w odpowiednich warunkach dobrze się przechowują – nawet do wiosny.
Kapusta wigilijna – zdrowa kiszona
Kiszona kapusta jest wyjątkowo zdrowa i smaczna, gdyż jest dodatkowo doskonałym źródłem witaminy C i probiotyków. Jest produktem sfermentowanym (fermentacja mlekowa), który dobrze wspiera korzystną florę bakteryjną jelit, a to ma bardzo duże znaczenie dla zachowania dobrego zdrowia. Dlatego kapusta pod różnymi postaciami powinna być stałym elementem naszej diety.
Zapraszamy na spotkania na żywo transmitowane na naszych profilach na FB i na kanale na YT. Obserwujcie nasz profil, żeby wiedzieć co i kiedy!
Inni czytali również:
Przepisy na wigilijne potrawy z różnych stron Polski
ABC choinki i świątecznych kwiatów – Agnieszka Waszak – wideo
Ogród po sezonie – dr hab. inż. Marta Monder (09.12.2021) – wideo
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot. Shuttersrock.com