Jedzmy owoce sezonowe
Owoce sezonowe to nie tylko cała baza witamin, ale również produkty wolne od środków konserwujących – zapobiegających ich psuciu się w czasie transportu.
W sezonie lato – jesień warto sięgać po rodzime owoce, ponieważ zrywane są one w pełni dojrzałe, a więc posiadają największą wartość odżywczą.
Dlaczego warto jeść owoce sezonowe:
- Są cennym źródłem antyoksydantów – bioflawonoidów, polifenoli, antocjanów, witaminy C, a niektóre również beta-karotenu i witaminy E, chroniących komórki organizmu przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników.
- Są znakomitym źródłem błonnika, a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji, czyli pektyn (zawartych m.in. w porzeczkach, agreście, żurawinach, jabłkach), niezbędnego do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego i odpowiedniego składu flory jelitowej oraz eliminacji metali ciężkich z organizmu.
- Zawierają sporo składników mineralnych, a zwłaszcza potasu – wpływającego korzystnie na ciśnienie tętnicze krwi.
Dietetyczne rady:
- Owoce jagodowe charakteryzują się dużą zawartością witaminy C i innych antyutleniaczy. Swoje walory zachowują przede wszystkim owoce nieprzetworzone, czyli jadane na surowo. Dlatego owoce jagodowe – borówki, maliny, poziomki, czerwone i czarne porzeczki, jeżyny, truskawki – należy jeść prosto z krzaka (dobrze o tym wiedzą ptaki, utrapienie ogrodników – ale mamy tez garść rad w artykule Jak chronić owoce przed ptakami?).
- Według WHO jedną z dwóch porcji owoców w ciągu dnia powinny stanowić owoce jagodowe. Drugą – mogą być owoce bogate w beta-karoten: morele, arbuzy, brzoskwinie, a także jabłka, gruszki i śliwki, które oprócz walorów odżywczych i smakowych dostarczają sporej ilości błonnika, najskuteczniejszego naturalnego środka przeczyszczającego.
- Owoce sezonowe powinny być spożywane codziennie – jako smaczny i zdrowy deser lub przekąska. Natomiast owoce egzotyczne w tym cytrusy zachowajmy na okres zimowy. Nie zapominajmy jednak o bardzo istotnym elemencie – o myciu tych owoców. Polecamy nasz artykuł: Jak myć owoce? Róbmy to dobrze
Owoce sezonowe – wartość odżywcza i energetyczna wybranych owoców.
Rodzaj owocu | Beta-karoten (mcg/100 g) | Witamina E (mg/100 g) | Witamina C (mg/100 g) | Błonnik (g/100 g) | Energia (kcal/100 g) |
Brzoskwinia | 524 | 0,8 | 2 | 1,7 | 41 |
Jagody | 33 | 1,8 | 14 | 3,1 | 44 |
Jabłko | 18 | 0,03 | 7 | 1,5 | 34 |
Maliny | 16 | 0,5 | 31 | 6,7 | 29 |
Melon | 561 | 0,05 | 10 | 0,5 | 19 |
Morele | 1386 | 0,5 | 6 | 1,5 | 43 |
Porzeczki czarne | 79 | 1 | 177 | 7,7 | 35 |
Śliwki | 277 | 0,8 | 5 | 1,5 | 43 |
Truskawki | 13 | 0,1 | 63 | 1,7 | 27 |
Winogrona | 20 | 0,7 | 5 | 1,5 | 68 |
Wiśnie | 216 | 0,12 | 11 | 0,9 | 43 |
Inni czytali także:
Krzewy owocowe łatwe w uprawie
Rośliny jagodowe – najlepsze odmiany
Jagoda kamczacka – polskie odmiany
Najlepsze odmiany porzeczki czarnej
Kiedy sadzić rośliny w ogrodzie? Kalendarz sadzenia
Sprawdź, co w bieżącym wydaniu miesięcznika „działkowiec”
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot. Shutterstock.com